Pārbaudi, vai Ziemassvētkos dāvātās rotaļlietas ir drošas?

Pēc Ziemassvētkiem bērnu rotaļu kastēs ir daudz jaunu rotaļlietu, vai visas no tām ir drošas?

Patērētāju tiesību aizsardzības centra foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centra foto

Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati liecina, ka vidēji 50% no visām testētajām precēm dažādas preču grupās izrādījušas nedrošas, turklāt no 2008. gadā atklātajām nedrošajām rotaļlietām 33% tika konstatēti ftalāti paaugstinātā koncentrācijā – tās ir vielas, kas var radīt nopietnus attīstības traucējumus bērniem.

Palūkojies, vai tava bērna mantu klāstā nav kāda no nedrošajām rotaļlietām:
Rotaļlietas
Bērnu preces

Nedrošas rotaļlietas ir viens no bērnu traumatisma iemesliem. Bērnu slimnīcas (BKUS) bērnu ķirurģe Lienīte Bergmane stāsta, ka „Nav konkrētas statistikas tieši par gūto traumu skaitu nedrošu rotaļlietu dēļ, bet ir daudzas traumas saistītas ar maziem priekšmetiem – pogām, ritentiņiem, rotaļlietu acīm u.tml. – tās bērni var iebāzt ausīs, degunā, norīt.”

Tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties bērnu vecumam piemērotas rotaļlietas un uzmanīgi lasīt marķējumu un instrukcijas.

Eiropā  ik mēnesi tiek atklātas vairāk kā 170 nedrošas preces un šo preču daudzums palielinās ik gadu. Viena trešā daļa no nedrošajām precēm ir rotaļlietas. Eiropā darbojas īpaša Ātrās informācijas apmaiņas sistēma (RAPEX1), kuras ietvaros dalībvalstis ziņo par precēm un pakalpojumiem, kas rada draudus patērētāja veselībai un drošībai.

Ja tiek atklāta nedroša prece, tā ir jāatsauc no tirdzniecības vai nu pašai ražotāj kompānijai vai arī atbildīgajai institūcijai. Eiropas savienībā katrā otrajā gadījumā nedrošo preci brīvprātīgi un atbildīgi no tirgus atsauc pats ražotājs.

Ja cilvēks ir iegādājies preci, kas viņam šķiet nedroša, tad par to ir jāziņo Patērētāju tiesību aizsardzības centram. Patērētāju traumu ziņojumu tālrunis: 67388639, e-pasts: drosums@ptac.gov.lv, vai jāaizpilda īpaša forma mājas lapā www.ptac.gov.lv -> Ziņo par bīstamām precēm.

Materiāls publicēts pēc
Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegtās informācijas

Reklāma
Reklāma