Top īpaša banka pašiem mazākajiem - priekšlaikus dzimušiem bērniņiem

Lai izveidotu Latvijā pirmo Mātes piena banku un nodrošinātu, ka izdzīvošanai tik svarīgo mātes pienu saņem arī tie priekšlaikus dzimušie bērniņi, kuru māmiņām piena nav, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar ilggadējiem draugiem Rimi Latvia un atbalstītājiem Happy un Philips/ Aventa uzsāk ziedojumu kampaņu “Katra lāsīte palīdz augt!”.
Pirmāri Mātes piena banka sniegs palīdzību priekšlaikus dzimušiem bērniņiem ar svaru zem 1500g, taču īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas.

FOTO: Publicitātes foto

Pirmāri Mātes piena banka sniegs palīdzību priekšlaikus dzimušiem bērniņiem ar svaru zem 1500g, taču īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas.

Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. Pašlaik Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena banka. Lai to izveidotu, nepieciešamas 15 dažādas iekārtas, tostarp, pasterizētājs, saldētavas, laboratorijas iekārtas piena mikrobioloģiskajai analizēšanai, aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzlabgāšanai utmldz. Kopējās Mātes piena bankas izmaksas ir 150 tūkstoši eiro.
 

Mātes piena banka atradīsies VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”
Neonatoloģijas klīnikā
Tieši Bērnu slimnīcas Priekšlaikus dzimušo bērnu intensīvās terapijas nodaļa bieži kļūst par pirmajām mājām pašiem mazākajiem bērniņiem no visas Latvijas. “Gadā vidēji piedzimst 130 –160 mazuļi, kuru svars ir zem pusotra kilograma, un tieši šiem bērniem mātes piens ir visvairāk nepieciešams. Dzemdības priekšlaiku ir saistītas ar stresu, dažādiem pārdzīvojumiem un sarežģījumiem bērniņa hospitalizācijas laikā, tamdēļ māmiņām pašām piens var neveidoties uzreiz. Otra labākā un bērna veselībai drošākā alternatīva ir donora piens. Pirmāri Mātes piena banka sniegs palīdzību priekšlaikus dzimušiem bērniņiem ar svaru zem 1500g, taču īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas. Dažreiz tās būs tikai pirmās dzīves dienas, kad būs nepieciešams donora piens, līdz māmiņai veidojas pašas piens. Citos gadījumos Mātes piena banka bērniņam būs svarīga pirmajās dzīves nedēļās vai pat mēnešos”, situāciju komentēja Bērnu slimnīcas neonatoloģijas klīnikas vadītāja dr.Dace Sniedze.
 

 

Gadā vidēji piedzimst 130 –160 mazuļi, kuru svars ir zem pusotra kilograma, un tieši šiem bērniem mātes piens ir visvairāk nepieciešams.
 

 

"Bērnu slimnīcas fonda un Rimi Latvia sadarbība dažādos labdarības projektos ir daudzu gadu garumā, bet šī ir īpaša kampaņa, jo kopējiem spēkiem mums jāpaveic ilgi gaidītais un nepieciešamais – jāizveido Latvijā pirmā mātes piena banka. Mēs aicinām piedalīties labdarības kampaņā arī Rimi pircējus, jo katrs ziedotais cents mūs pietuvinās šim mērķim. Ziedot Rimi veikalos var dažādos veidos, iegādājoties īpašus kampaņas produktus, no kuriem daļa ieņēmu tiks ziedoti mātes piena bankas izveidei, tāpat ziedot, var ziedojumu kastītēs pie kasēm, varēs arī novirzīt Mans Rimi kartes uzkrājumu, kā arī veikt ziedojumu rimi.lv e-veikalā.”, informē Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.
 

Reklāma
Reklāma

"Kā sociāli atbildīgs zīmols, Happy jau vairāku gadu garumā atbalsta ģimenes un arī priekšlaikus dzimušos mazuļus, nodrošinot bezmaksas autiņbiksītes, lai izrādītu rūpes par tiem, kuriem tas visvairāk ir nepieciešams. Esam pagodināti būt to vidū, kuriem patiesi rūp laimīgs mazulis un ģimene no pirmā dzimšanas brīža! Happy vēlas dot iespēju kaut ar vienu mātes piena lāsīti kādam bērniņam izaugt par stipru un veselu cilvēku. Mēs no sirds aicinām cilvēkus iesaistīties un ziedot Mātes Piena Bankas izveidei, lai Latvijas bērniem būtu šāda iespēja. " SIA "TZMO Latvija" valdes locekle Ruta Dziļuma.
 

"Philips misija ir uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti un veselību, izstrādājot nozīmīgas inovācijas. Philips Avent zīmols ir radīts, lai atbalstītu jaunos vecākus līdz ar bērna ienākšanu ģimenē un arī sniegtu mazulim vislabāko dzīves sākumu. Mēs zinām, ka ir iespējamas dažādas situācijas, kad krūts piena atslaukšana ir vienīgais risinājums. Tāpēc ļoti lepojamies, ka esam daļa no šī projekta un palīdzam veidot pirmo mātes piena banku Latvijā, ziedojot savus produktus un veicinot dabisku mazuļu ēdināšanu viņu dzīves sākumposmā", Philips Baltic vadītāja Elīna Gaitniece.
 

Pirmais pamatakmens Mātes piena bankas izveidē tik likts jau pirms vairākiem gadiem, kad labdarības akcijas ietvaros Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā tika sagādāts un uzstādīts piena analizators un sonifikators - pirmās Mātes piena bankas izveidošanā nepieciešamās iekārtas. Tikmēr Veselības ministrijā ir rasti risinājumi juridiskiem un organizatoriskiem jautājumiem, lai Mātes piena banka Latvijā varētu darboties, ievērojot visus drošības pasākumus. Veselības ministrija ir paredzējusi arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 76 tūkstošus eiro apmērā. “Šobrīd jūtamies droši un pārliecināti par to, ka, tiklīdz būs sarūpētas nepieciešamās Mātes piena bankas iekārtas, tā varēs pilnvērtīgi uzsākt darbu. Sirsnīgs paldies mūsu draugiem Rimi Latvija un mūsu jaunajiem atbalstītājiem par atsaucību un jau veikto ieguldījumu, un no sirds ceru, ka mums pievienosies vēl daudzi citi, lai kopīgiem spēkiem uzceltu Latvijā šo ļoti īpašo banku. Bērnu slimnīcas fondam šogad aprit 20 gadi, un šajā laikā kopā ar ziedotājiem ir paveiktas neticamas lietas, kas joprojām pilda savu misiju un uzdevumu, palīdzot bērniem uzlabot veselību. Mātes piena banka ir sen lolots sapnis un daudzu mūsu vismazāko un vistrauslāko bērniņu akūta
 nepieciešamība, tamdēļ ļoti ceru, ka arī šo ieceri kopā ar ziedotājiem spēsim piepildīt!”, ziedot Mātes piena bankai aicina Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Ziedot iespējams ziedojumu kastītēs Rimi veikalos un Rimi e-veikalā (www.rimi.lv), ziedojot savu Mans Rimi naudas uzkrājumu, Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā.