Vai, ēdot zemenes ar pienu, var uzņemt dzelzi?

Zemenes ar pienu ir vasaras ēdiens, ko iemīļojuši daudzi. Zemenes satur daudz cilvēka organismam vērtīgu vielu, tostarp dzelzi, bet piens ir kalcija avots. Cik vērtīgi ir baudīt zemenes kopā ar pienu, ņemot vērā, ka dzelzs un kalcijs viens otram traucē uzsūkties, Mammamuntetiem.lv skaidro uztura speciāliste Lizete Puga.

Izrādās: zemenes ar pienu ir lielisks kalcija avots

FOTO: Shutterstock.com

Izrādās: zemenes ar pienu ir lielisks kalcija avots

Kā norāda Lizete Puga, zemenes nemaz nav pats vērtīgākais dzelzs avots: “Zemenes ir lielisks papildinājums citiem dzelzs avotiem. 100 grami zemeņu satur 0,4 mg dzelzi, kamēr citi produkti satur krietni vairāk, 100 gramos pat 5-7 mg dzelzi.” Tāpēc pie lielāka dzelzs vai hemoglobīna trūkuma zemenes nebūs tas produkts, kas būtiski palīdzēs pacelt šo mikroelementu līmeni organismā.

Zemenes ir ļoti labs papildinājums jebkura cilvēka uzturam. Tās satur daudz C vitamīna, kas ir būtisks elements, lai dzelzs organismā spētu uzsūkties.


Gribi uzņemt dzelzi – baudi zemenes pēc pusdienām
 

Speciāliste skaidro: “Tomēr zemenes ir ļoti labs papildinājums jebkura cilvēka uzturam. Tās satur daudz C vitamīna, kas ir būtisks elements, lai dzelzs organismā spētu uzsūkties. 100 gramu zemeņu satur pat 60 mg C vitamīna. Tāpēc zemenes būtu ieteicams ēst pēc pusdienām, kā launagu vai piedevu ar dzelzi bagātajiem ēdieniem, piemēram, pie gaļas ēdieniem. Vasarai tas ir ļoti piemēroti – pēc šašlika baudīšanas vai pusdienām apēst zemenes.” L. Puga arī stāsta, ka zemenes labi ēst kopā arī ar citiem dzelzs avotiem, kā pākšaugiem, olām, žāvētiem augļiem, riekstiem vai, piemēram, salātiem ar pētersīļu lakstiem, jo tas veicinās dzelzs uzsūkšanos no citiem produktiem. Viņa norāda, ka bērniem līdz 7 gadu vecumam dienā ir jāuzņem ap 8 mg dzelzs. L. Puga arī skaidro, ka dzelzs no augu valsts izcelsmes produktiem uzsūcas sliktāk nekā no dzīvnieku izcelsmes produktiem. To var ietekmēt daudzi faktori, kā, piemēram, liels piena produktu īpatsvars ēdienkartē, tēja, daudz šķiedrvielu, par maz skābes, medikamenti u.c.

 

Reklāma
Reklāma

Zemenes ar pienu – kalcija avots
 

“Drīzāk varētu teikt, ka zemenes ir lielisks kalcija avots - zemenēs ir daudz mazās sēkliņas, kas to satur. Tāpēc zemenes ar pienu būtu uzskatāms par labu kalcija avotu. Viena bļodiņa zemeņu ar pienu varētu saturēt ap 320-400 mg kalcija, bet dienas norma variē no 550 mg zīdaiņu vecumā līdz pat 1000 mg kalcija pusaudžu vecumā. Ar šādu porciju var uzņemt ievērojamu kalcija daudzumu,” stāsta L. Puga.