Soli pa solim: kā izvēlēties barošanas krēslu zīdainim

Uzsākot mazuļa piebarošanu, nereti vecākus nomāc jautājums, kādu barošanas krēslu izvēlēties. Ir daudz dažādu krēslu un ne visi var būt piemēroti katra bērna vajadzībām un arī mājoklim. Ko ņemt vērā, iesaka fizioterapeite, "Mammamuntetiem.lv" eksperte Līna Garā.
Neatstāj mauzli barošanas krēslā nepieskatītu! Arī tad ne, ja viņš ir piesprādzēts ar  piecu punktu drošības jostu.

FOTO: Shutterstock.com

Neatstāj mauzli barošanas krēslā nepieskatītu! Arī tad ne, ja viņš ir piesprādzēts ar piecu punktu drošības jostu.

Izvēloties barošanas krēslu, svarīgi atcerēties, ka šī vieta jāveido mazuļa maltītēm, nevis rotaļām.  

 

Ko ņemt vērā, izvēloties barošanas krēslu?

1. Barošanas krēsla funkcionalitāte;
2. Vai tas ir transformējams;
3. Materiāls;
4. Kopšana;
5. Ergonomija;
6. Drošība.

 

Barošanas krēsla funkcionalitāte

Ir dažādu izmēru un lieluma barošanas krēsli. Vienus var salocīt kompaktāt, citiem ir ritentiņi ērtākai pārvietošanai, regulējami balsti utt. Ritentiņiem noteikti vajadzētu būt arī nofiksējamiem. Tāpat jāskatās, cik mājās ir vietas, kur barošanas krēsls stāvēs – cik vietas tas aizņem saliektā stāvoklī, cik, esot pilnā izmērā, vai tas tiks likts pie kopējā ēdamgalda u. tml.

Piemēram, “Ikea Antilop” galdiņu nav iespējams transformēt, lai ietaupītu vietu, bet ”Peg Perego Siesta" iespējams salocīt uz pusēm un novietot ērtā vietā, savukārt “Stokke Tripp trapp” būs iespējams ērti novietot pie kopējā galda.
 

Transformējams barošanas krēsls 

Svarīgi saprast, vai nepieciešams transformējams barošanas krēsls, un kādas tieši transformējamas funkcijas ir aktuālas. Vai galdiņu var transformēt dažādās pozīcijās, nolaist pusguļus vai guļus stāvoklī, vai iespējama kāju balstu un drošības siksnu pielāgošana utt.
 

Materiāls

Pirmie soļi jaunas pārtikas lietošanas apguvē var būt šmucīgi, un tā vairākas reizes dienā, tāpēc barošanas krēsla materiālam ir liela nozīme – vai tas ir no viegli kopjamās plastmasas, koka, vai tam ir kādi polsterējumi, cik daudz ir šuvuma vietu, ko grūtāk iztīrīt, vai materiāls ir draudzīgs mazuļa ādai. Tāpat svarīgi pievērst uzmanību, cik viegli noņemama ir galda daļas paplāte, lai to nomazgātu. 


Kopšana

Skaidrs, ka vienkāršāku barošanas krēslu no viegli kopjama materiāla būs arī ērtāk kopt. Jo vairāk detaļu, jo piņķerīgāka kopšana, taču mierinājumam var teikt, ka lielākā daļa noņemamo auduma detaļu ir ļauts mazgāt veļasmašīnā. Taču pirms barošanas krēsla iegādes ir vērts izpētīt arī šīs nianses. 


Ergonomija

Šis ir viens no svarīgākajiem punktiem, ko skatīties, iegādājoties barošanas krēslu bērnam. 

Lūko, lai:

Reklāma
Reklāma
  • ir muguras balsts, kas nodrošina atbalstu vismaz līdz lāpstiņu zonai, 
  • krēsls ir stabils, tam ir drošības jostas,
  • bērna elkoņi, gūžas un ceļa zonas sēžot ir aptuveni 90 grādu leņķī, 
  • bērna pēdas ir stabili pie virsmas,
  • vecākiem ir ērti barot mazuli.
     

Drošība

Lai mazulis maltītes laikā neizkristu no barošanas krēsla un kā citādi nesavainotos, būtiska loma ir drošības jostām. Vērtīgi, ja tās ir ne vien regulējamas ciešāk vai vaļīgāk, bet arī novietojamas augstāk vai zemāk, līdz ar to piemērojamas bērna augšanai garumā. Drošības jostas sākumā strādā kā palīgs, lai mazulis neizkristu, bet vēlāk – lai neizkāptu. 

Labākā un drošākā ir piecu punktu drošības josta, kuru bērns pats nevar atsprādzēt. Labi strādās arī trīs punktu drošības jostas.

Krēsliņa piemēri: Peg Perego Siesta follow up, Peg Perego prima pappa.

 

Barošanas krēslā noteikti NEdrīkst būt:

  1. Rokas par augstu uz galdiņa virsmas! Tādējādi pleci ir saspringri, bērnam ir grūti manipulēt ar ēdienu.
  2. Ar pēdām neaizsniedzama pamatne! Ja tā notiek, tad bērna koncentrēšanās nebūs vērsta uz pārtikas uzņemšanu, bet gan stabilitātes saglabāšanu.
  3. Sēddaļa, kas sniedzas ceļas locītavās! Tādā gadījumā bērna pēdas karāsies gaisā.
  4. Pārāk liela sēddaļa! Rezultātā bērna gūžas, ceļa locītava neveidos ap 90 grādu leņķi.

 

Ko vēl ņemt vērā, izvēloties īsto barošanas krēslu?

  • Ja zīdainis, uzsākot piebarošanu, vēl patstāvīgi nesēž, piemērotāks barošanas krēsls būs ar regulējamu muguras balstu. 

Krēsliņa piemēri: Peg Perego Siesta, Penne 08, Joie mimzy 2 in 1.

 

  • Ja zīdainis jau stabili un patstāvīgi sēž un negāžas uz sāniem, tad piemēroti būs arī barošanas krēsli bez regulējama muguras balsta.

Krēsliņa piemēri: Ikea antilop, Floris.
 

  • Barošanas krēslam jābūt bez papildu elementiem, kas paredzēti bērna izklaidēm. Tas paredzēts tikai un vienīgi kā ēdamzona mazulim.

Saistītie raksti