4 mēnešu miega regress zīdainim. Kas liecina par regresu un kā to pārdzīvot

Šo miega pārmaiņu posmu mazulis var piedzīvot aptuveni no 3 – 5 mēnešu vecumam. Retos gadījumos miega regresu vecāku nemaz nepamana. Galvenā pazīme, kas liecina, ka piedzīvojat miega regresu ir drastiskas izmaiņas miega ieradumos.
Miega regress ir periods, kad mazulis vai bērns, kurš iepriekš labi gulējis, pēkšņi naktī bieži mostas, nespēj mierīgi aizmigt uz diendusām vai tās izlaiž, kā arī iemigšana pirms naktsmiera sagādā grūtības.

FOTO: Shutterstock.com

Miega regress ir periods, kad mazulis vai bērns, kurš iepriekš labi gulējis, pēkšņi naktī bieži mostas, nespēj mierīgi aizmigt uz diendusām vai tās izlaiž, kā arī iemigšana pirms naktsmiera sagādā grūtības.

Kas ir miega regress?

Miega regress ir periods, kad mazulis vai bērns, kurš iepriekš labi gulējis, pēkšņi naktī bieži mostas, nespēj mierīgi aizmigt uz diendusām vai tās izlaiž, kā arī iemigšana pirms naktsmiera sagādā grūtības.

Bērns līdz 2 gadu vecumam iziet cauri daudziem miega regresiem, taču vislielākais ir 4 mēnešu miega regress, kas patiesībā nereti tiek saukts arī par miega progresu, bet par to sīkāk lasi tālāk.

Miega regress ir dabīgas un pilnīgi normālas izmaiņas bērna ķermenī, kaut arī vecākiem tas var sagādāt daudz rūpju. Lai vieglāk tiktu šim periodam pāri, būtu svarīgi izprast, kas notiek ar bērna ķermeni, kas izraisa šādas pārmaiņas un kā vecāki var bērnam palīdzēt.

 

Kas ir 4 mēnešu miega regress?

Bieži vecāki, tuvojoties šim vecumam, baidās, kas notiks tālāk, kā šo posmu pārdzīvos, kā būs jārīkojas. Šis miega regress ir “vispopulārākais”, jo tas izraisa vislielākās pārmaiņas bērna miegā, salīdzinot ar citiem miega regresiem.

 

Kāpēc šo mēdz saukt arī par miega progresu? Tā ir dabīga mazuļa neiroloģiskās attīstības nobriešana. Tas ir progress bērna attīstībā, jo nobriest bioloģiskais miega ritms jeb cirkadiānie ritmi. Vienkāršiem vārdiem sakot, cirkadiānie ritmi ir 24 stundu bioloģiskais pulkstenis, kas mūsu ķermeņos atbild par miega-nomoda cikliem, gremošanas sistēmu un citiem fizioloģiskiem procesiem. Pieaugušajiem guļot, mainās miega cikli no dziļā uz seklo un otrādi. Jaundzimušie pārsvarā guļ dziļajā miegā, bet aptuveni 4 mēnešu vecumā bērna miegs sāk pielīdzināties pieaugušo miegam. Viņi sāk biežāk ieslīgt seklajā miegā, tādā veidā bieži vien pamostoties.

 

Šīs pārmaiņas un attīstība var izraisīt traucējumus miegam, kamēr mazulis apradīs ar jauno prasmi. Paralēli šim attīstības solim bieži vien bērns vēl piedzīvo pirmos velšanās mēģinājumus, kā arī šajā vecumā notiek pāreja no ietīšanas uz guļammaisa izmantošanu, kas arī var ietekmēt miega kvalitāti. Parasti līdz sākušās pārmaiņas mazulis gulējis ļoti labi, bijušas garas diendusas un naktis salīdzinoši mierīgas. Mazulis pamostas naktī, paēd un guļ tālāk, taču pēkšņi tas viss mainās.. Sāk mosties naktī biežāk, kā arī sācis gulēt tikai 30-40 minūšu diendusas. Starp miega cikliem parādās pārrāvumi, un ir grūtības ieslīgt miedziņā tālāk.

 

Kas liecina, ka pienācis 4 mēnešu miega regress?

Šo miega pārmaiņu posmu mazulis var piedzīvot aptuveni no 3 – 5 mēnešu vecumam. (Skatāmies pēc plānotā dzimšanas datuma, nevis reālā piedzimšanas laika.) Retos gadījumos miega regresu vecāku nemaz nepamana. 

 

Galvenā pazīme, kas liecina, ka piedzīvojat miega regresu ir drastiskas izmaiņas miega ieradumos. Par to liecina:

 

  • Biežākas nakts celšanās reizes;
  • Grūtības ieslīgt dziļajā miegā vai savienot miega ciklus patstāvīgi;
  • Īsas vai izlaistas diendusas;
  • Mazuļa garastāvokļa svārstības - vairāk raudāšanas un neapmierinātības;
  • Izveidojies pārgurums, kas apgrūtina iemigšanu.

 

Cik ilgs ir 4 mēnešu miega regress?

Reklāma
Reklāma

Labā ziņa ir tāda, ka šis miega regress ilgst vidēji 2-4 nedēļas, tātad tas nav mūžīgs. Protams, tas ir atkarīgs no katra bērna atsevišķi. Ja esat pamanījuši, ka miegs neuzlabojas, un bērnam ir grūtības iemigt jau vairāk kā 6 nedēļas, ieteiktu konsultēties ar mazuļa pediatru vai vērsties pie miega konsultanta.

 

Kā palīdzēt mazulim vieglāk pārdzīvot 4 mēnešu miega regresu?

