Piena krevele un mazuļa matu kopšana

Medicīniskā valodā mazuļu piena kreveli dēvē par zīdaiņu seboreju. Taču satraukumam nav pamata – piena krevele ir bieža parādība bērniem, kuri uzturā saņem mammas pienu, un dažu mēnešu laikā tai vajadzētu pazust. Vairāk stāsta pediatre Sanita Mitenberga.
Pie krevele ir fizioloģiska norma, kas bērnam neizraisa nekādu diskomfortu.

FOTO: Shutterstock.com

Pie krevele ir fizioloģiska norma, kas bērnam neizraisa nekādu diskomfortu.

Par piena kreveli sauc dzeltenus, zvīņainus sabiezējumus zīdaiņa galvas matainajā daļā. Tas ir sakaltis galvas matainās daļas tauku dziedzeru sekrēts, kas pakāpeniski izzudīs. Pastāv uzskats, ka piena kreveli izprovocē māmiņas hormoni, kas grūtniecības laikā nokļūst mazuļa organismā. Aplēses liecina, ka piena krevele ir aptuveni 50 % jaundzimušo.

 

Lai arī ir vēlēšanās no piena kreveles atbrīvoties pēc iespējas ātrāk, mazuļa galvu nevajadzētu
mazgāt biežāk par reizi nedēļā.



Dažkārt uzskata, ka piena krevele ir pazīme nepietiekamai mazuļa mazgāšanai, taču tā nav tiesa – šī parādība ir fizioloģiska norma, kas bērnam neizraisa nekādu diskomfortu. Retākos gadījumos piena krevele var parādīties uz zīdaiņa deguna, acu plakstiņiem, cirkšņos, padusēs un ceļgalu locītavās. Ir pētījumi, kuri apliecinājuši, ka mazuļiem, kuriem ir izteikta piena krevele, ļoti iespējams ir kāds ģimenes loceklis, kurš slimo ar ādas ekzēmu vai astmu. Tāpat izsaka pieņēmumu, ka šādi bērni dzīves laikā var saskarties ar tādām problēmām kā ādas ekzēma vai blaugznas. 
 


Kad rodas piena krevele

Tas, ko saprotam ar piena kreveli, bērnam rodas līdz divu mēnešu vecumam. Biežāk tā ir mazuļiem, kurus mammas zīda ar krūti, taču tās parādīšanās var būt skaidrojama arī ar mazuļa aktīvu tauku dziedzeru darbību, kā arī ar organisma nespēju absorbēt pietiekamā apjomā B grupas vitamīnus.  Normāli līdz aptuveni trīs mēnešu vecumam krevelei pakāpeniski būtu jāpazūd.
 


Kā atbrīvot matus no piena kreveles

Krevelēm klāto vietu var iesmērēt ar siltu kokosriekstu vai vīnogu kauliņu eļļu 30 minūtes pirms mazuļa došanās vannā, lai krevele paspēj atmirkt. Tad galvu izmazgā siltā ūdenī. Pēc tam ar bērnu ķemmi uzmanīgi un maigi izķemmē matus pretēji to augšanas virzienam. Nevajag censties visu kreveli nomazgāt vienā reizē – tas neizdosies, turklāt krevele var atkal atjaunoties. Matus var arī paķemmēt, un nav jābaidās aizskart avotiņa rajonu – piena krevele parasti parādās tieši tur, taču apvalki šo vietu pietiekami aizsargā, tāpēc viegli pieskārieni un matu sukāšana neko nenodarīs. Taču jāatceras, ka ķemmēšanas laikā mazuļa galvas āda nedrīkst kļūt apsārtusi.
 

Reklāma
Reklāma


Dažiem bērniem piena krevele saglabājas pat vairākus mēnešus, tā visbiežāk pāriet, kad uz galvas sāk augt jaunie mati. Jāatceras, ka nedrīkst kasīt nost neizmērcētu kreveli, lai nesavainoti mazuļa maigo galvas ādu.

Nereti bērniem līdz aptuveni divu mēnešu vecumam piena krevele var būt arī uzacu rajonā un starp acīm, kur ir tauku dziedzeri. Šajās vietās kopšana ir līdzīga – jāsasmērē ar eļļu un pēc brīža, kad kreveles izmirkušas, jānomazgā. Pēc tam var sasmērēt ar mitrinošu krēmu.
 


Cik bieži mazgāt mazuļa matus

Lai arī ir vēlēšanās no piena kreveles atbrīvoties pēc iespējas ātrāk, mazuļa galvu nevajadzētu
mazgāt biežāk par reizi nedēļā. Kad matos ieziež šampūnu, vēlams paturēt to aptuveni piecas
minūtes un tikai tad uzmanīgi izskalot. Pēc mazgāšanas matus nevis izslauka, bet maigi nosusina.
 


Ko darīt, ja piena krevele atjaunojas

Novērojumi liecina, ka vecumā no 1 līdz 2 gadiem vairs tikai 7 % bērnu ir novērojama piena krevele.  Ja lielākā bērna vecumā vecāki konstatē piena kreveles esamību, ir vērts apdomāt, vai tā ir bijusi pilnībā noņemta. Ja pēc notīrīšanas krevele tomēr atjaunojas, iesakāms doties pie alergologa vai dermatologa izvērtēt, vai mazajam nav piena nepanesamība. Dr. Mitenbergas pieredze liecina, ka piena krevele lielākā vecumā var būt bērniem, kurus zīda ar krūti un kuru mammas uzturā lieto daudz piena produktu – jogurtu, pienu, krējumu, sviestu, sieru.

Ja ir aizdomas, ka krevele veidojas piena produktu ietekmē, var izmēģināt uz laiku tos izņemt no zīdošās mammas ēdienkartes. Pēc nedēļas vai divām var pamazām atgriezties pie piena produktu ēšanas – iesākumā lietot tos no rīta un ar zemu tauku procentu. Govs piena produktus var aizstāt ar kazas piena izstrādājumiem. Kad bērna gremošanas sistēma ir pieradusi pie piena produktiem, tos mamma var sākt lietot arī lielākā apmērā. 


Izmantotā literatūra:
1. http://www.baby-safety- concerns.com/infant-cradle- cap.html
2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/218942.php
3. http://www.pregnancybirthbaby.org.au/cradle-cap
4. http://www.uptodate.com/contents/cradle-cap- and-seborrheic- dermatitis-in-
infants?source=search_result&search=infantile+seborrheic+dermatitis&selectedTitle=2~76

Saistītie raksti