Kā izgatavot saules pulksteni? Pamācība pa soļiem

Kā gan senos laikos ēģiptiešu, romiešu un grieķu bērni zināja, cik pulkstenis, lai pagūtu laikā uz pusdienām? Izmantojot šo padomu, kā izveidot saules pulksteni, bērni spēlējoties apgūst jaunas zināšanas un pavisam citādi paraudzīsies uz Saules dienas gājumu pāri debess jumam.

Dzin, dzin un saules pulkstenis ir gatavs!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzin, dzin un saules pulkstenis ir gatavs!

Tev būs nepieciešams:

- māla puķupods (diametrā apm. 30 cm);

- ūdensizturīgs melns flomāsters,

- smiltis;

- neliels taisns kociņš,

- dažādi materiāli dekorēšanai;

- pulkstenis;

- kompass.

 

Kā uzmeistarot saules pulksteni?

 

Reklāma
Reklāma

1.solis. Uz māla puķupoda malas ar ūdensizturīgu flomāsteru uzrakstiet Z burtu, kas apzīmēs ziemeļus. Tieši pretī uz poda ārmalas uzrakstiet dienvidus apzīmējošu burtu D. Izmantojot novietojiet puķupodu tam paredzētajā vietā atbilstoši ziemeļu un dienvidu virzienam.

 

2.solis. Ar nelielu akmentiņu nosedziet atveri podiņa pamatnē un piepildiet to ar smiltīm. 

 

3.solis. Podiņa centrā smiltīs perpendikulāri pret pamatni iespraudiet taisno kociņu – tas būs stundu rādītājs.

 

4.solis. Protams, iecerētais izdosies vien tad, ja ārā būs saulains laiks. Katrā pilnā stundā dodieties pie podiņa un apskatiet tajā brīdī krīt kociņa rādītā ēna. Šajā vietā uz podiņa malas ar flomāsteru izdariet atzīmi, uzvelkot svītru un uzrakstot arī konkrēto laiku, piemēram, 10. Šādā veidā jūs varat izveidot visas dienas gaišās daļas dalījumu stundās.

 

5.solis. Ar nolakotiem vai nokrāsotiem akmentiņiem, gliemežvāciņiem vai raibām putnu spalvām, pielīmējot atbilstošās vietās, jūs varat glīti izdekorēt atzīmes uz saules pulksteņa apmales, kas atbilst svarīgiem brīžiem dienas ritējumā, piemēram, pusdienas vai laiku, kad atgriežaties no skolas un darba.

 

Avots: Uši Dibala “Māmiņas un dēla grāmata”, www.jumava.lv