5 ieteikumi pirmajam leļļu teātra apmeklējumam

Brīdi, kad pirmo reizi doties uz teātri, vislabāk jutīs tieši vecāki – svarīgi, lai lēmums par izrādes apmeklējumu neveidotos no spiediena, ka cits bērns teātrī jau bijis, bet manējais vēl ne. Biežākā vecāku kļūda ir uzskatā, ka bērns ir gatavs skatīties izrādi, ja mājās var nosēdēt ilgāku laiku, piemēram, skatoties animācijas filmu. Taču teātris nav mājas – tā ir sveša vide ar svešiem apstākļiem.

Publicitātes foto. Ja iespējams, ieteicams Ja iespējams, pirms izrādes kopā paskatīties fragmentiņus no izrādes

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Ja iespējams, ieteicams Ja iespējams, pirms izrādes kopā paskatīties fragmentiņus no izrādes

Padomus pirmajam teātra apmeklējumam iesaka Iesaka Rūta Petrauska, Latvijas Leļļu teātra Mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītāja, trīs bērnu mamma.

 

1. Izvēlieties vecumam atbilstošu izrādi (2+). Tajās ir padomāts ne tikai par stāsta saprotamību, bet arī par visiem “tehniskajiem” aspektiem – no cēlienu garuma un teksta sarežģītības pakāpes līdz tam, lai izrādē nebūtu strauju gaismu maiņu vai pēkšņu trokšņu, kas var mazos sabaidīt. 

 

2. Stāstiet bērnam par teātra apmeklējumu – kur iesiet un kas tur notiks. Ja iespējams, pirms tam kopā paskatieties fragmentiņus no izrādes – tad bērns atpazīs redzētās lellītes, un tas radīs drošības sajūtu.

 

Reklāma
Reklāma

3. Ierodieties teātrī laikus, lai pagūtu mierīgi noģērbties, iepazīt vidi, aiziet uz tualeti, kafejnīcu un bez steigas sagatavotos izrādes baudīšanai.

 

4. Ja apmeklējat leļļu teātri ziemas laikā, iesakām ņemt līdzi pārvelkamos apavus un ģērbties tā, lai būtu iespējams pielāgot apģērba biezumu. Zālē parasti ir gana karsts, un fizisks diskomforts nepalīdzēs baudīt izrādi.

 

5. Sēdiet kopā ar bērnu, paskaidrojiet, kas notiek uz skatuves, esiet pavadonis mazajam skatītājam viņa teātra piedzīvojumā. Nesatraucieties, ja divgadnieks skaļi komentē notiekošo – tā notiek!