Praktiski padomi atslauktā mammas piena pareizai uzglabāšanai

Par to, kādos traukos, kur un cik ilgi var uzglabāt māmiņas pienu, "Mammamuntetiem.lv" stāsta IBCLC sertificēta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
Saldētavā (-18 grādi) mātes pienu var uzglabāt 6–12 mēnešus.

FOTO: Shutterstock.com

Saldētavā (-18 grādi) mātes pienu var uzglabāt 6–12 mēnešus.

  • Atslaukto mammas pienu var uzglabāt jebkurā tīrā ēdienam paredzētā traukā, to skaitā maisiņos ar aizdari, kas domāti saldētu produktu uzglabāšanai. Piena uzglabāšanai var iegādāties arī specializētus traukus ar vāku – parasti uz tiem ir vieta, kur norādīt piena atslaukšanas datumu. 
  • Trauka tilpumu labāk izvēlēties tādu, lai pietiek vienai barošanas reizei, jo atkausēto pienu atkārtoti nedrīkst sasaldēt. 
  • Istabas temperatūrā (līdz +25 grādi) pienu var uzglabāt 4 stundas. Reizēm to bērnam var iedot neuzsildītu, istabas temperatūrā. 
  • Ledusskapī (+4 grādi) pienu var uzglabāt četras dienas (dažādos avotos minēts dažāds dienu skaits). 
  • Piena trauciņu labāk turēt ledusskapja dziļumā, tuvāk pie sienas, lai būtu mazākas temperatūras svārstības. 
  • Saldētavā (-18 grādi) pienu var uzglabāt 6–12 mēnešus. Un jāteic, ka glabāt ilgāk arī nav nepieciešams, jo bērniem, kuri ir jau sasnieguši gada vecumu, mātes piens tik daudz vairs nav nepieciešams kā sākumā un mazulis var mierīgi iztikt ilgāku laiku bez piena, skaidro Sandra Lase. Sasaldēta piena banka var būt aktuāla bērniem vecumā līdz 9–10 mēnešiem, kamēr viņi vēl neēd piebarojumu un cieto pārtiku pietiekamos apjomos.

 

Piena uzglabāšana ledusskapī

Kā minēts iepriekš, mātes pienu ledusskapī var uzglabāt četras dienas. To nevajadzētu likt ledusskapja durvīs, jo, bieži tās virinot, notiek temperatūras svārstības, kas pienu var nelabvēlīgi ietekmēt. Dažkārt ledusskapī uzglabātam pienam rodas īpatnēja smarža – dažas māmiņas to salīdzina ar ziepju aromātu. Šī smarža rodas, jo pienā sākas fermentācijas procesi. Ja ferments ir ļoti aktīvs, process sākas agrāk, bet tas nenozīmē, ka piens ir sabojājies. Parasti bērniem pret šādu pienu nav iebildumu, taču var būt izņēmumi. 

Ja mamma novēro, ka fermentācijas process viņas pienā sākas ātri, tad pienu pēc atslaukšanas var uzsildīt līdz 60 grādu temperatūrai, atdzesēt un tad likt ledusskapī. Tas palīdzēs aizkavēt fermentācijas procesu, un īpatnējās smaržas vairs nebūs. 

Reklāma
Reklāma


Stāvot ledusskapī, piens mēdz noslāņoties – apakšā izveidojas tāds kā ūdens, bet virspusē krējums. Arī šādam pienam nav ne vainas, uzsildot tas atkal izskatīsies vienmērīgā krāsā. 
 

Jāpiemin, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – tas var būt zilgans, zaļgans, dzeltenīgs, krāsa var mainīties atkarībā no tā, ko mamma ir lietojusi uzturā. Reizēm mammām šķiet, ka atslauktais piens ir ūdeņains, un secina, ka nav barojošs, bet tā nav. Sekrēcijas šūnas nekļūdīgi zina, kāds piens konkrētajam zīdainim ir nepieciešams. Tāpat mātes pienu nevajadzētu salīdzināt ar govs pienu, tas vienmēr būs citādāks.

Saistītie raksti