Kādēļ bērnam izvēlēties attīstošās rotaļlietas?

Kad ģimenē ienāk bērns, vecāki jau laikus var sākt domāt par to, kā veicināt bērna attīstību. Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir attīstošās rotaļlietas, kas paredzētas bērniem jau no zīdaiņa vecuma. Tieši spēlējoties bērns izzina un iepazīst pasauli, attīstošās rotaļlietas šai ziņā ir lieliski palīgi, kas bērna attīstību veicina dažādos veidos un attīstot dažādas prasmes.

Galvenais piemeklēt katram vecumam atbilstošas attīstošās rotaļlietas un spēles

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Galvenais piemeklēt katram vecumam atbilstošas attīstošās rotaļlietas un spēles

Jo jaunāks bērns, jo vienkāršākas būs rotaļlietas. Atbilstoši bērnam piemeklētas rotaļlietas palīdzēs viņam veiksmīgi attīstīties gan garīgi, gan fiziski.  Esam apkopojuši dažas no bērnam nepieciešamajām prasmēm, kuru attīstību palīdz veicināt tieši attīstošās rotaļlietas.


Krāsu un formu atpazīšana 


Pieaugušajiem krāsu un formu atpazīšana šķiet pašsaprotama lieta, savukārt bērniem tas ir jāapgūst. Visvieglāk to izdarīt tieši rotaļājoties. Krāsu un formu atšķiršana un atpazīšana palīdz bērnam uztvert un izzināt pasauli, kā arī veicina intelekta attīstību. 


Jau pirmajos dzīves mēnešos, kad bērns pasauli vēl tikai vēro, vecāki var bērnu gultas (uzzināt vairāk 220.lv mājas lapā) aprīkot ar krāsainām detaļām, piemēram, var piekārt speciālu rotaļlietu karuseli, kas jauki grozīsies, var gultā ielikt kādu krāsainu auduma segu vai krāsainu plīša lāci, lai bērnam būtu ko aplūkot. Arī vērojot apkārtējo pasauli, bērns mācās.

 

Motorikas attīstība ir svarīga ne tikai taustes trenēšanai, bet arī tam, lai bērns attīstītos fiziski.


Motorikas attīstība


Motorikas attīstība bērniem ir ļoti svarīga jau no zīdaiņa vecuma, kad mazulis cenšas visu savā ceļā sastapto aptaustīt, satvert un pagrozīt rokās. Specializētās rotaļlietas motorikas attīstībai palīdzēs bērnam trenēt gan satvērienu, gan pirkstu veiklību. Motorikas attīstība ir svarīga ne tikai taustes trenēšanai, bet arī tam, lai bērns attīstītos fiziski. Ir svarīgi arī attīstīt mīmikas un runas motoriku. 


Kustību koordinācija


Motorikas attīstība ir cieši saistīta ar kustību koordināciju. Kustību koordinācija nodrošina bērna fizisko attīstību, lai viņš iemācītos staigāt, skriet un būtu veikls. Labi palīgi kustības  koordinācijas attīstībai ir tādas attīstošās rotaļlietas vai spēles, kas orientētas uz bērna aktīvu kustēšanos. Arī visvienkāršākā bumba palīdzēs bērnam koordinēt savas kustības. Kustības un sportiskas aktivitātes bērnam gan attīsta koordināciju, gan veido pareizu stāju, gan arī nostiprina fizisko sagatavotību. 

 

Bērna prātu un intelektu var droši sākt attīstīt jau pavisam agrīnā vecumā ar visvienkāršakajām rotaļlietām, kas palīdzēs arī apgūt krāsas, dažādus izmērus un formas.

Reklāma
Reklāma


Prāta trenēšana


Prāta un intelekta regulāra trenēšana palīdzēs attīstīties atmiņai, loģiskajai domāšanai un uzmanībai. Prāta trenēšana arī vēlākos gados bērnam palīdzēs veiksmīgi mācīties skolā, apgūt un iegaumēt uzdoto mācību vielu.  


Prātu attīstošās rotaļlietas internetā šeit ir iespējams atrast plašā klāstā katram bērna vecuma un attīstības posmam. Lieliski palīgi prāta un intelekta attīstībai ir tādas rotaļlietas un spēles, kuras nepieciešams sakārtot vai sarindot noteiktā secībā, piemēram, labi var palīdzēt  dažādas puzzles. 


Bērna prātu un intelektu var droši sākt attīstīt jau pavisam agrīnā vecumā ar visvienkāršakajām rotaļlietām, kas palīdzēs arī apgūt krāsas, dažādus izmērus un formas.

 

Bērna radošuma attīstībai noderēs arī plastilīns, zīmuļi, krītiņi, dažādi materiāli, kas bērnam ļaus izveidot kaut ko savu un unikālu.


Radošuma veicināšana


Bērnam jāļauj radoši izpausties jau no pašas bērnības. Attīstošās rotaļlietas bērnam var piešķirt pārliecību pār savām spējām un veicināt iztēli. Bērna radošuma attīstībai noderēs arī plastilīns, zīmuļi, krītiņi, dažādi materiāli, kas bērnam ļaus izveidot kaut ko savu un unikālu, vai tas būtu zīmējums, zīļu krelles vai kas cits.


Valodas apguve


Mūsdienās plašā klāstā var iegādāties arī rotaļlietas, kas bērnam palīdz mācīties dzimto valodu, vai pat kādu svešvalodu. Attīstošās rotaļlietas var palīdzēt arī apgūt lasīšanu un rakstīšanu. Bērnam atpazīt un iemācīties burtus būs vieglāk, ja mācīšanās būs kā rotaļa.