Produkti, kas satur kalciju. Neskaitot pienu un sieru!

Kalcija uzņemšanai iesaka ēst sieru, dzert pienu un mieloties ar nesaldinātiem jogurtiem. Ja šīs produktu grupas nav bērna (un pieaugušā) ēdienkartē, tad kalciju ļoti labi var saņemt arī ar citām produktiem.

Ņem vērā, ka kalciju organisms uzsūc vien tad, ja tas tiek kombinēts ar D vitamīnu!

FOTO: Shutterstock.com

Ņem vērā, ka kalciju organisms uzsūc vien tad, ja tas tiek kombinēts ar D vitamīnu!

Kalcija dienas norma bērniem:

  • no 1 līdz 3 gadiem ir 500 - 700mg dienā.
  • no 4 līdz 8 gadiem -  800 - 1 000 mg;
  • no 8 līdz 18 gadiem (zēniem un meitenēm) 1100 – 1300 mg.


1000 mg kalcija satur viena glāze piena vai šķēle siera. 
 

Bet ko ēst, ja piena produktu grupa ikdienas ēdienkartē izpaliek? 

300 mg (teju 50% dienas normas) kalcija satur glāze sojas piena. Ar sojas pienu var gatavot arī putras un lietot to kakao pagatavošanai. 


500 mg kalcija satur glāze svaigi spiestas apelsīnu sulas. Papildus labums no apelsīnu sulas ir trieciendeva C vitamīna, kas īpaši noder rudens un ziemas sezonā. 65 mg kalcija ir vienā vidēja izmēra apelsīnā. 


187 mg  kalcija ir vienā nelielā bļodiņā auzu pārslas putras. Turklāt ātri pagatavojamā ausu pārslu putra šajā gadījumā nemaz nav sliktāka par pilngraudu pārslām. Kalcijs ir abos produktos. Izvēlieties tās putras, kurām klāt nav pievienos cukurs, kuru bērni jau tāpat ikdienā saņem par daudz. 


126 mg kalcija ir arī jūras kāpostos. Šajā visai eksotiskajā produktā ir arī daudz joda un šķiedrvielu. Tas viss nāk par labu vairogdziedzera darbībai. 


88 mg kalcija ir vienā ēdamkarotē sezama sēklu. Sīkās sēkliņas, ar kurām apbārsta maizītes, ir pievienojamas gan pastai, gan putrām, gan pašceptām smalkmaizītēm. 


72 mg kalcija ir 20 mandelēs.  Mandelēs ir arī citi labumi – kālijs, E vitamīns un dzelzs. 


188 mg kalcija ir 2 tasēs svaigu kāpostu. Kāpostus reti kad iedomājas kā lielisku kalcija avotu. 
 

Reklāma
Reklāma

191 mg kalcija ir arī vienā bundžiņā konservēto balto pupiņu. Ar tām var papildināt makaronu, gaļas ēdienus vai pagatavot uz maizes ziežamu pastēti jeb humusu.

 

Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita Mitenberga

Izmantota informācija no grāmatas "Dzīvības elementi"

 

 

 

 

Saistītie raksti