Kā bērnu ieinteresēt sakārtot savu istabu

Šķiet ikviens vecāks ne reizi vien, ieejot bērnistabā, skatījies ar šausmām - tāda nekārtība! Bērni gan šajā savā nekārtībā bieži vien jūtas ļoti labi un varbūt pat nesaprot, par ko vecāki satraukušies. Tomēr, lai bērns izaugot liels, prastu dzīvot ap sevi sakoptā vidē, bērnam jau no mazotnes jāiemāca kārtība. Kā ar viltīgiem paņēmieniem panākt, lai viņš sakārto savu istabu?   

Lai palīdzētu bērnam ieviest kārtību viņa istabā, arī vecākiem jāpadomā par dažiem apstākļiem, kas procesu padarīs patīkamāku. Foto:Inga Šterna.

FOTO: Shutterstock.com

Lai palīdzētu bērnam ieviest kārtību viņa istabā, arī vecākiem jāpadomā par dažiem apstākļiem, kas procesu padarīs patīkamāku. Foto:Inga Šterna.

 

Pirmais iemesls nekārtībai - istabā ir par maz vietas

Iespējams, nekārtība bērnistabā veidojas tieši mazās platības dēļ. Iespējams, bērns vienkārši nezina, kur likt visus savus mazos nieciņus. 

Vēl viena problēma - atvērta veida sekcijas un skapīši ar stiklu. Šķiet, ka viss salikts pa plauktiņiem, bet istabā valda haoss. Tas tādēļ, ka mantas ir atklāti redzamas. Risinājums ir ieviest kastes un lādes dažādu nieciņu glabāšanai. Tās par salīdzinoši zemu cenu var iegādāties daudzos mājlietu un mēbeļu veikalos. Īstenībā, arī pats var pagatavot dažāda izmēra šādas kastes, un bērns tās var nokrāsot, apzīmēt vai aplīmēt ar ko vien vēlas. Kastes var arī apvilkt ar audumu. Ieviešot šādas mazo lietiņu glabātuves, bērnistaba izskatīsies sakārtota un bērns lepns, ka pats palīdzējis pagatavot kādu mazo mēbelīti.

Papīrgrozs

Otrs iemesls, kas bērnistabā rada nekārtības sajūtu, ir konfekšpapīri, vienkārši kādi mazi papīra gabaliņi, kas mētājas riņķī pavisam vienkārša iemesla dēļ - istabā nav papīrgroza. Iet uz virtuvi vai citu istabu, lai izmestu vienu papīrīti - tas ne katram bērnam būs pa spēkam. Taču svarīgi, lai papīrgrozs nebūtu liela tilpuma - citādi tas krāsies nedēļām. Arī šādu papīrgrozu var pagatavot pats.

Reklāma
Reklāma

Patīkama atmosfēra

Trešais risinājums - radīt patīkamu atmosfēru. Piemēram, kamēr bērns kārto savu istabu, palasi viņam priekšā kādu grāmatu, tādējādi apvienojot lietderīgo ar patīkamo. Protams, istabas kārtošanas laikā var bērnam uzlikt disku ar pasakām vai mūziku.

 

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.