10 nelaimes gadījumu situācijas un rīcības plāns. Praktiski padomi bērniem!

Vasara ir klāt, tāpēc pārrunā ar bērnu dažādus ar drošību saistītus jautājumus! Piedāvājam 10 nelaimes gadījumu situācijas un ārsta, Latvijas Dzīvības glābšanas asociācijas pārstāvja Anša Drubiņa praktiskos padomus bērniem.

Ja blakus nav pieaugušo, ir svarīgi prast palīdzēt sev pašam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja blakus nav pieaugušo, ir svarīgi prast palīdzēt sev pašam

Visos gadījumos vislabāk ir nekavējoties meklēt pieaugušā palīdzību un ārkārtas situācijās zvanīt uz tālruni 112. Tomēr arī skolēns pats var veikt pirmos soļus, lai palīdzētu sev vai draugam.


1. Ja esi pārkarsis saulē, ir svarīgi atgulties, atrast vēsu un labi vēdinātu telpu, dzert daudz ūdens, uzlikt vēsas un mitras kompreses, piemēram, aukstā ūdenī samitrinātu dvieli. Svarīgi atgūt normālu ķermeņa temperatūru. Noteikti uzmeklē arī vecākus vai kādu citu pieaugušo!


2. Ja sāk asiņot deguns, apsēdies, nedaudz noliecoties uz priekšu, aizspied asiņojošo nāsi. Tāpat uz deguna var uzlikt kaut ko vēsu, piemēram, ledu no saldētavas vai pat saldējumu, pirms tam ietinot to audumā. Atgāzt galvu ir nepareizi, tā ir viena no izplatītākajām kļūdām. Tad nāksies norīt asinis, kas var kairināt kuņģi, izraisot sliktu dūšu un pat vemšanu. Ja asiņošana nepāriet 20 minūšu laikā, jāmeklē ārsta palīdzība.


3. Ja esi nokritis un tev šķiet, ka varētu būt lauzta roka. Par to var liecināt sāpes, roka, iespējams, izskatās deformēta, to grūti vai neiespējami pakustināt, ir pietūkums un zilumi. Ja ir aizdomas par lūzumu, labāk neko nemēģini kustināt, bet gan saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Arī šajā situācijā noteikti meklē pieaugušo palīdzību. Apakšdelma lūzuma gadījumā roku var iekarināt lakatiņā un doties uz traumpunktu kopā ar vecākiem. Ja esi kopā ar citiem bērniem, vari palūgt, lai viņi aiziet sameklēt palīdzību.


4. Ja iekodusi čūska, svarīgi ir apgulties, nestaigāt, daudz dzert un pēc iespējas ātrāk saukt palīgā vecākus vai kādu pieaugušo, kurš palīdzēs uzmeklēt ārstu. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu un mēģināt izsūkt indi no koduma.


5. Ja esi nokritis spēļu laukumā un sasitis galvu, apsēdies ēnā, pārbaudi, vai nav pušuma un netek asinis. Ja tek asinis, piespied pie brūces kādu tīru auduma gabalu, lai apturētu asiņošanu. Nekavējoties sazinies ar vecākiem vai palūdz, lai to izdara kāds cits, vienlaikus zvanot arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Ja asinis netek, mēģini novērtēt pašsajūtu – vai nav reiboņu, sliktas dūšas. Ja sāpes pāriet, dodies mājās un sazinies ar vecākiem, kuri sazināsies ar ārstu.


6. Ja redzi slīkstam cilvēku, nesteidzies glābt pats – atceries par savu drošību! Mēģinot glābšanas darbus veikt saviem spēkiem, pastāv iespēja, ka slīkstošais tevi var paraut zem ūdens sev līdzi. Atceries, ir svarīgi nekavējoties saukt palīgā kādu pieaugušo! Ja iespējams, pamet slīkstošajam peldriņķi.


7. Ja gadījies sagriezt roku vai kāju. Ja asiņošana ir ļoti spēcīga, aizspied brūci ar tīru auduma gabalu un nekavējoties sauc palīgā pieaugušo, un zvani neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Ja asiņošana nav spēcīga un dzīvībai bīstama, uzliec tīru pārsēju un nemēģini pats izvilkt svešķermeni, vērsies pēc palīdzības pie mediķiem.


8. Gatavojot vakariņas, esi uzlējis sev karstu ūdeni vai arī apdedzinājies pie karsta grila. Applaucēto vai apdegušo vietu pēc iespējas ātrāk jādzesē ar vēsu, bet ne ledainu ūdeni. Tas jādara vismaz 10 minūtes. Ja iespējams, novelc drēbes, kas ir uz apdedzinātās vietas; ja tas nav iespējams, dzesē apdegušo vietu tāpat ar drēbēm. Uz apdegumiem un applaucējumiem nedrīkst uzklāt eļļu, sviestu vai jebkuru citu vielu, kas traucētu bojātajai vietai atdzist. Ja apdegumu nedzesē, tas turpina izplatīties, radot vēl smagāku brūci. Ja bojātā vieta ir lielāka par tavu plaukstu, jādodas pie ārsta.


9. Ja iekož bite, lapsene vai irsis. Sadzelto vietu var mazgāt ar ūdeni un ziepēm. Obligāti par notikušo informē vecākus. Uztūkumam var pielikt vēsu kompresi vai audumā ietītu ledu. Ja kodums ir sejas vai kakla apvidū, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo tūska var būt dzīvībai bīstama. Var sūkāt ledu vai maziem malkiem dzert aukstu ūdeni, kā arī dzesēt kaklu no ārpuses.


10. Ja izkāp nepareizā pieturā un nezini, kur atrodies. Ja tev ir tālrunis, zvani vecākiem vai kādam pieaugušajam un mēģini iespējami detalizēti aprakstīt vietu, kur atrodies. Ja tālruņa nav, vērsies pie cilvēka, kurš tev šķiet uzticams. Varbūt tuvumā ir kāds veikals, kurā ieiet un lūgt palīdzību. Neej nekur prom, paliec redzamā vietā. Pat ja tajā brīdī tuvumā nav pieaugušā, iespējams, kāds brauks vai ies garām.
 

Kā uzsver ārsts, Latvijas Dzīvības glābšanas asociācijas pārstāvis Ansis Drubiņš, ļoti svarīgi bērnam ir mēģināt apzināt draudošās briesmas un vienmēr saukt palīgā pieaugušos, tomēr būtiski ir arī iemācīt, kā izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Svarīgākie jautājumi, zvanot uz 112 vai 113, ir:

  • Kur? Kur noticis negadījums – pilsēta, apdzīvotas vietas nosaukums, iela, mājas numurs utt.
  • Kas? Jāapraksta, kāds negadījums ir noticis.
  • Cik daudz cietušo? Cik cilvēku iesaistīti negadījumā.
Reklāma
Reklāma


To ir svarīgi zināt un atcerēties, jo arī bērni var nonākt situācijā, kad ir jārīkojas nekavējoties. Numuru 113 vai 112, par laimi, bērni lielākoties ir iegaumējuši, taču bieži vien palīdzības izsaukšana saistās ar lielu satraukumu un stresu ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Tomēr panikai šeit nav vietas un ir svarīgi saglabāt mieru, norāda mediķis.