Kādi dzērieni ir piemērotākie 1 – 3 gadus veciem bērniem?

Cik daudz maziem bērniem dienas laikā jāizdzer? Kādi dzērieni viņiem ir vispiemērotākie? Un kā iemācīt bērnam dzert arī parastu ūdeni? 

Bērnam no gada līdz trīs gadu vecumam ikdienā jāpatērē 1 līdz 1,3 litri šķidruma.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam no gada līdz trīs gadu vecumam ikdienā jāpatērē 1 līdz 1,3 litri šķidruma.

Konsultē Inita Kaže, pediatre – gastroenteroloģe, Bērnu Klīniskā universitātes slimnīca.


Ko dzert - sulu, ūdeni vai limonādi?
Bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem vispiemērotākais dzēriens slāpju veldzēšanai ir tieši ūdens. Diemžēl mūsdienās nav daudz bērnu, kas izvēlēsies ūdeni, ja tam būs iespēja izvēlēties arī saldinātu dzērienu. Ko darīt vecākiem? Vispirms neveicināt ieradumu, ka ar saldinātajiem dzērieniem var padzerties arī ikdienā.
 

Lai šie dzērieni paliek svētku reizēm. Ja nu tomēr šis neveselīgais ieradums ir jau izveidojies, vecākiem jānodrošinās ar pacietību un pakāpeniski jāmaina ieradums. Vecāki paši var bērnam rādīt priekšzīmi – starp ēdienreizēm dzerot ūdeni. Iesaku bērniem arī skaidrot viņiem saprotamā veidā, ka tieši ūdens ķermenim ir visveselīgākais. Tas pasargā organismu no šķidruma deficīta un spēlē būtisku lomu uzturvielu transportēšanai ne tikai iekšējo orgānu, bet arī šūnu līmenī. Turpretī saldinātajos dzērienos ir daudz cukura, kas var ar laiku bērnam izveidot lieko svaru vai mazināt apetīti, tādējādi palielinot risku svara deficītam.

Praktisks ieteikums – raudzīt, lai bērnam pieejamā vietā vienmēr stāvētu ūdens pudelīte, glāze vai krūze. Ar laiku mazais jau zinās – tiklīdz viņš vēlas padzerties, viņš var to izdarīt pats, neprasot pieaugušā palīdzību, jo mazajam zināmajā vietā ūdens vienmēr ir pieejams. 

Reklāma
Reklāma


Nereti vecāki kā veselīgu alternatīvu saldinātajiem dzērieniem bērniem piedāvā svaigi spiestas sulas. Tiesa, tās ir veselīgas. Taču jāatceras, kas tās satur kalorijas. Šajā vecumā augļu sulas ieteicams lietot ne vairāk kā 90-100 - 125 ml dienā. Sulas bērniem ieteicams dzert ar salmiņa palīdzību, lai mazinātu zobu emaljas erozijas rašanās risku (tas palielinās, jo sulas mutes dobumā veido skābu vidi). Svaigi spiestās sulas var izmantot kādā no ēdienreizēm, bet ne kā slāpju remdinātāju.

Arī speciāli maziem bērniem izstrādātie piena dzērieni pilda papildus ēdienreizes funkcijas – tas nav tikai dzēriens. Ja vēlas, vecāki tos saviem bērniem var piedāvāt kā mazo ēdienreizi līdz pat trīs gadu vecumam.

To sastāvā ir jau pievienotas bērnam nepieciešamas uzturvielas un vitamīni. Atcerēsimies, ka mazam bērnam katru dienu ir vajadzīgas piecas ēdienreizes. Trīs no tām – pamata ēdienreizes, divas – papildus jeb uzkodas.


Kad dzert?
Vislabāk bērnam dot padzerties starp ēdienreizēm. Ja ēdiens ir sauss, var padzerties arī ēšanas laikā. Ja vecāki ir novērojuši, ka mazais atsakās no ēdienreizes, aizbildinoties, ka vēl negrib ēst, ieteiktu apmēram stundu līdz pusotru stundu pirms ēšanas nepiedāvāt padzerties. Šķidrums rada pilna kuņģa sajūtu, tādēļ arī bērnam var rasties sajūta, ka vēl nav izsalcis.
 

Cik dzert?
Bērnam no gada līdz trīs gadu vecumam ikdienā jāpatērē 1 līdz 1,3 litri šķidruma. Tas ir šķidruma daudzums, ko vajadzētu saņemt no dzērieniem un uzņemtās pārtikas, jeb 0,8 līdz 1,0 litri šķidruma, kas uzņemti tikai no dzērieniem.