Vācam dabas materiālus. Skolas gaitām noderēs!

Vasara ir pašā plaukumā, un ne skolēni, ne bērnu vecāki par skolu nedomā.
Vasaras vidus ir patiešām piemērots laiks, lai uzkrātu dabas materiālus ziemai. Rezultātā radošie darbiņi būs daudz interesantāki un dažādāki nekā tad, ja izmantos tikai rudens veltes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vasaras vidus ir patiešām piemērots laiks, lai uzkrātu dabas materiālus ziemai. Rezultātā radošie darbiņi būs daudz interesantāki un dažādāki nekā tad, ja izmantos tikai rudens veltes.

Vasara ir pašā plaukumā, un ne skolēni, ne bērnu vecāki par skolu nedomā, lai arī mācību iestāžu izsniegto vasarā sarūpējamo lietu sarakstā ir norādīti arī dabas materiāli, kas noderēšot radošo darbiņu veidošanas procesā. 

Lielā dabas materiālu vākšana parasti notiek rudenī, kad var salasīt kastaņus, zīles un krāsainas rudens lapas. Taču vasaras vidus ir patiešām piemērots laiks, lai uzkrātu dabas materiālus ziemai. Rezultātā radošie darbiņi būs daudz interesantāki un dažādāki nekā tad, ja izmantos tikai rudens veltes. 


Ko šobrīd var savākt?
Vācam ziedus herbārijam!

herbārijs


Dabā šobrīd zied dažādi augi – pelašķi, āboliņš, asinszāle, zirgkumeles, arī rudzupuķes, madaras un vanagzirņi. Šos ziedus var savākt un salikt kaltēties herbārijā. Herbāriju veido pavisam vienkārši – starp grāmatu lapām ievietojiet atrasto augu un ļaujiet tam izkalst un nospiesties. Ziemā no šiem augiem būs iespējams gatavot brīnišķīgas apsveikumu kartītes, ielūgumus un vienkārši mākslas darbiņus. Lasīšanas procesā vai mājās pastāstiet bērnam, kas šie augi ir. Te varat izmantot lietotni “My Garden Answers”, kura piedāvā ap 700 dažādu veidu augu sugu atpazīšanas iespējas. 


Kaltējam smilgas un citas graudzāles!

Smilgas


Lai arī rudenī un ziemā šur tur var atrast nokaltušas smilgas un meldrus, vislabāk šos skaistos augus vākt tieši vasarā, kad smilgu skaras ir bagātīgi kuplas. To saglabāšana ziemai var notikt divos veidos – vai nu liekot starp grāmatas lapām vai arī kaltējot, tās galviņām uz leju piesienot sausā vietā, piemēram bēniņos, malkas šķūnī vai pie aizkaru stangas. 


Ne tikai krāsainas lapas

Upeņu lapas

Parasti rudenī, kad daba koku lapas iekrāsojusi visdažādākajās dzeltenās un sarkanās noskaņās, steidzam tās salasīt un izmantot dažādu dekoru veidošanā. Taču nevajag smādēt arī šo dabas rotu krāšņajā zaļumā. Šobrīd ļoti skaistas ir ābeļu, akāciju, upeņkrūmu, arī dadžu lapas un papardes, kas rudenī vairs nebūs tik košas. Koku lapas un papardes vislabāk saglabāt ziemai, ieliekot starp grāmatu lapām un kārtīgi nospiežot. 


Sūnas un ķērpji

Reklāma
Reklāma
Sūnas

Brīnišķīgs materiāls, ko izmantot radošiem darbiņiem, ir sūnas un ķērpji. Tos sausā laikā uzmanīgi noņem no augsnes virskārtas vai koku stumbriem un noliek žāvēties labi vēdinātā telpā. Kad sūnas un ķērpji izžuvuši, var salikt kādā kastītē ar vāku vai groziņā, ko pārklāj ar auduma gabaliņu.


Mizas un koka skaidas

koka mizas

Reizēm piemirsts un līdz galam nenovērtēts dabas materiāls ir koku mizas un skaidas. Bērza tāsis var izmantot ne tikai kā materiālu, uz kura rakstīt neparastu vēstuli, bet arī kā kartīšu dekorācijas elementu vai kā rūķīša kamzolīti. Savukārt no koka skaidām var izgatavot jebko, kas nāk prātā – kuģi, maģisku dzīvnieku vai eksotisku dārzu. 

 

Akmeņi un smiltis
Lai arī akmeņus un smalku granti ir iespējams dabā atrast arī aukstajos gadalaikos, tomēr ir patīkami, ja vēlā rudens vakarā, kad ir tāda nepieciešamība, vari atvērt vācelīti un savākto izmantot, nevis skriet ar lāpstu un lukturīti uz tuvējo karjeru vai pludmali. Akmentiņi un smiltis ir brīnišķīgi materiāli, ko izmantot mākslas veidošanā. Un te arī ideja, kā izgatavot krāsainās smiltis!


Idejas, ko darīt ar savāktajiem dabas materiāliem vari meklēt gan Laimigamgimenem.lv tradīciju sadaļā, gan arī interneta dzīlēs, piemēram, www.pinterest.com. Ir arī viedierīcēm piemērotas lietotnes, kurās smelties idejas, piemēram, Pitlord


Kur bagātību uzglabāt?
Lai savāktie materiāli mājās neradītu nekārtību, starp grāmatu lapām žāvētos materiālu tur arī var atstāt. Var arī iekārtot speciālu A4 formāta kladi, starp kuras lapām ievietot ziedus un zāles stiebrus. Materiālus, kurus starp lapām vis nepaglabāsi, vislabāk tematiski sakārtot kastītēs ar vāciņiem, jo tādus viegli salikt kaudzēs vai ielikt plauktā starp citām lietām. Varat uz kastītēm uzlīmēt nelielas lapiņas ar norādēm, ko kurā kārbā var atrast, lai vajadzības gadījumā meklēšana neprasītu visu priekšmetu pārcilāšanu.