Teicamnieka sindroms biežāk piemīt pusaudžiem ar pašapziņas problēmām

Uz lasītāju jautājumiem par pusaudžu audzināšanas jautājumiem portālā Mammamuntetiem.lv atbild bērnu un pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.
Pusaugu meitenes pašapziņas veidošanā liela nozīme būs arī tēvam vai kādai drošai vīrieša figūrai ārpus ģimenes.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaugu meitenes pašapziņas veidošanā liela nozīme būs arī tēvam vai kādai drošai vīrieša figūrai ārpus ģimenes.

Kā reaģēt, ja meitene (13 gadi) ļoti pārdzīvo un raud par katru sliktāku atzīmi? Nekad neesmu spiedusi būt teicamniecei, bet raksturs ir ar perfekcionisma un līderisma iezīmēm.

Šādu uzvedību bieži var novērot pusaudžiem, kuru personībā ir izteiktu perfekcionisma iezīme. Nereti tā iet roku rokā ar vairāk vai mazāk slēptām pašapziņas grūtībām, nedrošību identitātes veidošanās procesā. Mana pieredze rāda, ka ir grūti mainīt priekšstatu tieši par atzīmēm, jo tur vienkārši izpaužas šīs iekšējās grūtības. Drīzāk būtu vērts domāt par pašapziņas stiprināšanu kopumā. To vislabāk darīt atrodot jaunas aktivitātes, lietas, kur meita var justies kompetenta un drošā veidā piedzīvot gan līderismu, gan zaudējumus (piemēram, sports, pulciņi u.tml.). Pusaugu meitenes pašapziņas veidošanā liela nozīme būs arī tēvam vai kādai drošai vīrieša figūrai ārpus ģimenes.  

 

Reklāma
Reklāma