D vitamīns zīdainim un mazam bērnam: cik daudz un kā labāk – kapsulās, tabletēs vai izsmidzināms

Ikviens no mums ir dzirdējis, ka saulainā laikā jāiet laukā, lai ādā veidotos daudz D vitamīna. Taču šis mīts būtu jāizskauž kā bērnu, tā pieaugušo vidū! Pirmkārt, ar sauli nepietiek nevienam, kas dzīvo uz Ziemeļiem virs 37. paralēles (mūsu reģionā tā stiepjas šķērsām pāri Vidusjūrai – starp Eiropu un Āfriku). Otrkārt, gan bērna, gan pieaugušā āda ir jāsargā no ādas vēzi izraisošā ultravioletā starojuma, lietojot saules aizsargkrēmu ar SPF filtru. Turklāt zīdainim līdz 6 mēnešu vecumam tiešos saules staros uzturēties nevajadzētu vispār.
D vitamīns mazuļiem jāsāk dot jau pirmā mēneša laikā pēc dzimšanas.

FOTO: Publicitātes foto

D vitamīns mazuļiem jāsāk dot jau pirmā mēneša laikā pēc dzimšanas.

Rakstu sēriju “Mazuļa veselība rudenī” atbalsta Kidsmed.lv. Izmanto atlaides kodu RUBRIC20 un saņem 20 % atlaidi visiem produktiem no 1. līdz 30. novembrim.

 

D vitamīns visvairāk nepieciešams kaulu sistēmai: tas veicina kalcija uzsūkšanos zarnās, regulē kalcija un fosfora līmeni asinīs, tādējādi nodrošinot normālu kaulu mineralizāciju.

 

Pēdējo 20 gadu laikā veiktie pētījumi uzrāda arī D vitamīna pozitīvos efektus imūnsistēmas cīņā ar iekaisumu un ļaundabīgām šūnām.

 

Mazulis piedzimst ar nelielām D vitamīna rezervēm, kas saņemtas no mātes grūtniecības laikā. Pēc dzimšanas normālai kaulu attīstībai nepieciešamā diennakts deva bērnam līdz gada vecumam ir 400 darbības vienības (DV jeb IU – international units). 

 

Vienā litrā mātes piena D vitamīna saturs ir vidēji 40 DV, tāpēc papildus D vitamīns mazuļiem jāsāk dot jau pirmā mēneša laikā pēc dzimšanas.

Reklāma
Reklāma

 

Vecumā no 1 līdz 2 gadiem bērnam ieteicamā diennakts deva D vitamīna ir 600 DV; bērniem virs 2 gadu vecuma deva sasniedz 1000 DV diennaktī. 

Ja asins analīzēs konstatēts D vitamīna deficīts, ārsts nozīmēs individuālu diennakts devu deficīta korekcijai.
 

D vitamīns jāuzņem 1 reizi dienā. Jāseko līdzi medikamenta vai uztura bagātinātāja devai, vadoties pēc ārsta vai farmaceita rekomendācijas. Vislabāk D vitamīnu uzņemt pirms vai pēc ēdienreizes, taču lielākā daļa preparātu veidoti tā, lai organismā uzsūktos arī tukšā dūšā. 

 

Pieejamas dažādas D vitamīna formas – pilieni, aerosoli, kapsulas, želejkonfektes. Zīdainim piemērotākie būs pilieni, ko iepilina mutītē pirms barošanas, vai īpaši mazuļiem domātie aerosoli bez specifiskas smaržas un garšas.

 

Pārdozējot D vitamīnu, var rasties hiperkalciēmija (pārlieks kalcija daudzums asinīs), kas izpaužas kā vemšana, nogurums, apjukums, bieža urinācija, muskuļu vājums, smagākos gadījumos – arī sirdsdarbības traucējumi. Ilgstošas hiperkalciēmijas gadījumā kauli kļūst trausli, veidojas nierakmeņi.

Saistītie raksti