Veselīgs uzturs grūtniecēm: īpaši svarīgi uzņemt jodu

Plānojot ģimenes pieaugumu, sievietei ir būtiski rūpēties par savu ēdienkarti, jo tieši topošā māmiņa grūtniecības laikā nodrošina mazuli ar viņam nepieciešamajām uzturvielām. Viens no elementiem, ko ir īpaši svarīgi uzņemt grūtniecības laikā, ir jods. Par tā nozīmi un kā to labāk uzņemt, stāsta dietoloģe, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Vija Neimane.
Joda deficīts var izraisīt nepietiekamu vairogdziedzera hormonu sintēzi un traucēt bērna attīstību.

FOTO: Unsplash.com

Joda deficīts var izraisīt nepietiekamu vairogdziedzera hormonu sintēzi un traucēt bērna attīstību.

Kāpēc nepieciešams jods?

Jods ir būtisks mikroelements, kas nepieciešams vairogdziedzera hormonu veidošanai, normālai nervu sistēmas un smadzeņu darbībai, ādas veselībai. Jods ir īpaši būtisks sievietēm, kas plāno grūtniecību vai jau ir bērniņa gaidībās. Uzņemt jodu grūtniecības laikā nepieciešams mātes vairogdziedzera hormonu sintēzei, kas savukārt ir vajadzīgi augļa centrālās nervu sistēmas attīstībai un attiecīgi arī normālai bērna nervu sistēmas attīstībai.
 

Joda deficīts var izraisīt nepietiekamu vairogdziedzera hormonu sintēzi un traucēt bērna attīstību. Pasaules Veselības organizācijas pētījumi liecina, ka joda deficīts auglim un agrā bērnībā ir viens no būtiskākajiem un novēršamajiem garīgas atpalicības cēloņiem pasaulē. Pat tikai viegls un vidējs joda deficīts pirmajā dzīves mēnesī ietekmē bērna intelektuālo attīstību un var radīt grūtības mācīties, veicināt sliktāku augšanu un palielinātu vairogdziedzeri.

 

Joda avoti uzturā

Jodu vislabāk iespējams uzņemt ar uzturu vai, ja tā tomēr uzturā ir par maz, ar uztura bagātinātājiem, konsultējoties par to ar dzemdību speciālistu vai ginekologu. Par veselīgu uzturu svarīgi sākt domāt, jau plānojot grūtniecību, kā arī grūtniecības 1. trimestrī. Tas ir laiks, kad attīstās augļa centrālā nervu sistēma, un tieši šajā laikā ir kritiski svarīgi uzņemt atbilstošu joda devu.

 

Plānojot grūtniecību un grūtniecības laikā ieteicams uzņemt 250 µg (mikrogramus) joda dienā. Galvenie joda avoti uzturā ir zivis un jūras veltes, piens un piena produkti, jodēts sāls.

 

  • Zivis un jūras veltes

Visvairāk joda ir baltajās zivīs – mencā, pikšā, zandartā. Taču labs joda avots ir arī citas zivis, piemēram, lasis, siļķe, forele, tuncis, un citi jūras produkti, kā garneles, jūras zāles u. c. Jūras aļģes ir bagātīgākais joda avots, tomēr grūtniecības laikā ar tām jābūt uzmanīgiem un uzturā nevajadzētu lietot biežāk kā reizi nedēļā.

 

  • Piens un piena produkti

Pienu un piena produktus ierasti patērējam daudz, tāpēc tieši šī produktu grupa ir ļoti svarīga joda uzņemšanai. Grūtniecības laikā ieteicamas 3–4 porcijas piena produktu dienā. Joda koncentrācija vienlīdz laba ir gan vājpiena, gan pilnpiena produktos. Vēlams priekšroku dot piena produktiem bez pievienota cukura.

 

  • Jodēts sāls

Jodēts sāls ir viens no galvenajiem joda nodrošinātājiem uzturā, tomēr ļoti neliela sabiedrības daļa to lieto ikdienā. Pasaules Veselības organizācija iesaka uzturā lietot tikai jodētu sāli. Tas ir parasts smalkais galda vai jūras sāls ar pievienotu stingri kontrolētu joda daudzumu, to droši var lietot arī bērni. Dienā gan ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 gramus sāls, t. sk. jodētā sāls. Minētais daudzums ietver sāli, kas tiek piebērts ēdienam gatavošanas laikā, un sāli, kas tiek uzņemts ar gataviem produktiem.

 

  • Citi produkti kā joda avots

Mazākās devās jods sastopams arī dažādos dārzeņos (spinātos, salātos u. c.), graudaugos (kviešos, miežos, auzās, rīsos u. c.), pākšaugos, kā arī olās, gaļas produktos un augļos.

 

Jods ir īpaši būtisks sievietēm, kas plāno grūtniecību vai jau ir bērniņa gaidībās. 


 

Vispārīgi ieteikumi veselīga uztura plānošanai grūtniecības laikā 

  • Ēdiet regulāri un katru dienu dažādojiet savu uzturu, ēdienkartē iekļaujot sezonālus produktus no visām pārtikas produktu grupām.
  • Katru dienu uzņemiet vismaz 5 porcijas jeb 500 g dārzeņu un augļu, ogu, tai skaitā vismaz 300 g dārzeņu.
  • Iekļaujiet 3–4 piena un piena produktu porcijas dienā, izvēloties produktus ar samazinātu tauku daudzumu, bez papildus pievienota cukura, pārtikas piedevām un augu taukiem.
  • Regulāri lietojiet olbaltumvielām bagātus produktus: liesu gaļu, zivis, olas, pākšaugus, riekstus un sēklas, iekļaujot 3–4 porcijas dienā.
  • Divas reizes nedēļā uzturā iekļaujiet zivis. Vismaz vienu reizi nedēļā lietojiet treknās zivis, piemēram, lasi, reņģes, siļķes, sardīnes.
  • Ikdienas uzturā izvairieties no pārtikas produktiem, kam pievienots daudz sāls un cukura. Dodiet priekšroku jodētam sālim.
  • Dienā uzņemiet 2–2,5 litrus šķidruma, tai skaitā 1,5 litrus tīra ūdens, dzerot to vienmērīgi visas dienas garumā.

 

Arī zīdīšanas periodā svarīgi uzņemt pietiekami daudz joda (250 μg dienā), lai jodu ar mātes pienu atbilstošā daudzumā uzņemtu arī zīdainis.

 

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kampaņā “Jods Tavai veselībai!” skaidro joda nozīmi veselībā, lai veicinātu pietiekamu joda uzņemšanu ikdienā ar uzturu. 

Uzziniet vairāk mājas lapā

Saistītie raksti