Ārsts Pēteris Kļava: "Vardarbība pret bērnu kļūst par normu. To var atturēt tikai bailes no barga soda"

Vardarbība pret bērnu kļūst par normu, un no tās var atturēt tikai bailes no barga soda, šādu viedokli raidījumam "LNT Ziņas" pēc Kokneses gadījuma, kur no seksuālas vardarbības cietusi desmit mēnešus veca meitenīte, pauda bērnu ārsts Pēteris Kļava.

Foto no privātā arhīva. 25 gadi reanimācijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no privātā arhīva. 25 gadi reanimācijā.

 

Viņš norāda, ka pedofīlijas gadījumi, par kuriem uzzina sabiedrība, ir aisberga redzamā daļa. 

"Skaidrs, ka valsts administrācijai ir liela slodze to problēmu risināt, tāpēc parisina, parisina un aizmirst. Tāpēc es vēlreiz gribu vērsties pie augstākajām valsts amatpersonām, asociācijām, Ministru kabineta - jums tomēr ir jāpārdomā. Uztveriet katru šo bērnu, kas ir izvarots vai kas ir cietis, kā savu bērnu un tad tā arī rīkojieties," aicināja Kļava. 

 

Savukārt Saeimas deputāts, krimināltiesību eksperts Andrejs Judins (V) uzskata, ka likumi pedofīliem Latvijā paredz bargus sodus, tostarp mūža ieslodzījumu. Galvenais jautājums ir, kā tie tiek piemēroti. 

"Pārkāpējs, pirms izdarīt noziegumu, diez vai domā par likuma pantu. Tas ir pēdējais, par ko viņš domā, jo tas nav tāds gadījums, kad cilvēks veic risku un ieguvumu analīzi. Viņš izdara to darbību, viņš sevi attaisno, viņš uzskata, ka tā drīkst rīkoties un rīkojas. Tāpēc ar likuma bardzību problēmu nevar atrisināt, mums jau maksimālais sods ir paredzēts," norādīja Judins. 

 

Reklāma
Reklāma

Tāpat šajos gadījumos ļoti būtiska ir apkārtējo reakcija un arī bāriņtiesu un sociālo dienestu darbs, uzskata Judins. Viņaprāt, fakts, ka par pedofīlijas gadījumiem dzirdam biežāk, liecina, ka tie arī biežāk tiek atklāti. 

Ārsti neslēpj, ka no vardarbības cieš arī jaunāki bērni. Bērnu slimnīcas pieredzē jaunākā bijusi septiņus mēnešus veca meitenīte. 

 

Avots: www.kasjauns.lv