Proti sevi aizstāvēt! 9 principi, kas jāiemāca bērnam

Tiklīdz mazais lolojums sper soli ārpus mammas sargājošā loka, viņam jāiemācās par sevi pastāvēt, aizstāvēt savas intereses un vajadzības. Šīs prasmes ir jāapgūst. Vecāki ir lielākiem padomdevēji un atbalstītāji, kas iedos gan gudru padomu, gan noslaucīs asaras, ja viss uzreiz neizdosies.  

FOTO: Shutterstock.com

Rakstu sērija par bērna audzināšanu un radošām rotaļām tapusi sadarbībā ar jauno un attīstošo LEGO® klucīšu ražotāju LEGO GROUP


Šie 9 ieteikumi palīdzēs salikt pareizos uzsvarus, par ko runāt ar bērnu.

1. Nevienam neļauj pārkāpt savas tiesības un neievērot tavas vajadzības. Nevienam nav tiesību likt tev darīt to, ko tu negribi, draudēt, kaitināt un sāpināt. Tas attiecas gan uz pieaugušajiem, gan bērniem. Pat ja jūties nobijies, saņem dūrē visus savu gribasspēku un drosmi un aizstāvi sevi ar vārdiem vai sliktākajā gadījumā, arī ar spēku. Bet ņem vērā – arī tev jāievēro citu cilvēku tiesības! Nepārkāp tās!


2. Nešaubies un esi drošs par savu pārliecību un rīcību. Lai bērnam palīdzētu izveidot pozitīvu pašvērtējumu, mudiniet viņu izteikt viedokli, apspriediet to ar viņu un nekritizējiet, ja bērna viedoklis no jūsējā atšķiras. Novērtējiet labu rīcību un māciet analizēt un pieņemt savas kļūdas.


3. Tici, ka vienmēr būs labi! Lai bērnu izaudzinātu par optimistu, māci pārlikt uzsvarus uz labo, pozitīvo, kas piedzīvots. Ja bērns redz tikai slikto, negatīvo, atgādini, ka bija taču arī kaut kas jauks. Cilvēki – optimisti vieglāk uztver pasauli, ap viniem pulcējas pozitīvi cilvēki.


4. Tev ir tiesības uz savu atšķirīgo viedokli. Viedokļu dažādību un spēju pieņemt citādo veicina iespēja atrasties vidē, kur ir dažādi cilvēki ar dažādiem uzskatiem. Tāpēc nedzeniet bērnu prom no pieaugušo sarunām. Tā viņš uzsūc prasmi sarunāties, aizstāvēt savas domas un mācās viedokļu daudzveidību.


5. Kaušanās nav labākais veids, kā aizstāvēt savas tiesības, tieši otrādi – tā situāciju var pasliktināt. Vārdi un pārliecinoši argumenti dažreiz ir efektīvākais veids, kā iziet no situācijas.


6. Nekad nenostājies to bērnu pusē, kuri kaitina, ķircina un apsmej citus bērnus. Vecāki, iemāciet bērnam nereaģēt uz apsaukāšanos un nicīgām iesaukām. Vienkārši nereaģēt un neatsaukties!


7. Iemāciet, ka vienmēr drīkst teikt “Nē!” un atteikties darīt kaut ko, kas nav pieņemams, neliekas pareizi. Ir svarīgi apzināties, ka vienmēr ir izvēle un nav jāseko bara instinktam darīt tās pašas muļķības, ko dara pārējie.

Reklāma
Reklāma


8. Paskaidrojiet, ka lūgt palīdzību nav ne kauns, ne arī vājuma izpausme. Pirmie cilvēki, pie kuriem vienmēr drīkst un vajadzētu vērsties, ir vecāki, tāpēc nekad nebariet un nedusmojaties, ja mazais ir saņēmies nākt jums lūgt atbalstu kādā viņam sarežģītā situācijā.
 

9. Sportojiet! Kopīgas sporta nodarbības vai regulāra sporta sekcijas apmeklēšana ceļ pašvērtējumu, liek noticēt savām spējām, iemāca atkal un atkal piecelties kājās tiešā un pārnestā nozīmē. Sports attīsta pacietību un izturību.


 


 



 

LEGO grupa ir apņēmības pilna bērniem sniegt drošu un lielisku spēlēšanās pieredzi, ticot, ka radītais produkts palīdz radīt pozitīvu atmosfēru bērnu un vecāku dzīvēs, jo spēlēšanās ar lielākā izmēra DUPLO vai LEGO klucīšiem, palīdz mazajiem stimulēt tādas nozīmīgas dzīves prasmes, kā problēmu risināšanu, koncentrēšanos, radošumu un iztēli, pozitīvā mācību vidē. Vietnē www.lego.com ir vairāk informācijas par rotaļu iespējām bērniem un LEGO produktiem. Vietnē ir arī spēļu sadaļa, kur bērni var rotaļāties ar skaņām un animācijām drošā tiešsaistes vidē.