Seminārs: Apzinātība bērniem. Uzdod interesantu jautājumu un apmeklē to BEZ MAKSAS

Apzinātība – vārds, kas Latvijā biežāk dzirdēts pēdējo divu, trīs gadu laikā. Rietumu pasaule mēģina iemācīties atkal dzīvot šeit un tagad. Šobrīd! Koncentrēt uzmanību uz šo brīdi, nevis apcerēt pagātni vai raizēties par nākotni. Tā ir mērķtiecīga uzmanības pievēršana pašreizējam brīdim, to pieņemot un izjūtot. 

 Apzinātības - spēja pievērst uzmanību pašreizējam brīdim ar pieņemšanu un netiesāšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Apzinātības - spēja pievērst uzmanību pašreizējam brīdim ar pieņemšanu un netiesāšanu.

Apzinātība ir māka būt nesteidzīgākam, apdomīgākam, uzmanīgākam. Nedzīvot dzīvi autopilota režīmā. Ieguvumi? Labāka fiziskā un garīgas veselība, uzlabojas attiecības ar cilvēkiem, vieglāk un efektīvāk apgūt zināšanas un iegūt labāku izglītību. Līdz šim, runājot par apzinātību, tika uzrunāti pieaugušie. Bērniem šīs iemaņas ir tikpat nepieciešamas! Apzinātības - spēja pievērst uzmanību pašreizējam brīdim ar pieņemšanu un netiesāšanu mācīšana bērniem pašlaik ir viena no mūsdienīgākajām pieejām, kuru apgūst visi, kas strādā ar bērniem – vecāki, pedagogi, psihologi, logopēdi un citi speciālisti. Ar diviem semināriem šogad 19. un 20. maijā Latvijā viesosies Kristofers Vilards - psiholoģijas zinātņu doktors, psihologs un izglītības konsultants Bostonā (ASV), kas ir specializējies jautājumos, kas saistīti ar apzinātību.  
 

Semināra organizētāji dod iespēju arī diviem Mammamuntetiem.lv lasītājiem apmeklēt šīs lekcijas. Lai iegūtu vienu ielūgumu, uzdodiet jums interesējošu jautājumu Kristoferam Vilardam, sūtot to uz e-pastu redakcija@mammam.lv. Divu interesantāko jautājumu iesītītāji saņems bezmaksas ielūgumu uz semināru "Apzinātība bērniem. Seminārs profesionāļiem un vecākiem", kas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks 19. maijā. 
 

Portālam Mammamuntetiem.lv  Kristofers Vilards pastāstīja, ko nozīmē apzinātība bērniem un kāpēc tā ir svarīga lieliem un maziem. 
 

Kāpēc bērniem būtu jāapgūst apzinātība? 
Bērni spēj viegli apgūt apzinātību. Tā viņiem palīdz pārvaldīt stresu, trenēt  un stiprināt skolā. Uzlabojas garīgā, emocionālā veselība. Svarīgi, ka viņi iemācās labāk atpazīt savas emocijas un efektīvāk tās pārvaldīt.

Emociju atpazīšana un pārvaldīšana vēlāk ļoti palīdz kā preventīvs līdzeklis - veidojot labāku noturību pret stresa situācijām pieaugušo dzīvē. 
 

Kā emociju pārvaldīšana ir saistība ar uzmanību, mācībām un stresu?
Apzinātība trenē un faktiski rada izmaiņas smadzeņu daļās, kuras ir saistītas ar spēju ilgāk noturēt uzmanību, tikt galā ar lietām, kas novērš uzmanību un nepakļauties pirmajiem impulsiem. Tas palīdz mācīties, jo vienlaikus notiek izmaiņas attiecīgajās smadzeņu daļās, kā arī aktivizē tos smadzeņu reģionus, kuri ir saistīti ar atmiņu un racionālo domāšanu. Apzinātības praktizētāji ir spējīgi mazināt savu stresu un labāk kontrolēt smadzeņu daļu reakciju, kas atbild par  uzvedības modeli “cīnies vai bēgt”.  Praktizējot apzinātību, ķermenis izdala mazāk stresa hormona kortizola. Apzinātība palīdz gan atpazīt, gan regulēt emocijas, lai tās mūs nepakļautu savā varā.

Reklāma
Reklāma


Vai vecākiem, kuru bērns mācās apzinātību, būtu arī pašiem tā jāpraktizē pašiem? Ja, "jā", tad  kāpēc?
Es domāju, ka jā, jo ieguvumi ir “lipīgi”, proti, tie ātri izplatās. Ja to dara vecāki, tad to atkārto arī bērni.
Labākais veids, kā panākt, lai bērniem nebūtu pārmērīgā stresa, ir radīt situāciju, lai viņiem līdzās ir pieaugušie, kuri dzīvo bez stresa vai to prot vadīt. Un efektīvs veids, kā to panākt, ir visiem piekot apzinātības praksi. 
Ja mēs kaut ko mācām, izejot no savas pieredzes, tas ir daudz efektīvāk. 



Kristofers Vilards strādā ar pusaudžiem un jauniešiem. Vairāk nekā 15 gadus praktizē meditāciju, vada apzinātībai veltītus seminārus visā pasaulē. Ir pasniedzējs Hārvardas Medicīnas skolā un darbojas Meditācijas un Psihoterapijas Institūta direktoru padomē, viņš ir arī docētājs šajā institūtā. Publikācijas par garīgo veselību ir publicētas "The New York Times", CNN.com u.c. Grāmatu “Bērna prāts” (Child’s Mind, 2010) un “Apzināta pieaugšana” (Growing Up Mindful, 2016) u.c. autors. Seminārus Latvijā organizē SIA Growing (grow.lv) sadarbībā ar Latvijas Privāto pirmskolu biedrību.

Dalības maksa seminārā: 50 EUR + PVN.
Seminārs notiks no plkst 10:00- 17:00.
Darba valodas: angļu ar tulkojumu latviešu valodā.
Papildu informācija Facebook lapā.