Saturīgi pavadīts laiks ar pusaudzi. Saturīgas sarunas un viņam saistoši pasākumi

Kopā ar padsmitnieku saturīgi pavadīt laiku nozīmē veltīt viņam daļu savas dzīves.  Tas nozīmē veltīt pusaudzim nedalītu savu uzmanību, jo nekam citam šajā brīdī nav nozīmes.  Ja viņš ir atnācis ar tevi runāt vai būt kopā, atliec visu citu. Tas var pagaidīt.

 

 

 Diemžēl runāt saturīgi kopā pavadīta laika mīlestības valodā ir grūtāk nekā apliecinājuma vārdu vai pieskārienu valodā, jo tam gluži vienkārši ir nepieciešams vairāk laika.

FOTO: Shutterstock.com

Diemžēl runāt saturīgi kopā pavadīta laika mīlestības valodā ir grūtāk nekā apliecinājuma vārdu vai pieskārienu valodā, jo tam gluži vienkārši ir nepieciešams vairāk laika.

Šodienas steigas pasaulē daudziem padsmitnieku vecākiem ir sarežģīti runāt saturīgi kopā pavadīta laika valodā.  Daudzi pusaudži dzīvo jaunāko tehnoloģisko ierīču pārpilnā mājā, bet ar tukšu mīlestības krātuvi.

Aizņemtiem vacākiem, kuri vēlas, lai viņu pusaudži justos mīlēti, jāizbrīvē laiks, kad pusaudžiem dāvāt koncentrētu uzmanību. Psihiatrs Ross Kempbels rakstījis: "Nebaudot koncentrētu uzmanību, pusaudzis pildās ar nemieru, jo jūt, ka viss cits ir svarīgāks par viņu pašu. Attiecīgi viņš jūtas nedrošāks, tādējādi cieš viņa emocionālā un psiholoģiskā izaugsme." 

 

Dažkārt pusaudži ir gatavi parunāties mirklī, kas vecākiem nešķiet sarunai piemērots. Reizēm pusaudži grib runāt sev vēlamā brīdī. Bieži vien tas ir vēlu vakarā vai viņu istabā privātā gaisotnē, vai virtuvē, kad visi pārējie jau devušies pie miera. Vērīgi vecāki uzreiz izmantos šīs iespējas. 

 

Lai jēgpilni pieskartos, pietiek ar sekundi, apliecinājuma vārdus var pateikt vienā minūtē, bet jēgpilni kopā pavadīts laiks aizņem vairākas stundas. 

Saturīgi pavadīt laiku var dažādi 
Piemēram, ir saturīga saruna. Tas ir dialogs pieņemošā gaisotnē, daloties pieredzē, domās, jūtās un vēlmēs.  Tas nozīmē, ka vecāki nesteidzas, ieklausās, nepārtrauc un pats galvenais – nemoralizē! Kamēr bērni ir mazi, vecāki norāda un pakomentē, bet šāds sarunas stils ar pusaudzi vairs neder. Jāļauj pusaudzim domāt pašam savas domas, ļaut no vecākiem atdalīties, nesaņemot par to nosodījumu un dogmatiskiem paziņojumiem monologa formā. 


Lasi arī: 
Pieskāriens pusaudzim kā mīlestības izpausmes veids jeb kā pieskarties "ezim"
Pusaudža mīlestības valoda - apliecinājuma vārdi. Kā tos pateikt, lai tiktu sadzirdēts

 


Dažkārt pusaudži ir gatavi parunāties mirklī, kas vecākiem nešķiet sarunai piemērots. Reizēm pusaudži grib runāt sev vēlamā brīdī. Bieži vien tas ir vēlu vakarā vai viņu istabā privātā gaisotnē, vai virtuvē, kad visi pārējie jau devušies pie miera. Vērīgi vecāki uzreiz izmantos šīs iespējas. Vecāku vispārējo labklājību divas papildu miega stundas diez vai diži iespaidos, taču divas saturīgi kopā pavadītas stundas ietekmēs pusaudzi. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā risināt dialogu ar pusaudzi: 
1) Kamēr viņš runā, uzturi acu kontaktu.
2) Klausoties pusaudzī,  nenodarbojies ar “multitāskingu”  jeb nedari paralēli citas lietas. Saturīgi pavadīts laiks joprojām nozīmē nedalītu uzmanību. 
3) Ieklausies izjūtās! Gan savās, gan tīņa. “Man šķiet, ka tu jūties vīlies, jo es aizmirsu...”, tad tīnim ir iespēja izteikties par to, kā viņš jūtas. 
4) Vēro viņa ķermeņa valodu. Dažreiz ķermeņa valoda vēsta ko citu nekā vārdi. 
5) Nepārtrauc! Iestarpinājumi sarunu pārtrauc pirms vēl tā ir sākusies. 
6) Uzdod jautājumus “Vai tu centies pateikt, ka...?”  Klausīšanās ar precizējošiem jautājumiem neatstāj  vietu pārpratumiem. 
7) Izsaki saprati. 
8) Palūdz atļauju dalīties savā viedoklī. “Vai tu vēlēties dzirdēt manas domas?”. 



Plānojot kopīgus pasākumus, informē par to tīni laicīgi. Lai nav tā, ka ģimene ir ieplānojusi kopīgu pārgājienu jau rīt, bet pusaudzis par to uzzina pēdējā vakarā. Visdrīzāk viņš jau ir iecerējis tikties ar draugiem, atteiks pasākumu vecākiem, kuri pēc tam secinās, ka viņš nevēlas būt kopā ar ģimeni.

Saturīga laika pavadīšana ir arī kopīgi pasākumi, kas ir organizēti, īpaši ņemot vērā tīņa intereses. Tas motivēs viņu iesaistīties ģimenes aktivitātēs, no kurām citādi viņš vislabprātāk izvairītos. 

Pusaudzis arī ļoti novērtēt to, ka vecāki apmeklēs pasākumus, kuros viņš piedalās un uzstājas. Pusaudzis saprot, ka pasākumu vēlies apmeklēt, lai redzētu viņa sniegumu, un tas viņam nozīmēs ļoti daudz. 

 

Ja pusaudža mīlestības valoda ir saturīgi kopā pavadīts laiks:

  • Kad pusaudzis stāsta tev kaut ko svarīgi, pārtrauc savu darāmo un skaties viņam acīs
  • Kopā gatavojiet, izcepiet kādu kēksiņu vai apgūstiet jaunu recepti. 
  • Ja tev ir vairāki bēri, noorganizē, lai laiku ar tiem pavada kāds cits, bet kopā ar pusaudzi pirms skolas dodieties kopā brokastīs ārpus mājas vai izdzert glāzi smūtija pēc skolas.
  • Biežāk ieturēt ģimenes maltītes pie galda. Lai vakariņas kļūst par ģimenes ikdienas tradīciju kopābūšanai.