Ļaujies nostalģijai ar šīm 8 leģendām – galda spēļu klasiku

Klasiskas vērtības ir jānodod no paaudzes paaudzē, turklāt kas var būt vēl jaukāks, kā laiks, kas pavadīts kopā ar ģimeni, spēlējot galda spēles! Atrodi plauktos kādu no galda spēļu leģendām, sagatavo uzkodas un kopā ar partneri iemāciet šīs spēles bērniem, lai vēlāk viņi varētu tās iemācīt saviem bērniem un kopīgi jauki pavadīt laiku ģimenes kompānijā! Esi piemirsis, kas ir galda spēļu klasika un kā tās spēlēt? Turpini lasīt un atsvaidzini atmiņu!

Tuvojoties Ziemassvētkiem, sagatavo praktiskas un aizraujošas dāvanas laicīgi!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tuvojoties Ziemassvētkiem, sagatavo praktiskas un aizraujošas dāvanas laicīgi!


Domino
Katrs spēlētājs izvelk 5 kauliņus no labi sajauktas kauliņu kaudzes. Tas, kuram ir kauliņš ar vislielāko punktu skaitu, sāk spēli, liekot kauliņu laukuma vidū. Nākamais spēlētājs vienā no uzliktā kauliņa (vēlāk virknes) galiem liek kauliņu, kura punktu skaits kādā no pusēm sakrīt ar galā esošo punktu skaitu. Nav kauliņa, kas derētu? Paņem vienu no kaudzes! Arī tas neder? Nodod gājienu nākamajam spēlētājam. Uzvar tas, kurš pirmais izliek visus savus kauliņus.


Riču raču
Spēles uzdevums ir vienkāršs – apiet apkārt visam laukumam un novietot visus Tavus kauliņus “namiņā” (līnijā, kas ir Tavu kauliņu krāsā) pirmajam. Izpildīt šo uzdevumu gan var būt nedaudz sarežģīti, jo novietot kauliņu uz starta un vēlāk spēles gaitā kustību uzsākt ar nākamo kauliņu drīkst tikai tad, ja esi uzmetis 6 punktus ar metamo kauliņu, turklāt, ja apstāsies uz kāda no atzīmētajiem trases lauciņiem, nāksies atgriezties uz pašu sākumu.


Bingo
Cik uzmanīgs un veikls Tu esi? Ieceliet kādu no kompānijas par skaitļu lozētāju un izvēlieties katrs sev vienu vai divas loto kartiņas! Atzīmē kartiņā izlozētos ciparus un esi pirmais, kurš paspēj iesaukties “BINGO!”, kad pie katra burta ir atzīmēts pa ciparam!


Cirks
Kurš pirmais tiks līdz kausam? Šis ir teicams galda spēles bērniem variants! Met metamo kauliņu, ej uz priekšu tik lauciņus, cik punktus esi uzmetis, un seko līdzi, kādus trikus rāda cirka dalībnieki! Varbūt lauva Tevi aizvedīs krietni tuvāk finišam? Vai kaķis novirzīs 10 lauciņus nostāk no kausa? Atceries – ja uzmeti lielāku punktu skaitu, nekā nepieciešams, lai nonāktu tieši uz 120. laukuma, atlikušos gājienus veic atpakaļgaitā un ceri, ka netrāpīsi uz kāda lejup vedoša cirka mākslinieka!


Dambrete
Baltie sāk! Tavs uzdevums ir “nokaut” visus pretinieka kauliņus vai “iespiest tos stūrī” tā, ka ar tiem vairs nav iespējams veikt gājienu. Atceries – kustība notiek tikai pa diagonāli pa vienam lauciņam, pa tumšajiem lauciņiem, bet, ja nonāc ar savu kauliņu līdz pretinieka laukuma malai, tas pārvēršas par dāmu un var virzīties pa diagonālēm, cik tālu vien vēlas!


Šahs
Teicama loģikas spēle, kur jādomā vismaz 2 gājienus uz priekšu. Tavs uzdevums ir panākt, lai pretinieka karalim nav iespējams veikt nevienu gājienu, vienlaikus sargājot savu karali no mata iestāšanās. Vai atceries, kādus gājienus veic katra figūra?

Reklāma
Reklāma


Memory
Sajauc kārtis, izklāj uz virsmas ar muguriņām uz augšu un pēc kārtas katrs veriet vaļā un apskatiet vienu kārti, pēc tam to aizverot, un meklējiet divus vienādus attēlus! Uzvarētājs ir tas, kurš savācis visvairāk attēlu pārus.


Kartupelis/kuģīši
Šai spēlei nepieciešams tikai rūtiņu papīrs un rakstāmpiederumi. Uzvelc 10x10 rūtiņas lielu laukumu, kreisajā malā pie katras rūtiņas vienu zem otra saraksti vārda “KARTUPELIS” burtus, virs augšējās malas – ciparus 1-10, sazīmē laukumā 4 izmēru kuģīšus (1x 4 rūtiņas, 2x3 rūtiņas, 3x2 rūtiņas un 4x1 rūtiņa), un aiziet! K6, vai trāpīji pretinieka kuģim? Pēc veiksmīga “šāviena” vari izdarīt vēl vienu šāvienu! Uzvar tas, kurš sašauj visus pretinieka kuģus pirmais!


Tuvojoties Ziemassvētkiem, sagatavo praktiskas un aizraujošas dāvanas laicīgi! Interneta veikalā 1a.lv atradīsi dažādas galda spēles gan bērniem, gan pieaugušajiem par izdevīgām cenām. Ienāc 1a.lv, iepērcies izdevīgi un saņem pirkumu ar piegādi uz mājām!