Vai mazi bērni sapņo

Vai mazi bērni sapņo? Zīdaiņi nemāk runāt, tāpēc viņu sapņus nav iespējams uzzināt, bet psihologi ir izpētījuši, ka bērnu sapņi ir daudz laimīgāki par pieaugušo sapņiem.

Bērnu sapņi ir laimīgāki, nekā pieaugušo, kuri bieži miegā redz agresiju.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Bērnu sapņi ir laimīgāki, nekā pieaugušo, kuri bieži miegā redz agresiju.

Maziem bērniem ir ļoti daudz tā dēvētā REM miega jeb ātro acu kustību miega, kad redz sapņus un veidojas atmiņas. Būtu loģiski pieņemt, ka viņi redz satraucošus bērnu sapņus, piemēram, smaidīgas sejas, suņus ar milzīgām mēlēm, kas laiza viņu kāju pirkstus, un gaisa balona izmēra krūtis, kas dod saldu, siltu pienu.

Zīdaiņi nemāk runāt, tāpēc viņu sapņus nav iespējams uzzināt, kā arī to, vai viņi vispār sapņo. Bet kā ir ar lielākiem bērniem? 

Psihologs Deivids Foulkss ir strādājis ar bērniem (no mazuļiem līdz pusaudžiem), lai atklātu vinu sapņu noslēpumus. Savā laboratorijā viņš ļauj tiem aizmigt, un tad modina trīs reizes naktī - dažreiz REM un dažreiz NREM miega fāzes laikā. NREM ir nomierinošs miegs bez sapņiem. To veido trīs pakāpeniski atjaunojoši līmeņi no viegla līdz dziļam miegam. Tad mazie pacienti tiek lūgti aprakstīt visu, par ko viņi sapņojuši. 

D.Foulksa atklājumi pārsteidz ar to, ka ir tik neticami. Būtībā nenobriedušiem bērniem ir nenobrieduši sapņi. Līdz piecu gadu vecumam sapņi parasti ir statiskas dzīvnieku vīzijas vai mīlīgi cilvēki, kas ēd vai dara savus ikdienas darbus, un dažādi tēli.

Interesanti, ka pirmsskolas vecuma bērni bieži uzskata, ka sapņus maģiskā veidā kāds ielicis viņu galvās, varbūt pat Dievs.

Reklāma
Reklāma

Gandrīz katrs atceras nelielus fragmentus no savas dzīves aptuveni 3 - 4 gadu vecumā, bet pirmās sapņu atmiņas parasti attiecas uz vecumu no 6-7 gadiem (kaut arī pirms tam ir bijis ļoti daudz REM miega). 25% bērnu vecumā līdz 9 gadem, pamodināti ātrā REM miega laikā, sapņus neatceras.

Visbeidzot, bērnu sapņi ir laimīgāki, nekā pieaugušo! Pretstatā pieaugušo sapņiem, kuros bieži ir agresija un nelaimes, psihologs atklājis, ka bērnu sapņus caurstrāvo laimīgas emocijas. 


Materiāla tapšanā izmantota grāmatā "Vislaimīgākā mazuļa rokasgrāmata lieliskam miegam" pieejamā informācija. (Autors dr. Hārvijs Karps, izdevējs SIA "The White Book").