Skaisti un oriģināli bērnu vārdi, kas tulkojumā nozīmē kaut ko īpašu

Šodien, 22. maijā, vārda dienas atzīmē reto vārdu īpašnieki, jebšu tie, kuru vārdi tradicionālajā kalendārā vēl nav ierakstīti. Starp tiem bieži ir gan reti un ļoti oriģināli vārdi, kas Latvijā doti mazam cilvēku skaitam, gan no citām tautām aizgūti vārdi. Portāls “TheBump”, kurā pieejama noderīga informācija jaunajiem vecākiem, apkopojis bērnu vārdus, kas tulkojumā nozīmē ko ļoti īpašu un skaistu.
Šodien, 22. maijā, vārda dienas atzīmē reto vārdu īpašnieki, jebšu tie, kuru vārdi tradicionālajā kalendārā vēl nav ierakstīti.

FOTO: Shutterstock.com

Šodien, 22. maijā, vārda dienas atzīmē reto vārdu īpašnieki, jebšu tie, kuru vārdi tradicionālajā kalendārā vēl nav ierakstīti.

  • Bella

Latvijā ir 334 Bellas, vārds ir iekļauts kalendārā, Bellas vārda dienu svin 3. septembrī.

Tas ir latīņu, spāņu un itāļu izcelsmes sieviešu vārds. Šis vārds latīņu valodā nozīmē “skaists”. Lai gan šis vārds var būt arī saīsinātā forma tādiem vārdiem kā Izabella vai Arabella, vārds Bella pats par sevi ir brīnišķīgs vārds.

 

  • Mia

Latvijā ir 774 Mias, vārds nav iekļauts tradicionālajā kalendārā.

Mia ir Austrālijas izcelsmes meitenes vārds, kas cēlies no aborigēnu valodas, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Mēness”, taču tiek uzskatīts, ka šis vārds ir arī tradicionālā latīņu vārda Marija (Maria) variācija, kas nozīmē “jūras zvaigzne”.

 

  • Leo

Latvijā ir 782 Leo, vārds ir iekļauts kalendārā, Leo vārda dienu svin 6. novembrī.

Darināts no vārda Leons un pirmo reizi Latvijā parādījies 17.gs. Leo ir vīriešu kārtas vārds ar latīņu saknēm, kas tulkojumā nozīmē “lauva”.

 

  • Beatrise

Latvijā ir 863 Beatrises, vārds ir iekļauts kalendārā, vārda dienu svin 25. oktobrī. 
Beatrise ir latīņu izcelsmes sieviešu vārds, kas tulkojumā nozīmē “ceļotāja cauri dzīvei” un “svētīta”. Tas cēlies no latīņu valodas vārda beatus, kas tulkojams kā “svētīts”.

 

  • Eva

Latvijā ir 3276 Evas, vārds ir iekļauts kalendārā, vārda dienu svin 12. septembrī.

Vārds Eva tulkojumā nozīmē “dzīve”, “dzīvot” vai “elpot”. Tas ir saistīts ar Evu, pirmo sievieti uz zemes un cilvēces māti ebreju Bībelē. Vārds ir saistīts arī ar grieķu vārdu Evangelīna, piešķirot tam alternatīvo nozīmi “labas ziņas nesēja”.

 

  • Kevins

Latvijā šis vārds dots 599 puišiem. Vārds nav iekļauts tradicionālajā kalendārā.  

Kevins ir īru izcelsmes zēna vārds. Vārds cēlies no īru vārda Caoimhín, kas cēlies no elementiem coém un gein, kas attiecīgi nozīmē “skaists” vai “mīļš”.

 

  • Laima

Latvijā šis vārds dots 2200 meitenēm. Vārds ir iekļauts kalendārā, vārda dienu svin 11. februārī. Vārda nozīme ietver “veiksmi” vai “sākumu”, apliecinot cieņu likteņa dievietei latviešu un lietuviešu mitoloģijā. Dieviete Laima bija arī grūtnieču un dzemdību aizbildne.

 

  • Salems/Salema

Latvijā vārds Salems dots tikai vienam cilvēkam. Kā otrais vārds, Salema dots diviem cilvēkiem. Kalendārā tas nav iekļauts. Nozīme: mierīgs, drošs; pilnīgs, perfekts.

Reklāma
Reklāma

Šī dzimumneitrālā vārda izcelsme ir gan ebreju, gan arābu valodā, un tam ir nozīme “miermīlīgs, drošs, pilnīgs, perfekts”. Salems ir Bībelē rakstīts vietvārds, kas attiecas uz svēto pilsētu Jeruzalemi.

 

  • Keita/Kate

Latvijā ir 1946 Keitas un 1479 Kates. Vārds Keita nav iekļauts kalendārā, bet Kate vārda dienu svin 25. novembrī. Keita/Kate ir grieķu un angļu izcelsmes sieviešu vārds. Šis vārds, kas ir saīsināta vārda Katrīna forma, nozīmē “tīrs”.

 

  • Mila

Latvijā ir 319 Milas. Vārds nav iekļauts tradicionālajā kalendārā. 

Mila ir spāņu izcelsmes sieviešu vārds ar vairākām nozīmēm. Spāņu valodā tas cēlies no milagros un nozīmē “brīnumi”, savukārt slāvu valodā tas cēlies no milu un tulkojams kā “labvēlīgs”.

 

  • Leila

Latvijā ir 484 Leilas. Vārds nav iekļauts tradicionālajā kalendārā. 

Leila ir arābu izcelsmes meitenes vārds, kas nozīmē “nakts”. 19. gadsimta dzejnieks lords Bairons ar savu slaveno darbu “Dons Žuans” ir ieviesis šo vārda “Layla” variantu angliski runājošajās valstīs.

 

  • Konors

Latvijā ir 21 Konors, vārds nav iekļauts tradicionālajā kalendārā. 

Konors ir īru izcelsmes zēna vārds, kas tulkojumā nozīmē “augsta griba” vai “vēlme”. Tas ir klasisks īru vārds, un ir viens no populārākajiem zēnu vārdiem angliski runājošās valstīs.

 

  • Adelīna

Latvijā ir 765 Adelīnas. Vārds ir iekļauts kalendārā, vārda dienu svin 18. martā.

Franču izcelsmes vārds, kas tulkojumā no šīs valodas nozīmē “cēls”. Vārdam ir daudz variāciju – Adele, Adelaida, Adalīna. Šis vārds Francijā, Vācijā un Lielbritānijā bija ļoti iecienīts 20. gadsimta sākumā.

 

  • Emets

Latvijā šis vārds dots 19 cilvēkiem. Nav iekļauts tradicionālajā kalendārā.

Emeta izcelsme meklējama senvācu valodā no vārda ermen vai irmen, kas nozīmē “vesels” vai “universāls”.

 

  • Noa

Latvijā ir 164 Noa. Vārds nav ierakstīts tradicionālajā kalendārā.

Noa ir ebreju izcelsmes vārds, un interesanti, ka tas nozīmē gan “atpūta”, gan “kustība”. Noa kā sievišķais vārds nozīmē “kustība” un nāk no Bībeles, kurā Noa bija Zelefedada meita. Vīrišķā dzimtē Noa cēlies no Noaha, ebreju vārda, kas nozīmē “atpūta”. Bībelē Noa bija nozīmīga personība, kurš uzbūvēja šķirstu, kas izglāba viņa ģimeni un visas dzīvnieku sugas.

 

Saistītie raksti