Kalendāros neierakstīto vārdu diena un informācija, kā pieteikt vārdu kalendāram

Latvieši ir viena no retajām tautām, kas atzīmē vārda dienas. Ir pat atrisināts jautājums, ko darīt to reto un skaisto vārdu īpašniekiem, kuru vārdi kalendārā šobrīd nav atrodami.
22. maijs ir visu kalendāros neierakstīto vārdu diena.

FOTO: Shutterstock.com

22. maijs ir visu kalendāros neierakstīto vārdu diena.

Reto vārdu īpašnieki vārda dienu svin 22. maijā, kad ir visu kalendāros neierakstīto 

vārdu diena. Ja tavā ģimenē ir kāds retāka vārda īpašnieks, šo dienu par svētkiem varat pārvērst, sarūpējot krāšņu ziedu pušķi, izcept svētku kūku vai izrotāt istabu un pagalmu par godu gaviļniekam. Ja rūpīgi apdomāsi, noteikti sapratīsi, ka pazīstat diezgan daudzus cilvēkus, kam ir kalendārā neierakstīti vārdi. Varbūt šis varētu būt iemesls sarīkot kopēju ballīti? 

 

Kā iekļaut personvārdu kalendārā?

Lai vārdu iekļautu kalendārā, jāraksta iesniegums Valsts valodas centra Kalendārvārdu ekspertu komisijai. Iesniegumu var iesniegt, piemēram, portālā www.latvija.lv izmantojot pakalpojumu Iesniegums iestādei.

Reklāma
Reklāma

 

Saņemtos personu iesniegumus izvērtē Valsts valodas centra izveidotā Kalendārvārdu ekspertu komisija un saskaņā ar noteiktiem kritērijiem iesaka jaunu personvārdu iekļaušanu kalendārvārdu sarakstā. Izvēloties personvārdus iekļaušanai latviešu tradicionālajā kalendārvārdu sarakstā, komisija ievēro vairākus kritērijus:

  • vārda cilme;
  • vārda nozīme (ja to iespējams noteikt);
  • vārda labskaņa;
  • vārda lietojuma biežums (vārda nesēju skaits pēc Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, kā arī Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta sniegtajiem datiem);
  • vārda lietojuma stabilitāte;
  • vārda tradicionalitāte;
  • atbilstība latviskajai vārddošanas tradīcijai.


Plašāka informācija pieejama Valsts valodas centra mājaslapas sadaļā Kalendārvārdu ekspertu komisija.

Saistītie raksti