Kā nekaitēt mazuļiem ar pārmērīgu higiēnu?

Ikdienā mēs visi ievērojam higiēnas noteikumus – mazgājam rokas, vannojamies, dezinficējam virsmas un cīnāmies ar baktērijām. “Vai tad tagad neiet vannā un nemazgāt rokas? Galu galā mums jau no bērnības teikts, ka “tīrība ir veselības atslēga!”,” jūs teiksiet. Un jums būs pilnīga taisnība. Tas viss ir jādara, bet saprātīgi un bez fanātisma.
Visu vajag ar mēru, arī labās lietas! Protams, mazulis jāmazgā katru dienu, BET tīrā ūdenī, un tikai 2–3 reizes nedēļā izmantojot vannošanas līdzekļus.

FOTO: Publicitātes foto

Visu vajag ar mēru, arī labās lietas! Protams, mazulis jāmazgā katru dienu, BET tīrā ūdenī, un tikai 2–3 reizes nedēļā izmantojot vannošanas līdzekļus.

Kopš dzimšanas mūs ieskauj lērums baktēriju, vīrusu un sēnīšu, un mēs ar šo mikrobioma vidi lieliski sadzīvojam. Cilvēks nevar dzīvot sterilos apstākļos: baktērijām esam vajadzīgi mēs, un mums ir vajadzīgas baktērijas. Tās mūs ieskauj it visur. Baktērijas atrodas gaisā, ūdenī un pārtikā. To ir daudz uz ādas, gļotādām un zarnu traktā. 
 

Baktērijas ir dažādas: 

  • kaitīgas, kas izraisa dažādas saslimšanas;
  • neitrālas, kas noteiktos apstākļos var kļūt patogēnas;
  • labvēlīgas, kas nepieciešamas ādas, gļotādu un zarnu mikrofloras veidošanai. Turklāt labvēlīgās baktērijas mūs pasargā no kaitīgajām.

 

Pirmo reizi bērns saskaras ar baktērijām dzemdību laikā, un tas ietekmē jaundzimušā zarnu mikrofloras veidošanos. Ja bērniņš pasaulē nācis dabiskās dzemdībās, tad mazuļa zarnas apdzīvo laktoflora un zarnu nūjiņa Escherichia coli (E.coli), turpretī tā dēvēto ķeizargrieziena mazuļu zarnu traktu apdzīvo slimnīcas un medicīnas personāla flora. Pirmo divu dzīves mēnešu laikā zīdaiņa zarnu trakta mikrofloru veido zīdīšana un saskare ar mātes ādu barošanas laikā.

 

Ikviens zina, cik nozīmīga ir zarnu mikroflora (mikrobioms) – tā pavisam tieši ietekmē gremošanas sistēmu, imunitāti utt. Bet vien retais patiešām apzinās, cik nozīmīga loma atvēlēta ādas un gļotādu mikroflorai. Ādas mikrobioms nodrošina imūno aizsardzību un izturību pret ārējām ietekmēm. Uztur ādas skābumu pH 5,5, kas ir nelabvēlīgs patogēnām baktērijām, jeb rada aizsargājošu skābes apvalku.
 

Civilizācija ir ļoti noplicinājusi ādas mikrofloru un samazinājusi ādas imunitāti.

Higiēnas fanātisms visspilgtāk sāk izpausties ģimenēs pēc bērna piedzimšanas. Sterila tīrība un dezinfekcija it visur, minimāls kontakts bērnam ar ārpasauli, pastāvīga vannošanās un mazgāšanās ar ziepēm. Tajā pašā laikā bērns var bieži slimot, un vecāki nesaprot, kāpēc.
 

Visu vajag ar mēru, arī labās lietas! Protams, mazulis jāmazgā katru dienu, BET tīrā ūdenī, un tikai 2–3 reizes nedēļā izmantojot vannošanas līdzekļus, lai nepārsausinātu ādu un neizjauktu ādas pH līmeni, kas pilda aizsargmētelīša funkcijas. Izvēloties vannošanas līdzekļus, noteikti pievērsiet uzmanību to sastāvam un skābuma indeksam.
Līdzekļi nedrīkst saturēt agresīvas putojošas vielas (SLS un SLES), bet pH jābūt 5,5. 

 


Bübchen vannošanas līdzekļi un želejas pilnībā atbilst šīm prasībām, jo izmantoti tikai viegli putojošas vielas, kas radītas uz augu bāzes, bet skābuma indekss ir neitrāls ādai – pH 5,5. Lai mitrinātu ādu un atjaunotu aizsargājošo lipīdu slāni, izmantojiet pieniņu vai mitrinošus krēmus, kas satur augu eļļas.

 

Pieniņu uzklāj uz ādas uzreiz pēc vannošanās, savukārt sausākās vietas uz ādas papildus samitrina ar Bērnu kosmētisko krēmu – tas palīdz atjaunot dabisko ādas aizsardzību.

 

Lai bērnam nesausinātu gļotādas intīmajā zonā un neizjauktu ādas aizsargājošo lipīdu slāni, mainot autiņbiksītes, apmazgājiet mazuli ar tīru ūdeni, bet želeju vai kādu citu mazgāšanas līdzekli izmantojiet tikai tajos gadījumos, kad bērns pakakājis. 
Bieža mazgāšanas līdzekļu lietošana ne tikai izjauc ādas mikrobiomu, bet arī sausina ādu un gļotādas. Sausa āda ir kā atvērti vārti infekcijām. Sausas ādas gadījumā tiek izjaukta aizsargājošā lipīdu barjera un ādas aizsargskābes apvalks, tā vairs neveic savas aizsargfunkcijas un kļūst viegli caurejama mikroorganismiem. Gļotādu pārsausināšana intīmajā zonā var sagādāt vēl negatīvākas sekas – gļotāda var saplaisāt, to var viegli savainot un bojājumu vietās sāk veidoties sinehijas, jeb mazo kaunuma lūpu salipšana meitenēm un priekšādiņas salipšana ar dzimumlocekli zēniem.  

 

 

Sinehijas profilaksei un gļotādu mitrināšanai ideāli piemērots līdzeklis ir Bübchen Baby Oil. Līdzekļa sastāvā  ir tikai augu eļļas, kuru taukskābes pilnībā atjauno ādas aizsargājošo lipīdu slāni un kurām piemīt pretiekaisuma iedarbība. 
 

Lai aizsargātu ādu autiņbiksīšu zonā, tiek izmantots Baby Cream, ko lieto uz ādas pirms autiņbiksīšu uzvilkšanas. 

 

Sastāvā esošās augu eļļas atjauno aizsargājošo lipīdu slāni, cinka oksīdam piemīt sausinoša un pretiekaisuma iedarbība, pantenols noņem apsārtumu un paātrina ādas sadzīšanu, bet bišu vasks veido aizsargājošu un elpojošu aizsargkārtiņu uz ādas. Krēmu cenšamies lietot katrā autiņbiksīšu maiņas reizē, ja tas nav iespējams, tad obligāti pirms dienas un nakts miega, kā arī pastaigu laikā.  

 

Pārmērīga galvas ādas sausināšana noved pie tauku dziedzeru izvadkanālu sašaurināšanās un veicina “piena” garozas veidošanos, tāpēc bērniem pirmajā dzīves gadā matus ar šampūnu mazgājam ne biežāk kā reizi nedēļā, pārējās vannošanas reizēs pietiks, ja matus samitrināsiet ar ūdeni un pēc tam tos izžāvēsiet. Bērnu šampūna sastāvā jābūt ne tikai viegliem putojošiem līdzekļiem, bet arī mitrinošām sastāvdaļām.
Bübchen Baby Shampoo satur alveju, kas ir mitrina un pilda pretiekaisuma funkcijas, kā arī augu izcelsmes putojošas vielas.

 

Roku mazgāšanai varat izmantot dažādus vannošanai paredzētus līdzekļus vai gelus. Tie nodrošinās ādas attīrīšanu bez pārmērīgas sausināšanas un arī nepadarīs vēlamo skābo vidi sārmaināku.

 

 

Rūpēsimies par ādas mikrobiomu, lai nekaitētu mazuļiem ar pārmērīgu higiēnu!

 

Kā mazuļiem un vecākiem patika Bübchen produkti, lasi šajā rakstā!