Bērni iekrīt vārošā zaptes katlā... Pirmā palīdzība applaucējoties

Katru nedēļu neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā atskan vismaz 15-20 zvanu, kuros lūdz palīdzēt bērniem, kas ir applaucējušies. Pārsvarā tie ir izsaukumi pie pavisam maziem bērniņiem. Ārsti ir noraizējušies, jo nopietni applaucēšanās gadījumi aizvien pieaug. Padomi, kā rīkoties, ja bērns applaucējas.

Bērns var piekļūt arī katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos.

FOTO: Shutterstock.com

Bērns var piekļūt arī katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos.

„Mums ir vairāki bērni, kas ir iekrituši, piemēram, karstā sīrupa vai ievārījuma katlā, vai buljona katlā, kas nolikts dzesēties uz grīdas. Šādi apdegumi parasti ir smagi, prasa ilgstošu ārstēšanu. Vislielākais apdegumu skaits ir vecuma grupā no jaundzimušā līdz 2 gadu vecumam, un galvenie ir termiskie aģenti ( 83%) karsti šķidrumi – ēdiens, dzēriens un ūdens. Lielāko daļu apdegumu bērni gūst mājās, tādēļ pieaugušie ir tie, kas bērnus var pasargāt no applaucēšanās un apdegumu gadījumiem,” stāsta Džeimss Rozītis, bērnu ķirurgs.

Pat nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam, ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam. Bērns var piekļūt arī katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos. Bērns mēdz pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Nereti bērni applaucējas vāroša vai karsta šķidruma traukā, kas novietots bērnam uz grīdas vai krēsla, bērns tajā mēdz iekrist vai iesēsties. Ziemā bērni nereti apdedzinās, pieskaroties karstām sildierīcēm vai krāsns durvīm. Cepeškrāsns durtiņas būtu jānostiprina tā, lai tās nevarētu atvērt un apdedzināties.

 

Ārsti iesaka, kā rīkoties, ja gūts applaucējums:


Tā kā maziem bērniem nav iepriekšējās pieredzes, viņiemm interesē pilnīgi viss — arī burbuļojošais katls. Ja plītij nav aizsarga, vāriet un cepiet uz tālākajiem plīts riņķiem!

Reklāma
Reklāma
  • karstus traukus novietojiet vietā, ko bērns nevar aizsniegt, apgāzt;
  • ja nelaime ir notikusi, rīkojieties operatīvi, nevis strostējiet vecāko bērnu vai kādu citu;
  • applaucētā vieta ilgstoši jāskalo ar vēsu (nevis aukstu) ūdeni, līdz pat 20 min. — šādi tiek mazināts apdeguma dziļums, kā arī remdētas sāpes;
  • ja apdegums vai applaucējums ir zem apģērba, nerauj to nost! Uz apģērba vai starp apģērbu un ādu jālej dzesējošs ūdens.
  • sejas apdegumu gadījumā vienmēr jāizsauc ātrā palīdzība, jo ir iespējams arī elpceļu apdegums
  • ja applaucētā vieta ir lielāka par cietušā plaukstu, nekavējoties jāzvana ātrajai medicīniskajai palīdzībai.
  • nelieciet uz apdeguma vai applaucējuma neko taukainu (eļļu, sviestu), jo tas karstumu aizturēs un audu bojājumi turpināsies.



Rētas paliek uz mūžu

Pieredzes stāsts:
Kad Ievai Zujānei, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētajai mammai, bija 8 gadi, viņa kopā ar 7 gadus veco brāli un kaimiņbērnu, palikuši mājās vieni bez uzraudzības, nolēmuši spēlēt slimnīcās. Kā jau slimnīcā, pacientiem jādod arī ēst, tāpēc sagudrojuši cept karbonādes un vārīt kartupeļus, kas taču arī jānokāš... Tā nu Ieva kāpusi uz trīskājaina krēsla, lai nokāstu uzvārītos kartupeļus, un gāzās atmuguriski, uzraujot karsto katlu sev virsū.
Bērni par notikušo baidījušies stāstīt vecākiem, Ieva vairākas stundas cīnījusies ar neciešamām sāpēm, sēžot bļodā ar vēsu ūdeni. „Kad vakarā aizbraucām uz slimnīcu, ārsti brīnījās, kā es, mazs bērns, no sāpēm neesmu „izslēgusies”,” tagad atceras Ieva, kas pati nu ir māmiņa diviem bērniem.
Lai arī kopš nelaimes pagājuši vairāki gadi, rētas par sevi atgādina un atgādinās — jo īpaši pludmalē...
Rūgtā pieredze tagad vienmēr liek padomāt, kur atstāt karstu krūzi un kā novietot uz plīts pannu, lai to neaizsniegtu bērni.