Mammas kreņķi: Pretēji ieteikumiem, mani bērni NEIZVĒLAS vērtīgu viedtelefonu saturu.

Man ir dēls un meita - attiecīgi 8 un 10 gadus veci. Katram savs telefons. Viņi, protams, lejupielādē visādas spēles, kas man nepatīk. Cenšos piedāvāt labāku saturu - attīstošas spēles, virtuālās grāmatas utm. Bet bērnus tas neinteresē, viņi visu laiku atgriežas pie savām izvēlēm. Ko man darīt? Aizliegt? Neļaut? Ļaut pašiem izvēlēties?

Lietošanas noteikumi un saprātīgs telefona lietošanas laiks ir temati, par kuriem jārunā ar bērnu vēl pirms viņš ir kļuvis par aktīvu telefona lietotāju.

FOTO: Shutterstock.com

Lietošanas noteikumi un saprātīgs telefona lietošanas laiks ir temati, par kuriem jārunā ar bērnu vēl pirms viņš ir kļuvis par aktīvu telefona lietotāju.

Uz mammas atūstīto jautājumu atbild psiholoģe Līga Tumašova.


"Sākumā svarīgi būtu zināt, vai tas saturs, kuram bērni dod priekšroku, ir vecumam atbilstošs, un cik laika viņi veltī šai nodarbei. Ja tiek lejuplādētas spēles, kuras ir piemērotas viņu vecumam un laiks, ko pavada pie ekrāniem nepārsniedz divas stundas dienā, tad, manuprāt, satraukumam nav pamata.
Savukārt, ja tiek spēlētas spēles, kas nav atbilstošas vecumam vai pārāk ilgi to dara, tad noteikti ir kaut kas jāmaina.

 

 

 

Bērniem svarīgi būtu saprast, ka noteikumu ieviešana nav sods, bet vecāku rūpes par bērnu drošību un veselību. 

Reklāma
Reklāma



Pēc situācijas apraksta, saprotu, ka Jūs pārzināt, ko meita un dēls dara telefonos. Precīzākai ieradumu noskaidošanai var noderēt    tādas aplikācijas kā Quality Time, App Usage – Manage/Track Usage u.c.,kas palīdzēs noskaidrot, kādas darbības un cik ilgi bērns veic savā telefonā. Tas ļaus novērtēt gan to, kāds ir vidējais laika patēriņš darba dienās un brīvdienās, kuras lietotnes tiek patērētas visvairāk un cik daudz no šī laika ir pavadīts lietderīgi.