"Vai mēs drīz atbrauksim?" jeb Lietas, kas palīdzēs bērnam garajā ceļā ar auto

"Kad mēs būsim klāt? Vai mēs drīz būsim klāt? Cik vēl minūtes jābrauc?" – daudziem vecākiem pazīstami jautājumi, dodoties garākos pārbraucienos ar bērnu. Skaidrs, ka mazajam cilvēkam laika izjūta ir atšķirīga un arī spēja pagaidīt, paciesties vēl nav gana attīstījusies, tamdēļ visi šie jautājumi. Taču – jo bērnam ērtāks būs pārbrauciens, jo patīkamāka kopābūšana visiem automašīnā esošajiem.
Garāks pārbrauciens automašīnā var būt arī mierpilns un patīkams.

FOTO: Shutterstock.com

Garāks pārbrauciens automašīnā var būt arī mierpilns un patīkams.

Bez šaubām auto ir viens no ērtākajiem transportlīdzekļiem ģimenei, ļaujot brauciena laikā gan neplānoti apstāties, gan izbraukt kādu loku, ja pamanīts apskates vērts objekts, gan darīt visu citu, ko sirds kāro, bet kas nav iespējams, pārvietojoties sabiedriskajā transportā.  

 

Un tomēr arī pārbraucieniem automašīnā ir jāsagatavojas, ja iecerēts pieveikt garāku ceļu un kopā ar bērniem. Te idejas, kas palīdzēs ja ne gluži izvairīties no jautājumu sērijas “kad mēs būsim klāt?”, tad to daudzumu samazinās gan. 

 

Spēlējiet spēles

Spēļu spēlēšana ne tikai saīsinās brauciena laiku sajūtu ziņā, bet arī padarīs interesantāku kopābūšanu, attīstīs dažādas iemaņas bērnam, piemēram, vērīgumu, atjautību u. tml. Ko spēlēt? Daudziem bērniem iemīļota ir “es ar savu mazo aci redzu…” – viens pasaka “es ar savu mazo aci redzu kaut ko zaļu (zilu/sarkanu/dzeltenu)” un pārējie min, kas tas ir, ko viņš redz. Tai jābūt reālai lietai, kas tobrīd tiešām ir redzama. 

Vēl daudzu iecienīta ir vārdu saukšanas spēle – vienojas par burtu, uz kura katrs pēc kārtas sauc vārdus, kas sākas ar šo burtu (K – kāposts, kālis, kaķis, kūka…). 

Var minēt mīklas, pabeigt dziesmas (viens iesāk, pārējie pabeidz pantiņu), sacerēt stāstu (viens iesāk un pārējie pēc kārtas turpina ar saviem izdomātiem teikumiem) vai, piemēram, katrs var pastāstīt kādu smieklīgu, mazliet baisu vai jebkādu citu atgadījumu, ko piedzīvojis bērnudārzā, skolā, treniņā vai jebkur citur. 

 

Pavisam maziem bērniem ieteicams paņemt līdzi mašīnā kādas viņa iemīļotas rotaļlietas. 

 

Aksesuāri ērtākai braukšanai

Tie, kas devušies kādā tālākā braucienā vai pat ceļojumā ar autobusu, noteikti zina, cik svarīgi ir parūpēties par ērtu sēdēšanu brauciena laikā. Arī ceļš automašīnā noteikti būs mierīgāks, ja bērns jutīsies ērti.

Reklāma
Reklāma

 

Viens no visnovērtētākajiem ir bērnu ceļojumu spilvens. 

                                                       Attēla avots: autodoc.lv

Mazajam būs ērti gan nosnaust, gan arī tāpat sēdēt brauciena laikā, turklāt nopērkami ceļojumu spilveni dažādās krāsās, ar atšķirīgiem multfilmu varoņiem un pat rotaļlietas formā. 

 

Bērnu sēdeklis ar drošības spilveniem

Pasaulslavenā kanādiešu uzņēmuma zīmolam Maxi-Cosi radīts autoindustrijas vēsturē pirmais bērnu sēdeklis ar iebūvētiem drošības spilveniem – AxissFix Air. Tas atbilst i-Size standartiem un var tikt uzstādīts gan kustības virzienā, gan pretēji tam, tādēļ ir piemērots bērniem no 4 mēnešiem līdz pat 4 gadu vecumam, kuru augums ir no 61–105 cm, bet svars nepārsniedz 19 kg.

 

                                                    

Sēdeklis ir ne vien īpaši drošs bērnam, bet arī patiesi ērts, lai mazais ceļotājs justos labi visa brauciena laikā.