Ir vairāki padomi, kas palīdzēs tev un tavam mazulim vieglāk tikt pāri šim posmam. Lai arī mazuļa miega cikli var būt saraustīti, bērna vajadzības un emocionalitāte pastiprinātāka šajā laikā, ieteiktu pamēģināt dažādus veidus un ieteikumus, kā atgriezties pie iepriekšējā dienas ritma vai izveidot jaunu, kas iekļauj kvalitatīvas diendusas un mierīgas naktis. 


Izveidot gulēšanai atbilstošu vidi

Ja līdz šim gulēšana bijusi haotiska un katra diendusa pavadīta citā vietā, ieteiktu izveidot vienu noteiktu gulēšanas vidi. Veidojot tumšu un vēsu vidi, bērnam būs vieglāk relaksēties vakarā pirms naktsmiera. Protams, vides iekārtošanai svarīgi ņemt vērā drošas gulēšanas pamatnosacījumus. Izveidojot vienādus gulēšanas vietas paradumus, mazulim būs arī vieglāk pielāgoties jaunam dienas ritmam.

 

Pieturēties pie vienas ikdienas rutīnas

Lai gan tas varētu šķist ļoti grūti, ir svarīgi veidot diendusu un naktsmiera ritmus līdzīgus katru dienu, saglabājot vienu rutīnu. Ja pirms 4 mēnešu miega regresa sasniegšanas jums nebija noteikts dienas ritms, šis ir labākais laiks, kad sākt to veidot. Tas prasīs ilgāku laiku, taču būs ilgtermiņa ieguldījums mazuļa miega kvalitātē.
 

Skaties video lekciju: jaundzimušā bērna drošība

 

Izcel diendusas kā prioritāti šajā laikā 

Centies pagarināt īsās diendusas, mazulim tas palīdzēs vieglāk adaptēties jaunajām miega pārmaiņām, neietekmējot naktsmiegu. Ja esi ievērojis, ka mazulis bieži mostas, tas var veicināt pārgurumu, līdz ar to vakarā varētu būt grūti nolikt mazuli gulēt. Vakarā mazulim jābūt sagurušam, bet ne jau pārgurušam, lai mierīgi organizētu naktsmieru, tādēļ ilgāka pagulēšana pa dienu tam var līdzēt.
Šajā vecumā vidējais nomoda laiks ir 2 stundas, tāpēc parūpējies, lai mazulis pagulētu ik pa 2 stundām pa dienu. Daudz mazuļu šajā vecumā pāriet no 4 uz 3 diendusām pa dienu. Tas nozīmē, ka naktsmiers paliek agrāks, kas tikai nāks par labu, jo izvairieties no pārguruma.
 

Izveidot pirms miega rituālu

Bērnam vakarā palīdz nomierināties noteikta darbību kārtība. Izveidojot vienādu ik vakara pirms miega rituālu, bērns būs spējīgs nomierināties, zinot, kas tālāk sekos. Sagaidot pirmās miega pazīmes vakarā, sākam savu pirms miega rituālu, kas sastāv no 4-5 darbībām, ko darāt katru vakaru, tādā veidā radot drošības sajūtu mazulim. Šo darbību sarakstā var būt vanna, duša, pabarošana, gaisa pelde, masāža, krēma uzklāšana, autiņi, pidžamas uzvilkšana utt.

 

Centies izvairīties no jaunām miega asociācijām

Ir svarīgi, ka cenšaties izvairīties no jaunu aizmigšanas asociāciju veidošanas, jo citādāk bērns uz šo sajūtu paļausies, lai iemigtu tādā veidā katru reizi. Tā var būt rokās aijāšana, uz bumbas sēdēšana, blakus gulēšana, krūts, pudele vai kas cits. Jāņem vērā, ka cenšoties bērnam palīdzēt aizmigt regresa laikā, vecāki var iedzīvoties ieradumos, kas jau kļuvuši par patstāvīgu rituālu miega paradumu veidošanā. Pievienojot jaunu aizmigšanas asociāciju, lai pagarinātu diendusu vai palīdzētu savienot miega ciklus naktī, var beigās izvērsties par apgrūtinājumu, ja mazulis iepriekš bija spējis pats iemigt.

 

 Sākumā tas var šķist kā risinājums – papildus ēdienreize vai atkārtota rokās aijāšana, lai mazulis atpakaļ aizmigtu, taču, pārdzīvojot šo regresu, prātīgāk būtu saglabāt mieru un dot mazulim kādu laiku aizmigt pašam, pirms ķeramies palīdzēt. Centies neķerties uzreiz pakaļ bērnam uz katru mošanās reizi, piedāvājot paēst. Nodrošini, ka esi parūpējies, lai bērns pa dienu būtu kārtīgi paēdies, lai samazinātu šaubas par biežo vēlmi naktī ēst.
 

Nebaidies lūgt palīdzību

4 mēnešu miega regress var būt  izaicinošs un prasīt daudz pacietību no vecākiem. Ja nekas no šī nelīdz un bērns jau ir iedzīvojies pārgurumā, ieteiktu vērsties pēc palīdzības. Miega konsultants var palīdzēt izveidot dienas ritmu atbilstoši vecumam, iekārtot gulēšanai atbilstošus apstākļus, kā arī veidot veselīgus miega paradumus. Naktsmieram galvenais darbības mērķis ir atgūt ģimenēs naktsmieru, kas mums visiem ir tik ļoti nepieciešams.

 

Autore: Naktsmieram Dace, sertificēta bērnu un zīdaiņu miega speciāliste

Saistītie raksti