Bērns sev bieži gatavo “ātrās zupiņas”. Vai tas ir slikti?

“Mana meita pēc treniņiem regulāri pērk un ēd tā sauktos “roltonus” jeb ātri pagatavojamās zupiņas,” stāsta kādas 12 gadus vecas meitenes mamma. Viņa dzirdējusi viedokli, ka tās nav veselīgas, taču vēlas noskaidrot – kāpēc.
Ātri pagatavojamās zupiņas ir viens no daudzu bērnu iecienītākajiem ēdieniem.

FOTO: Shutterstock.com

Ātri pagatavojamās zupiņas ir viens no daudzu bērnu iecienītākajiem ēdieniem.

Portāla www.mammamuntetiem.lv lasītāja stāsta, ka arī pati jaunībā, sākot dzīvot pastāvīgu dzīvi, bieži ēda šāda veida pārtiku. Tolaik nedomāja, ka tas ir slikti, tomēr tagad uzskata citādi. Ar meitu vairākas reizes runājusi, ka ātri pagatavojamās zupiņas vajadzētu ēst retāk, taču joprojām jūtas nesadzirdēta. Tādēļ viņa lūdz noskaidrot, kas tad “roltonos” īsti ir tik neveselīgs un kā to paskaidrot bērnam.

 

Atbild ģimenes ārste, dietoloģe, fitnesa trenere un mamma Justīne Rudzīte: 

“Ēst “roltonus” katru dienu vai pat katrā ēdienreizē nevajadzētu. Īpaši – izspiežot visas eļļiņas un garšvielas, kas iepakojumā atrodas mazajos maisiņos. Ja bērns ēd tikai makaronus, aplietus ar ūdeni, domāju, tas nav tik ļoti neveselīgi.

 

Reklāma
Reklāma

Tāpat jāņem vērā konteksts – cik un ko bērns ēd pārējā dienas laikā. Makaroni uzturā var būt iekļauti. Taču jāseko līdzi, lai katru dienu bērns apēd arī vismaz 

  • 2 augļus;
  • 200–400 g dārzeņu (daudzums atkarīgs no vecuma).

 

Un vēl gribētu uzsvērt, ka apsveicama ir bērna patstāvības attīstīšana un vēlme gatavot ēst – kaut vai sākumā tie ir tikai “roltoni”!” 

Saistītie raksti