Īpaša aprūpes programma ik gadu nepieciešama vismaz 1000 priekšlaikus dzimušajiem bērniem Latvijā

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā sākusi darboties programma priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programma "Drošais apmetnis”.  Latvijā katru gadu priekšlaikus piedzimst aptuveni 1000 bērnu jeb 5,2 līdz 6,4% no kopējā jaundzimušo skaita. 
Ikviens bērniņš ir īpašs, tomēr citiem bērniem pietiek tikai ar vecāku rūpēm, mīļumu un sirds siltumu, bet citiem, īpaši priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem, papildu tam ir vajadzīga profesionāla mediķu aprūpe,” stāsta priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas patronese – Latvijas Republikas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikviens bērniņš ir īpašs, tomēr citiem bērniem pietiek tikai ar vecāku rūpēm, mīļumu un sirds siltumu, bet citiem, īpaši priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem, papildu tam ir vajadzīga profesionāla mediķu aprūpe,” stāsta priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmas patronese – Latvijas Republikas Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone

Programmas mērķis ir uzlabot šo bērnu veselības stāvokli ilgtermiņā un nodrošināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, tai skaitā samazināt invalidizāciju starp bijušajiem priekšlaikus dzimušajiem pacientiem. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikā katru gadu tiek sniegta palīdzība aptuveni 300 priekšlaikus dzimušiem bērniem.

Programmā paredzēt uzņemt bērnus, kas dzimuši:

  • Līdz 30. grūtniecības nedēļai un sver mazāk par 1 kilogramu,
  • bērnus, kas dzimuši no 30. līdz 34. nedēļai un sver līdz 1,5 kilogramam
  • bērnus, kas dzimuši laikā, bet sarežģītās dzemdībās ar nopietnu skābekļa badu smadzenēm.

 

Mazākais bērniņš pasaulē, kas dzimis priekšlaicīgi un izdzīvojis, bija vien 300 gramus smags.

 

BKUS neonataloģe Dr. Ilona Vārpa norāda, ka rietumu valstīs dinamiskās novērošanas programma riska grupu jaundzimušajiem ir neatņemama veselības aprūpes sastāvdaļa.  Ik gadu pasaulē izdzīvo arvien vairāk priekšlaicīgi dzimušu bērnu. Ja 2000. gadā speciāli izveidotā reģistrā bija uzskaite par 14 bērniem, kas dzimuši ar svaru 500 grami, tad 2015. gadā šajā reģistrā jau ir 168 bērni, kas dzimuši ar svaru 500 grami un izdzīvojuši. Mazākais bērniņš, kas dzimis priekšlaicīgi un izdzīvojis, ir vien 300 gramus smags. "Visu nosaka tehnoloģiskās iespējas," norāda Vārpa. Latvijā ir iespēja glābt mazuļus, kas piedzimst 24.-25. gestācijas nedēļā. 


Priekšlaikus dzimušo bērnu programma „Drošais apmetnis” ietvers bērnu veselības uzraudzības procesu pēc izrakstīšanās no slimnīcas līdz divu gadu vecumam, sekojot priekšlaikus dzimuša bērna attīstībai, agrīni atpazīstot veselības traucējumus un laicīgi tos koriģējot. Tāpat programmas ietvaros ģimenēm tiks nodrošinātā nepieciešamā psiholoģiskā palīdzība. Svarīgi, ka programma ļaus sistematizēt un uzkrāt mērījumu un novērojumu datus pa diagnožu grupām, tādējādi ļaujot analizēt uzkrāto informāciju un sniegt rekomendācijas terapijā un aprūpē, kā arī piedalīties zinātniski pētnieciskajā darbā. 


Līdz šim pēc izrakstīšanās no slimnīcas, kurā vidēji priekšlaicīgi dzimis bērns kopā ar mammu pavada 90 vecāki tika atstāti bez īpaša atbalsta. Bērni, kas jau piedzimšanas brīdī saskarās ar veselības problēmām, izrakstoties no slimnīcas, tika uzraudzīti kā ikviens vesels jaundzimušais. 

Reklāma
Reklāma


Izlasi arī: Lejupielādēšanai pieejama grāmata priekšlaicīgi dzimušo bērnu aprūpei "Es piedzimu agrāk"


BKUS neonataloģe Dr. Ilona Vārpa norāda, ka šiem bērniem ir nepieciešama īpaša aprūpe: „Šiem bērniem sakarā ar visu organisma sistēmu nenobriedumu ir nepieciešams daudzpusīgs medicīnisks atbalsts, kas ir dārgs un laikietilpīgs process. Pēc izrakstīšanās no stacionāra lielai daļai saglabājas problēmas, kuras saistītas ar neiznēsātību. Priekšlaikus dzimušiem bērniem ir lielāks risks uz garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, redzes un dzirdes traucējumiem, un invalidizācijas attīstībai.” 
 

Vecākiem kopā ar mediķiem ir svarīgi  savlaicīgi šīs problēmas un meklēt piemērotāko ārstēšanas veidu. To ne vienmēr spēj pamanīt ārsts, kas nav specializējies priekšlaicīgi dzimušu bērnu aprūpē.  "Vecāki vai nu nepamana veselības problēmas vai arī pārāk cenšoties, apmeklē pārāk daudz speciālistus un pārstimulē bērnu, kas arī nav labi,"  norāda neonatoloģe. 


Atstājot slimnīcu, vecāki un mediķi vienosies, kuru no četriem perinatālās aprūpes centriem Latvijā viņi apmeklēs, vienosies par nākamo vizītes laiku. Visos perinatālās aprūpes centros Latvijā būs vienota aprūpes sistēma, kas palīdzēs vecākiem labāk izprast bērna vajadzības un speciālistu pieejamību. 


"Follow up"  programmas ieviešanai nepieciešami vairāk nekā 60 tūkstoši eiro, tāpēc ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts ziedot pa tālruni 900006988 vai mājas lapā www.bsf.lv. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds aprūpes programmu organizē kopā ar mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA „Maxima Latvija”. Lai programmu veiksmīgi ieviestu, nepieciešami 60750 eiro, kas paredzēti neonatologa un fizioterapeita kabinetu aprīkojuma iegādei, lai uzsāktu programmu Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī, personāla tālākapmācību organizēšanai un arī izglītojošo materiālu izstrādei un iegādei.


BKUS un BSF priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpes programmu rīko sadarbībā ar mazumtirdzniecības veikalu tīklu SIA „Maxima Latvija” un tā ģimeņu atbalsta programmu „Augošai Latvijai”.