Pēc dezodoranta izsmidzināšanas sirds apstājas 14 gadus vecai britu meitenei; ģimenes ārste no Latvijas skaidro, kā tas iespējams

14 gadus vecajai Džordžijai Grīnai no Derbijas, Lielbritānijā, pēc dezodoranta izsmidzināšanas savā guļamistabā apstājās sirdsdarbība. Meitenes vecāki vēlas, lai šādu produktu marķējums būtu skaidrāks un brīdinātu cilvēkus par iespējamām briesmām, vēsta BBC. Kā tas iespējams, Mammamuntetiem.lv vaicāja ģimenes ārstei Gundegai Skruzei-Janavai.
Dažādi mājsaimniecībā esoši līdzekļi šķidrā un spreju veidā satur dažādas virsmas aktīvās tīrīšanas vielas, kas var radīt gan elpceļu un mutes apdegumus, gan citus draudus dzīvībai.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādi mājsaimniecībā esoši līdzekļi šķidrā un spreju veidā satur dažādas virsmas aktīvās tīrīšanas vielas, kas var radīt gan elpceļu un mutes apdegumus, gan citus draudus dzīvībai.

Ģimenes ārste: draudus dzīvībai var radīt dažādi mājsaimniecībā esoši aerosoli

Vai tiešām tas iespējams? Kā Mammamuntetiem.lv apliecina ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava, ir tāds "sudden sniffing death syndrome" jeb pēkšņa kardiāla nāve, kas iestājas, saostoties toksiskas substances lielā koncentrācijā - tās pašas, ko reizēm izmanto apreibināšanās nolūkos. 

 

“Ja runājam tieši par dezodorantu, tad to sastāvā ir gāzes butāns, izobutāns un propāns, kam ir toksiski efekti gan uz nervu sistēmu, gan sirds-asinsvadu sistēmu. 

Vielu daudzumi, kas izdalās ikdienas lietošanas laikā (lietojot aerosolus tiem paredzētajiem mērķiem) ir praktiski nekaitīgi, bet elpojot lielās koncentrācijās (piemēram, apreibināšanās nolūkā pūšot tieši zem vai iekšā degunā) var būt halucinācijas, centrālās nervu sistēmas nomākums, vemšana, un arī sirds apstāšanās," stāsta ārste. 

 

Viņa uzsver, ka tas attiecas ne tikai uz dezodorantiem, bet jebkuru mājsaimniecībā esošo aerosolu, kurā flakonā ir saspiestās gāzes. “Jebkuri citi tīrīšanas līdzekļi šķidrā un spreju veidā ir tikpat nedroši, jo satur dažādas virsmas aktīvās tīrīšanas vielas, kas var radīt gan elpceļu un mutes apdegumus, gan citus draudus dzīvībai," tā Skruze-Janava.

 

Reklāma
Reklāma

Kas noticis Lielbritānijā

Džordžijas vecāki noskaidrojuši, ka valstī šādi gadījumi bijuši vairāki, kad pēc dezodoranta ieelpošanas iestājusies nāve. Tikmēr Lielbritānijas Aerosolu ražotāju asociācija atbildējusi, ka dezodorantiem ir "ļoti skaidri brīdinājumi". Saskaņā ar likumu uz aerosola dezodorantiem jābūt uzdrukātam brīdinājumam "glabāt bērniem nepieejamā vietā". Tomēr Džordžijas vecāki apgalvo, ka uzraksts ir bijis tik mazs, burtiski nepamanāms. 

 

“Cilvēki nezina, cik bīstams var būt šo “bundžu” saturs. Es gribētu, lai nevienam citam valstī vai pasaulē nenāktos piedzīvot to, ko mēs personīgi esam piedzīvojuši. Mēs nevēlamies, lai mūsu meitas nāve būtu bijusi veltīga,” stāsta Džordžijas tēvs Pols. 

Džordžijai cieta no autiskā spektra traucējumiem, un tēvs atklāja, ka meitenei paticis izsmidzināt dezodorantu istabā, jo tā smarža šķitusi nomierinoša. 

 

Džordžijas vecākais brālis 2022. gada 11. maijā atrada viņu bez dzīvības pazīmēm savā guļamistabā. 


"Precīzs [dezodoranta] daudzums, kāds tika izsmidzināts gaisā, nav skaidrs, bet tas noteikti bija vairāk, nekā parasti tiek izsmidzināts,” atklāj Pols. Pēc Džordžijas nāves uzsākta izmeklēšana, kurā secināts, ka sirds apstāšanās bijis nelaimes gadījums. Medicīniskais nāves cēlonis oficiālajos dokumentos minēts kā "nenoteikts, bet atbilst aerosola ieelpošanai".

Saistītie raksti