Droša vide un aprūpe jaundzimušajam

Dati par zīdaiņu traumatismu Latvijā nav iepriecinoši: aptuveni 83 % no zīdaiņu traumām tiek gūtas mājās – vidē, kuru vecākiem ir iespēja iekārtot pēc vislabākajiem drošības principiem. Aptuveni 61 % traumu – guļamistabā un sadzīves zonā.
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Gultā nevajadzētu izvietot nekādus mīkstus priekšmetus – spilvenus, mīkstās mantiņas.

FOTO:

Gultā nevajadzētu izvietot nekādus mīkstus priekšmetus – spilvenus, mīkstās mantiņas.

Jaundzimušā gultas novietojums

Bērna gultiņu vai šūpulīti nav ieteicams likt tuvu logiem vai siltuma elementiem – ne statiskajiem, ne mobilajiem. Labāk bērna gultu novietot tuvāk pie sienas, kas ir atstatus no loga vai siltuma elementa. Šādā vidē istabas temperatūra nepiedzīvos tik krasas pārmaiņas. Zīdaiņa organisma termoregulācijas spējas nav tik ļoti nostabilizējušās, līdz ar to ir būtiski, lai istabas temperatūra diennakts laikā būtu stabila un bērnam komfortabla. Vēlams, lai jaundzimušā gultas vietas tuvumā nebūtu nestabilu priekšmetu vai citu mēbeļu. 

 


Gultiņas iekārtojums – pēc iespējas brīvāks

Pirmajos trīs mazuļa dzīves mēnešos gultiņas iekārtojumam jāpievērš īpaša uzmanība. Mazulis šajā vecumā vēl nespēj pacelt un stabili noturēt galvu, tāpēc bērnu vēlams likt gulēt gultai pa vidu pozā uz muguras. Gultā nevajadzētu izvietot nekādus mīkstus priekšmetus – spilvenus, mīkstās mantiņas. Mazulis var nonākt tuvu šiem priekšmetiem, bet mazs bērns nespēs pats atvirzīties no tiem. Sejai esot tuvu mīkstajiem priekšmetiem, bērnu var piemeklēt skābekļa bads un iestāties zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms. Apsedzot bērnu, jānosedz rumpis un mugura, bet ķermeņa priekšējā daļa jāatstāj pusapklāta, lai, mazajam kustoties, sega nenonāk uz sejas un netiek apgrūtināta elpošana.

 

Vai bērnu var likt gulēt uz vēdera? 

Pirmo trīs mēnešu laikā jābūt piesardzīgiem, liekot mazo gulēt uz vēdera. Ja vecāki ir blakus un mazuli pieskata, šī poza ir vēlama, īpaši pirms barošanas reizēm. Taču tajā brīdī, kad pieaugušie paši dodas gulēt, nevajadzētu izmantot vēdera pozīciju, lai izvairītos no zīdaiņa pēkšņās nāves sindroma.

 

Neturi zīdaini klēpī, malkojot karstu kafiju, tēju vai ēdot zupu, – tā tu riskē applaucēt savu bērnu.

 

Bērna pārtinamās zonas iekārtojums

Pārtinot vai pārģērbjot bērnu, visi nepieciešamie priekšmeti (autiņbiksītes, salvetes, krēms, dvieļi, apģērbs) jāizvieto rokas stiepiena attālumā, lai tad, kad pārtinat mazuli, nav no viņa jānovēršas. Mazulis, īpaši sasniedzot 3–4 mēnešu vecumu, neviļus var nokrist no pārtinamās zonas. 

 


 

Svarīgi! 

  • Ratu kulbu, zīdaiņu vai auto krēsliņu novieto tikai uz grīdas, nevis galda, krēsla vai citas paaugstinātas, nestabilas virsmas. Lai arī šķiet, ka šī zona ir droša, pastāv iespēja, ka ratu kulba tomēr nokrīt.
Reklāma
Reklāma

 

Drošība vannas istabā

Mazuli ne uz brīdi nedrīkst atstāt vannā vienu pašu vai kopā ar lielākajiem brāļiem vai māsām, kas ir jaunāki par 13 gadiem. Gados jauni bērni nespēs sniegt adekvātu palīdzību mazulim, ja viņš nokļūs zem ūdens. Pirms mazgāšanās vannas ūdenim ir jāpārbauda temperatūra – vai nu ar termometru, vai ar savu elkoni. Ar plaukstu nevarēs precīzi noteikt ūdens piemērotību bērna ādai, jo pieaugušo plaukstu siltuma receptori atšķiras no bērna ādas receptoriem.

 

Kafijas pauzes – bez zīdaiņa rokās

Brīžos, kad ģimene ietur maltīti, zīdainim vajadzētu atrasties savā zonā. Neturi mazuli klēpī, malkojot karstu kafiju, tēju vai ēdot zupu, – tā tu riskē applaucēt savu bērnu. Ja tas ir noticis, mazulis jāatbrīvo no apģērba, kas ir sasūcies ar karsto šķidrumu. Ja apģērba gabals ir piekusis pie bērna ādas, to vilkt nost nevajag. Kad apģērbs ir novilkts, 15–20 minūtes cietusī āda jāskalo ar vēsu, tekošu ūdeni (15–17 0C grādu temperatūrā). Pēc tam cietušo ādas zonu var pārklāt ar tīru, vēsu un samitrinātu drāniņu. Pūslīšus, kas var veidoties uz ādas, nedrīkst pārdurt. Uz cietušās ādas zonas nedrīkst smērēt nekādus tautas līdzekļus, piemēram, sviestu vai krēmus. 

Medicīniskā palīdzība jāmeklē, ja ir cietusi bērna seja, starpenes rajons, ja applaucējums ir cirkulārs, piemēram, ap roku vai kāju, ja ir mainījusies zīdaiņa uzvedība – bērns kļūst miegains, apātisks vai arī rodas priekšstats, ka ir cietuši mazuļa elpceļi. 

 

 

 

Citi atgādinājumi par zīdaiņu drošību

Zīdaini nedrīkst spēcīgi šūpot vai kratīt, tas var draudēt ar kratītā bērna sindromu. Ar spēcīgām, atkārtotām kratīšanas jeb šūpošanas kustībām bērna smadzenes var atkārtoti triekties pret priekšējo vai mugurējo galvaskausa sienu.

Pat uz neilgu laiku bērnu nedrīkst atstāt vienu pašu automašīnā. Siltajos gadalaikos automašīnas salons spēj uzkarst ļoti ātri.

Automašīnā zīdaiņa krēsliņu labāk izvietot nevis blakus vadītājam, bet kādā no aizmugurējām sēdvietām, vislabāk – aiz autovadītāja blakussēdētāja.

Vasaras karstākajos mēnešos nav ieteicams apsegt ratu kulbu ar dažādiem pārklājiem. Apsedzot ratus, kulbā tiek panākts pretējs efekts – karstais gaiss uzkrājas slēgtajā zonā, bet vēsais gaiss nespēj to nomainīt.


 

ATSAUCE:

* Raksts ir sagatavots nodibinājuma “Fonds Mammām un Tētiem” īstenotā projekta “Atbalsts ģimeņu interešu pārstāvošo NVO pamatdarbības nodrošināšanai” ietvaros, kas finansēts no valsts budžeta programmas “Ģimenei draudzīga pašvaldība”. Finansējuma administrētājs Sabiedrības integrācijas fonda.