Ko dāvināt bērnam pirmajā dzimšanas dienā

Veikalu plaukti no mantu pārbagātības teju vai lūst, bet liela daļa tur nopērkamo rotaļlietu bērna uzmanību saista ļoti īsu brīdi, toties maksā gana dārgi. Tāpēc izvēlei jābūt pārdomātai un vissvarīgākais – iegādājoties dāvanu, ir jāzina bērna vecumposma attīstības īpatnības. Ko viņš gada vecumā jau spēj un kas vēl ir jāapgūst?

 

Iegādājoties dāvanu, ir jāzina bērna vecumposma attīstības īpatnības.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājoties dāvanu, ir jāzina bērna vecumposma attīstības īpatnības.

 

Pasaulē pazīstamā bērnu ārste Emmija Piklere vecumposmu no viena līdz trim gadiem raksturo kā sensoro posmu, kad bērns iepazīst krāsu, formu, skaņu un izmēru. Attiecīgi rotaļlietām ir jābūt tādām, kas attīsta un pilnveido šīs prasmes. Gada vecums ir ļoti piemērots laiks, lai mācītos sadzirdēt dabas skaņas, iemācītos sajust dabas materiālu atšķirības. Tāpēc ir labi, ja rotaļlietas ir izvēlētas no dabīgiem materiāliem. 

Mantiņu uzbūvei vajadzētu būtu tādai, lai bērns pats ir spējīgs saprast, kā tā darbojas – ka no klučiem var uzcelt torni, mazāku trauciņu ielikt lielākā, puzli salikt, ja atrod pareizo formiņu, u.tml. 

Pirms iegādājies lielu dāvanu (izmēra un arī cenas ziņā), konsultējies ar bērna vecākiem, vai šāda manta ir nepieciešama. Dažkārt vecākiem daudz būtiskāks šķiet papildinājums bērna krājkontā vai ierašanās ar cienastu, jo rotaļlietu mājās ir jau gana daudz un vēl kāda nav nepieciešama. 

 

Stumjamās rotaļlietas

Aptuveni gada vecumā bērns no rāpotāja pamazām kļūst par staigātāju. Tāpēc viņam ir dabiska interese par dažādām stumjamām ierīcēm, līdz ar to derēs viss, ko var ripināt sev pa priekšu vai vilkt no aizmugures, piemēram, pīlīte uz riteņiem, mašīna vai sunītis aukliņā, leļļu rati. Mazliet vēlāk noderēs līdzsvara ritenis, ar kuru bērns pats var braukt, atsperoties ar kājām. 

 

Koka kluči un piramīdas

Koka kluči un dažādas koka figūras ir universāla un ilgu laiku noderīga rotaļlieta. Koka kluču izmantojums ir ļoti plašs – gada vecumā liela interese ir par torņa uzcelšanu un tā nogāšanu, un šīs darbības ir patiesi attīstošas! Vēlāk kluči var pārtapt leļļu mājā, pilsētā, auto trasē – tie ir lielisks būvmateriāls ikvienai bērna idejai.

No šīs sērijas piemērotas dāvanas gada jubilejā būs arī dažāda izmēra rotaļlietas, kas ieliekamas viena otrā, kā arī spēles, kurās jāizmanto spēja noteiktas formas un izmēra rotaļlietu ielikt pareizajā atverē. 

 

Rotaļlietas vannai

Reklāma
Reklāma

Vairumam bērnu gada vecumā jau ļoti patīk doties vannā un plunčāties savu mantiņu ielenkumā. Diemžēl ne visas mantas var likt ūdenī, tāpēc nenāks par sliktu, ja būs krājumā kāda jauna vannai piemērota rotaļlieta. Pievērs uzmanību, lai mantiņa būtu viegli kopjama, proti, lai tajā neuzkrātos ziepjūdens, ko pēc tam ir grūti iztīrīt. Atceries – vannas manta ir viena no vietām, kur veidojas kaitīgais pelējums!

Pie šīs pašas grupas var minēt arī pludmales rotaļlietas spēlēm pludmales smiltīs un ūdenī. 

 

Konstruktori

Vienkārši saliekami konstruktori, mozaīkas, puzles, saliekamās mantas – viss, kas veicina sīko motoriku. Šajā vecumā var dāvināt arī universālos “Lego Duplo” klučus, kas kalpos gadiem ilgi un ir izmantojami dažādās rotaļās. 

 

Bilžu un sensorās attīstības grāmatiņas

Aptuveni gada vecumā bērnu sāk interesēt arī vienkāršas grāmatiņas, kurās ir viegli uztverami attēli. Viengadniekam piemērotas būs bilžu grāmatas ar cietākām lapām. Vēlams, lai grāmatā pasaku tēli ir no reālās pasaules, viegli atpazīstami. Jaukas ir arī grāmatiņas, kurām ir pievienoti taustāmi elementi. Piemēram, dzīvnieki, kuriem ir izveidots kažoks, kas līdzīgs īstajam, lai bērns to varētu aptaustīt. Tāpat interesi raisīs čaboši, graboši, dažādu faktūru un materiālu papildinājumi, kurus var pataustīt vai pakustināt. Uzmanību noturēs spēļu kalkulators vai citas rotaļlietas ar pogām, kuras droši var spiest.

 

Muzikālās rotaļlietas

Ierīces, ar kurām var radīt skaņas, – ksilofons, ermoņikas, bundziņas un citi mūzikas instrumenti – palīdz apgūt cēloņu un seku sakarību. Kas notiek, kad ar vālīti uzsit pa taustiņiem? Bet ja uzsit stiprāk? Tas ir arī kustību koordinācijas treniņš un skaņu iepazīšana. Dāvinot bērnam bungas vai citu skaļu mūzikas instrumentu, ņemiet vērā, ka citiem tas var traucēt, tāpēc skaņai jābūt patīkamai un neuzbāzīgai. Uzmanīgiem jābūt ar rotaļu sintezatoriem un citām spēļmantām, kuru skaņa nav kontrolējama, – tie var būt ne tikai kaitinoši, bet pat nevēlami bērna dzirdei.