Ar ko jākopj jaundzimušā naba

Laikiem mainoties, mainās arī norādes jaunajiem vecākiem par to, kā kopt jaundzimušo. Kādi līdzekļi ir piemēroti jaundzimušā nabiņas apkopšanai, Mammamuntetiem.lv stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pediatre, neonatoloģe Dr. Dina Apele-Freimane.
Agrāk tik iecienītais briljanta zaļais līdzeklis mūsdienās jaundzimušā nabiņas kopšanai netiek rekomendēts.

FOTO: Shutterstock.com

Agrāk tik iecienītais briljanta zaļais līdzeklis mūsdienās jaundzimušā nabiņas kopšanai netiek rekomendēts.

Lai arī agrāk jaundzimušajiem pirms izrakstīšanas uz mājām tika noņemta nabassaites atlieka, tagad parasti mazuļus izraksta no slimnīcas mājās ar nabassaites atlieku un speciālu klemmi, ja tā nav pati nokritusi līdz brīdim, kad mamma ar mazuli dodas mājās. Klemmi pēc bērna dzimšanas un nabassaites pārgriešanas uzliek, lai izvairītos no asiņošanas. Mūsdienās nabassaites atliekai ļauj nokrist pašai dabiskā ceļā.

 

Nabas kopšanai – ūdens

Vairs nabas kopšanai netiek lietots ne briljanta zaļais, ne kāds cits dezinficējošs līdzeklis. Kamēr naba nav nokritusi, to apslauka ar tīru, vārītu ūdeni. Nekādi citi līdzekļi nabas kopšanai nav nepieciešami.

 

“Skaidrs, ka naba sākotnēji nav galīgi sadzijusi, ir normāli, ja ap nabiņu ir brūngana krevelīte, tā vieta sākumā var būt nedaudz mitra. Tas, cik ātri sadzīs naba, ir individuāls jautājums. Kad nabiņa dabiski nokrīt, visi asins vadi ir jau savilkušies un tās kopšanai pietiek ar tīru ūdeni. Savukārt, kamēr nabiņa nav nokritusi, jācenšas to turēt virs autiņbiksītēm, lai nabiņai pieplūstu vairāk gaisa, lai tā nesasūt, ātrāk mumificējas un nokrīt, kā arī, lai veiksmīgāk sadzītu vietiņa, no kuras nabas atlieka nokritusi,” stāsta ārste.

Reklāma
Reklāma

 

Pie ārsta jāvēršas arī tad, ja mazulim manāmas kādas nabas iekaisuma pazīmes, piemēram:

  • Vēdera āda ap nabu ir apsārtusi,
  • Naba asiņo vai tā ir sastrutojusi,
  • Ja nabas brūcīte izteikti mitro
  • Ja bērnam ir temperatūra,
  • Ja izdalījumu no nabas ir daudz, tie smako.

 

Ja nabai ir iekaisuma pazīmes, ārsts vislabāk pastāstīs, kā rīkoties šādā gadījumā.

Saistītie raksti