Pieskāriens pusaudzim kā mīlestības izpausmes veids jeb kā pieskarties "ezim"

Mīlestības pilns pieskāriens ir emocionāli jaudīgs veids, kā otram likt justies mīlētam un nozīmīgam. Vecākus mudina auklēt un bučot zīdainīšus, ņemt klēpī trīsgadnieku, arī dzīves nogalē pieskārieni ir svarīgi, lai vecais cilvēks justos laimīgs. Ar pusaudžiem ir mazliet savādāk. Tieši tīņa vecumā pieskārieni ir viens no jūtīgākajiem un neizprotamākajiem uzmanības paušanas veidiem, jo tīnis gan tos alkst, gan arī no tiem izvairās. Viss ir atkarīgs no laika un veida.

 

 

Pusaudži ir gatavi saņemt pieskārienus radu vai vecvecāku lokā., bet vislabāk to darīt mājas vidē un esot divatā ar viņu, bez aculiecinieku klātbūtnes.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudži ir gatavi saņemt pieskārienus radu vai vecvecāku lokā., bet vislabāk to darīt mājas vidē un esot divatā ar viņu, bez aculiecinieku klātbūtnes.

Padsmitnieks atšķiras no bērnam un viņam vairs neder tādi paši pieskārieni, kādi derēja, kad viņam bija septiņi gadi. Šobrīd viņam ir svarīga neatkarība un paša identitāte. Vienlaikus ir vēlme justies vajadzīgam un mīlētam,  tāpēc pieskārieniem ir jābūt piemērotā laikā, vietā un atbilstīgā veidā. 

Grāmatas “5 mīlestības valodas pusaudžiem” autors, psihologs Gerijs Čepmens iesaka nepieskarties pusaudzim tad, kas viņš ir “nesabiedriskā garastāvoklī”, jo gandrīz vienmēr tas viņā raisīs aizkaitinājumu. Taču mīlestības pilns pieskāriens pēc  sarūgtinājumiem pilnas dienas tiks uztverts kā patiesa vecāku mīlestības izpausme. 

Pieskāriens, kas izdarīts nepareizā laikā, var izraisīt pretēju efektu. Pirmkārt, pareizo brīdi visbiežāk nosaka tīņa garastāvoklis. Otrkārt, tīņa garastāvokli nemaz nav tik viegli izskaitļot. 


Dažkārt tikai pēc "sava gājiena" — mēģinājuma mīloši pieskarties pusaudzim vecāki apjauš, ka tīnis ir "nepieskaries man" noskaņojumā. 

Gudri vecāki pētīs savu padsmitnieku un pēc izturēšanās iemācīsies uzķert tīņa garastāvokli. Kāda māte teica: "Pēc tā, kā dēls aizver durvis, ienākdams mājās, protu noteikt, vai drīkst viņam pieskarties. Ja durvis aizcērtas, skaidrs, ka dēlam ir "nepieskaries man" garastāvoklis. Ja durvis viņš aiztaisa lēni un klusām, tā ir zīme, ka viņš gatavs maniem pieskārieniem."
Cita māte stāstīja: "To, ka es nedrīkstu meitai pieskarties, redzu, pēc atstatuma mūsu sarunas gaitā. Ja sarunājoties viņa stāv istabas otrā galā, zinu, ka viņa nevēlas, lai es pieskartos. Bet, ja pienāk man cieši klāt, zinu, ka viņa ir atvērta mīlošam pieskārienam." 

Garastāvokli pusaudži nodod ar ķermeņa valodu: cik tuvu nāk un vai, piemēram, rokas tur sakrustotas uz krūtīm. 

 

Gandrīz vienmēr pieskāriens būs nevietā un nelaikā, ja pusaudzis ir dusmīgs. Dusmas ir tas, kas cilvēkus tur atstatumā. Mēģinot pieskarties dusmīgam pusaudzim, gandrīz vienmēr pieredzēsi atraidījumu. Pieskārienu šis dusmīgais pusaudzis uztver  kā centienus kontrolēt. Tas ielaužas pusaudža vajadzībā pēc neatkarības.  Ja garastāvoklis ir slikts, pieskārieni viņu tikai tracinās. 

 

Reklāma
Reklāma

Toties ir daudz citu piemērotu brīžu, kad viņam var pieskarties. Piemēram tad, kad viņš ir paveicis kaut ko nozīmīgu un ar to pats lepojas.  Saviļņojums pēc nozīmīga notikuma uz brīdi novirza domas no neatkarības un identitātes meklējuma ceļiem. 

Padsmitnieki nevēlas, lai vecāki viņiem mīloši pieskartos un apskautu viņus publiskās vietās un vienaudžu klātbūtnē, ja vien viņš pats to neierosina.   Kāds pusaudzis šo sajūtu formulēja šādi “Viņi liek man justies tā, it kā es būtu sīkais.” Turklāt ja pusaudzim pieskaras tādā pašā veidā, kā viņam patika bērnībā, piemēram, pakasot muguru,  tas var pat izsaukt pretreakciju, jo liks viņam atkal justies “kā bēbim” un justies nedrošam. 

Ir pierādīts – ja tēvs atturas no fiziskās pieķeršanās izpausmēm meitai, viņas seksuālās aktivitātes laiks var sākties agrāk. 


Dažreiz pusaudži ir gatavi saņemt pieskārienus radu vai vecvecāku lokā., bet vislabāk to darīt mājas vidē un esot divatā ar viņu, bez aculiecinieku klātbūtnes. Turklāt pieskāriena mīlestība jāizrāda ne tikai tad, kad tīnis kaut ko ir izdarījis par prātam, bet arī citās situācijās, citādi pazūd beznosacījuma mīlestības jēga, toties sākas manipulācijas.


Puišiem pieskāriens ir arī draudzīgs iedunkājums no tēva vai laušanās ar rokām, pat draudzīga izplūkšanās ir mīlestības pilns pieskāriens šajā vecumā.  Nereti tad, kad meita kļūst par padsmitnieci, tēvi sāk vairīties viņai pieskarties, bet tieši šajā periodā tas ir īpaši svarīgi. Jāatrod ir veids, kas ir pieņemams abiem. Ir pierādīts – ja tēvs atturas no fiziskās pieķeršanās izpausmēm meitai, viņas seksuālās aktivitātes laiks var sākties agrāk. 

Ja pusaudža mīlestības valoda ir pieskāriens: 

  • Cik vien ilgi iespējams un padsmitnieks ļaujas, katru dienu pirms došanās uz skolu apskauj un nobučo viņu. Bet nedari to publiskās vietās.
  • Ikreiz, kad vēlies pozitīvi novērtēt izdarīto, ievies tradīciju “dot pieci” vai arī izdomā kādu citu rituāla pieskāriena veidu.
  • Ja redzi, ka pusaudzis jau ir gultā, pieej un apspraud viņam apkārt segu. Arī šo pieskāriena veidu viņš pamanīs un novērtēs.