Jā vai nē māneklītim? Neonatoloģes skaidrojums par knupīša nozīmi

Daudzām jaunajām māmiņām ir radušies jautājumi par māneklīšiem jeb knupīšiem. Vai mazulim māneklīti piedāvāt? Kādu izvēlēties un vai tas ir normāli, ja bērns visu dienu pavada ar mānekli mutē? Kad sākt atradināt? Skaidrību šajos jautājumos palīdzēs rast pediatre un neonataloģe Sarma Gaveika.

Tā kā zīžot attīstās zods, apakšžoklis un mutes muskulatūra, ieteicams izvēlēties mānekli, kas līdzinās krūtsgala formai. Foto Viktorija Kupče, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā zīžot attīstās zods, apakšžoklis un mutes muskulatūra, ieteicams izvēlēties mānekli, kas līdzinās krūtsgala formai. Foto Viktorija Kupče, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

Jau no dzimšanas mazulim ir izteikts zīšanas reflekss. Lai šis reflekss pilnvērtīgi attīstītos, mazulis pēc piedzimšanas jāuzliek uz vēdera. Vesels un attīstīts mazulis 30-60 minūšu laikā pats atradīs krūti un sāks zīst. Lai arī zīdīšana ir dabisks process, gan mātei, gan bērnam ir jāapgūst zināmas iemaņas. Kamēr šīs iemaņas nostiprinās, nav ieteicams piedāvāt māneklīti, jo bērns māneklīti zīž citādi, un pirmajās dienās tas var traucēt un izjaukt pareizu krūts zīšanas veidu, kā arī nomākt apetīti. Nav ieteicams piedāvāt māneklīti vecumā no vienas līdz desmit dienām, ideālā gadījumā - nepiedāvāt pirmās četras mazuļa dzīvības nedēļas.


Ne vienmēr bērna raudāšana nozīmē, ka viņš noteikti jānomierina ar zīdīšanu vai ar knupīti. Raudāšana ir viena no bērna pamatvajadzībām, uz kuru jāreaģē, paužot uzmanību un mīlestību. Nav arī ieteicams dot knupīti, lai vienkārši mazuli nodarbinātu. Tādā veidā tiek traucēta saskarsme un sazināšanās ar vecākiem, kā arī iespēja bērnam izteikties emocionālā līmenī.

    Nav arī ieteicams dot knupīti, lai vienkārši mazuli nodarbinātu. Tādā veidā tiek traucēta saskarsme un sazināšanās ar vecākiem, kā arī iespēja bērnam izteikties emocionālā līmenī.


Kādā vecumā piedāvāt?
    - Līdz trīs mēnešu vecumam ieteicams brīvais krūts barošanas režīms, jo mazulis ļoti labi zina, kad ir izsalcis. Knupītis jādod tikai galējas nepieciešamības gadījumā, ja mazulis ir ļoti nemierīgs un uztraukts.
    - No četru mēnešu vecuma mazulis pats izlems, kad māneklītis nepieciešams. Nevajadzētu atstāt knupīti pieejamu visu dienu, jo caur muti bērnam jāiepazīst arī citi priekšmeti.
    - No sešu mēnešu vecuma zīšanas reflekss sāk mazināties, un mazulis arvien retāk pieprasīs knupīti.
    - Sasniedzot  gada vecumu, māneklītis vairs nav ieteicams, jo tas nelabvēlīgi ietekmē sakodiena un valodas attīstību, kā arī novērš uzmanību no apkārtējās pasaules.

Kādos gadījumos ir ieteicams?
* Ja ir pietiekoša laktācija, pareiza zīdīšana, bet bērns ir viegli uzbudināms un grūti iemieg.

* Starp ēdienreizēm zīž pirkstu.

Reklāma
Reklāma

* Zarnu koliku gadījumā knupīša zīšana veicina zarnu darbību un gāzu izdalīšanos.

Kādu māneklīti izvēlēties?
Tā kā zīžot attīstās zods, apakšžoklis un mutes muskulatūra, ieteicams izvēlēties mānekli, kas līdzinās krūtsgala formai, lai kustības būtu līdzīgas kā zīžot krūti. Šāda forma ir mānekļiem un knupjiem ar šķeltu formu. Labas kvalitātes knupis, kurš saplok, kad to saspiež, zobu sakodienu nebojā vai ietekmē minimāli.


