Nepiesprādzētie bērni. Bērniem ir jāsēž savās vietās, un vecākiem ir jāsēž savās vietās

Gada siltajos mēnešos arvien biežāk ģimenes kopā dodas izbraucienos pa Latviju un pasauli, uz jūrmalu, laukiem un citviet. Vai pievēršat pietiekamu uzmanību drošībai ceļā? Vai bērni vienmēr sēž autokrēsliņos un/ vai ir piesprādzēti? Šis, kas varbūt kādreiz var šķist vien sīkums, patiesībā var glābt vai, tieši pretēji, nenosargāt dzīvību.
Bērns ir jāpārvadā tikai un vienīgi viņa vecumam un augumam atbilstošā auto sēdeklītī, turklāt pareizi jāpiesprādzē.

FOTO: Shutterstock.com

Bērns ir jāpārvadā tikai un vienīgi viņa vecumam un augumam atbilstošā auto sēdeklītī, turklāt pareizi jāpiesprādzē.

Pat stiprākās rokas nenoturēs

Edmunds Ozolnieks, “Drošas Braukšanas Skolas” pārstāvis atgādina, cik ļoti nepieciešams bērnu pārvadāt viņa vecumam un augumam atbilstošā auto krēsliņā

“Sliktākais, ka cilvēki maz aizdomājas par to, kas ar nepiesprādzētu bērnu notiek sadursmes brīdī. Protams, nevajadzētu dzīvot ar bailēm, ka tūlīt būs sadursme, tomēr ir jāzina, ka neviena mātes mīlestība un nevienas tēva stiprās rokas trieciena brīdī nepiesprādzētu bērnu nenoturēs – viņš izlidos ārā no auto salona. Var likties, ka jūs tā cieši bērnu saspiedīsiet un noturēsiet, bet fiziski tas nav iespējams. Ticiet man vai paskatieties video, kā šie nepiesprādzētie manekeni lido laukā no auto. 

Bērniem ir jāsēž savās vietās, un vecākiem ir jāsēž savās vietās, un nevajag domāt, ka mans mammas vai tēta spēks to vislabāk noturēs,” teic Edmunds Ozolnieks.

Viņš arī komentē biežāko vecāku atrunu, kāpēc bērni tiek vestu bez sēdeklīšiem – mums jābrauc ir pavisam nedaudz! “Ja tas ir tik tuvu, tad ejiet ar kājām!” “Drošas Braukšanas Skolas” pārstāvis ir tiešs.

 

Vai policija to kontrolē?

Valsts policija atgādina, ka par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no sešām līdz četrpadsmit naudas soda vienībām, proti naudas sodu no 30 līdz 70 eiro.

 

“Mammamuntetiem.lv” uzdeva jautājumu Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļai par to, vai tiek rīkoti speciāli reidi, kurā policisti pārliecinās, vai bērni automašīnās tiek piesprādzēti atbilstoši vecumam. Atbilde skan šādi: “Valsts policija, veicot ikdienas satiksmes uzraudzību, pievērš uzmanību ne tikai drošības jostu lietošanai, bet arī tam, vai mazākie pasažieri tiek pārvadāti atbilstoši noteikumiem – vai tiek izmantots sēdeklītis vai paliktnis. Tāpat policija rīko dažādas akcijas, kuru mērķis ir vērst vecāku uzmanību šim jautājumam.”

 

Vaicājām arī, vai policijas rīcībā ir statistika par piemērotajiem sodiem vecākiem, kuri automašīnā neizmanto sēdeklīti. Diemžēl šāda statistika policijas rīcībā neesot. Tāpat nav arī konkrētu ziņu par konkrētiem reidiem, kad tas tiktu pārraudzīts.

Reklāma
Reklāma

 

Asiņainā statistika

Valsts policija regulāri apkopo informāciju par ceļu satiksmes negadījumiem, tostarp atsevišķi tiek apkopoti dati par tajos cietušajiem bērniem. 2020. gadā kopā ceļu satiksmes negadījumos bija iesaistīti 388  bērni līdz 12 gadu vecumam un 355 bērni no 13-17 gadu vecumam, savukārt 2021. gadā – 374 bērni līdz 12 gadu vecumam un 389 bērni 13-17 gadu vecumā. To starpā 2020. gadā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 6 bērni līdz 12 gadu vecumam un 1 bērns 13-17 gadu vecumā, savukārt 2021. gadā ceļu satiksmes negadījumos bijā gājuši 5 bērni līdz 12 gadu vecumam un 2 bērni no 13-17 gadu vecumā. 

 

Statistika par ceļu satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti vai cietuši bērni

Avots: Valsts policija 

 

Pareiza sprādzēšana ir svarīga

Braucamdrosi.lv vietnē atrodami atgādinājumi, kā pareizi piesprādzēt bērnu automašīnā. Lai cik drošs nebūtu jūsu izvēlētais auto krēsliņš, tas zaudēs jēgu, ja bērns krēsliņā nebūs pareizi piesprādzēts. 

Ja bērns krēslā iesprādzēts tikai simboliski, respektīvi, jostiņas atstājot vaļīgas vai noslīdējušas, tad trieciena brīdī viņš no jostām atbrīvosies un vairs neatradīsies sēdeklītī, kas viņu varētu pasargāt.

  • Korekti pievilktas jostiņas būs stingras, maksimāli tuvas ķermenim. To var pārbaudīt divos veidos. Pirmais – uz pleciem zem jostām nevar pabāzt vairāk kā vienu pieaugušā pirkstu. Otrais - veicot cilpas testu — mēģinot gareniski salocīt jostiņu ar pirkstiem nevar izveidot cilpu.
  • Autokrēsliņos, kurā bērniņš tiek sprādzēts ar integrētajām drošības jostām, ir ļoti svarīgi pārliecināties, ka tās bērnam pozicionētas uz pleciem, pēc iespējas tuvu kaklam, nevis noslīdējušas zem plecu līnijas. Bērns nedrīkst atbrīvot ķermeņa augšdaļu, izlienot no jostām brauciena laikā — jostām vienmēr jāatrodas uz pleciem, jāsniedzas pāri krūškurvim un jābūt cieši aizsprādzētām starp kājām.