Vai 6 gadus vecs bērns viens pats ar vecvecākiem var doties uz Igauniju?

Klāt vasara un arī ceļošanas laiks, kāda "Mammamuntetiem.lv" lasītāja jautā: " Vai bērns viens pats var doties ekskursijā uz Igauniju kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu? Bērnam ir 6 gadi. Vai ir nepieciešama kāda pilnvara vai atļauja?"
Vai bērns viens pats var doties ekskursijā uz Igauniju kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu?

FOTO: Shutterstock.com

Vai bērns viens pats var doties ekskursijā uz Igauniju kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu?

“Mammamuntetiem.lv” Ārlietu ministrijā noskaidroja, ka bērns, kuram ir 6 gadi, var ceļot kopā ar vecvecākiem uz  Igauniju tikai ar ceļošanai derīgu dokumentu – pasi vai personas apliecību.  

 

Svarīgi zināt, ka dzimšanas apliecība vai Latvijas nepilsoņa personas apliecība nav izmantojama kā ceļošanas dokuments. 

 

Ārlietu ministrijā skaidro, ka bērns viens pats bez vecākiem var doties uz Eiropas Savienības un Šengenas zonas dalībvalstīm bez notariāli apliecinātas piekrišanas bērna patstāvīgai ceļošanai. Vienīgais izņēmums ir Eiropas Savienības dalībvalsts Portugāle, kur bērniem līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot), nepieciešama vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai ceļošanai. 

 

Valsts Robežsardze papildina, ka bērna vecumu patstāvīgai izceļošanai nosaka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 76.pants 

Reklāma
Reklāma

“Bērns var šķērsot valsts robežu abu vecāku vai viena no tiem, vai aizbildņa, vai viņu pilnvarotas personas pavadībā. Obligātās izglītības vecumu sasniedzis bērns var šķērsot valsts robežu patstāvīgi ar abu vecāku vai viena no tiem, vai aizbildņa piekrišanu.”  Valsts Robežsardze skaidro, ka likumā noteiktā viena vai abu vecāku piekrišana ir mutiska. 

Savukārt obligāto izglītības vecumu nosaka Vispārējās izglītības likums, 20.1 pants.( 1) Bērniem no piecu gadu vecuma pirmsskolas izglītības programmas apguve ir obligāta.

 

Tātad tas nozīmē, ka bērni no piecu gadu vecuma var patstāvīgi šķērsot robežu ar mutisku viena vai abu vecāku piekrišanu.

 

Svarīgi zināt! Lai arī bērns no 5 gadu vecuma patstāvīgi var šķērsot robežu bez vecākiem, tomēr jāatceras, ka tad, ja gadījumā ārvalstīs būs nepieciešamība doties uz slimnīcu, bērnam tur būs jādodas vienam pašam, ja bērna pavadošajai personai nebūs pilnvara viņa pārstāvībai. 

Saistītie raksti