Ļaujiet mazulim izvēlēties piemērotāko mānekļa formu:
•    Parastas formas knupīši;
•    Ķiršu formas knupīši;
•    Pilienveida formas knupīši;
•    Ortodontiskas formas knupīši.

Svarīgi neaizmirst par drošību — pārbaudiet, vai mazulis mānekli nevar izjaukt, vai tam ir pareizs mutes izliekums. Pārbaudiet, vai mānekļa krāšņumam izmantotās krāsas nav kaitīgas bērna veselībai.

Kad un kā atradināt?
Jebkura atradināšana ar varu rada nevajadzīgu stresu gan vecākiem, gan bērnam. Uz skolu neviens ar knupi, pudeli vai pamperos nav aizgājis. Atradināšana zināmā mērā ir atkarīga no vecākiem — cik viņi ir gatavi paciesties, jo loģiski, ka bērns prasīs savu iemīļoto mantu. Jāņem vērā fakts, ka pēc gada vecuma māneklis var traucēt sakodienam, valodas attīstībai.
Atradinot no māneklīša, jāievēro konsekvence un mīļums, jāpaskaidro, kāpēc vairs nav māneklīša. Ja atradināšanas process ir uzsākts, vecākiem jāiztur līdz galam un jābūt nepiekāpīgiem.
Var izmantot pierunāšanas stratēģiju — knupi tikai mājās, bet ciemos, ejot laukā, veikalā un citās šādās vietās — nē. Var sarunāt, ka knupis tiek atdots kādam dzīvnieku mazulim, jo tam to vajag vairāk, var atdot atkritumu mašīnai vai kādam putnēnam. Ir jādomā, ar ko aizstāt bērnam māneklīti — vairāk uzmanības, dažādas nodarbības.

Atceries — tavs bērns ir individualitāte! Ja kāda pieeja ir derīga vienam bērnam, tā neder otram. Ieklausies bērnā! Nereti mazulis labi zina, kas viņam vajadzīgs. Ja baidies pieņemt lēmumu, aprunājies ar sava bērna ārstu. Pa abiem jūs atradīsiet labāko risinājumu!

Zināšanai:
1.    Lateksa mānekļi ražoti no dabiska materiāla (gumijkoka gumijas). Tie ir elastīgi, mīkstāki par silikonu, ātrāk nolietojas.
2.    Silikona mānekļi ražoti no sintētiska materiāla. Tie ir caurspīdīgi, ilgāk lietojami, taču mazāk elastīgi un cietāki par lateksu. Zīdainim sākumā varētu dot gan silikona, gan lateksa mānekli un knupi. Lielākiem bērniem, kad parādās pirmie zobi, — lateksa mānekli.
3.    Svarīgi iegādāties pareiza lieluma mānekli. Tas norādīts uz iesaiņojuma.
4.    Ja māneklis nokrīt, pieaugušais nedrīkst to likt sev mutē. Tas jāvāra. Lielākiem bērniem mānekli pietiek applaucēt. Māneklis jāglabā šim nolūkam paredzētā kastītē.
5.    Knupis jāizvēlas atbilstoši ēdienam (tējai, pienam, putrai), jo katram ēdienam ir piemērots cauruma lielums. Ja lietosiet pienu ar putras knupi, bērns var pārēsties.
6.    Nedrīkst mānekli iemērkt medū vai citā saldā vielā. Tas veicina kariesa attīstīšanos.
7.    Māneklis jāmaina, ja uz tā parādās plaisas, bet ne retāk kā reizi trijos mēnešos.
8.    Knupīša aizsargam jābūt tādam, kas neaizsegtu degunu. Tajā jābūt ventilācijas caurumiem, lai neiekaistu āda. 
9.    Jaunu knupīti pirms lietošanas pirmajos trīs bērna dzīves mēnešos novāri!
10. Ķēdītes ar knaģīti knupīša piestiprināšanai pie apģērba ir drošākas par aukliņām vai gumiju.

Interesanti
Kalifornijas Universitātes veiktie pētījumi pierāda, ka 90% mazuļu, kas lieto māneklīšus jeb knupīšus naktsmiera laikā,ir mazāk pakļauti zīdaiņa pēkšņas nāves sindromam.