Palielināts svars pirms grūtniecības - cik slikti tas patiesībā ir?

Ja bērniņš ir plānots, pāris pirms šā notikuma nereti veic dažādas veselības pārbaudes. Liekā svara jautājums ir viens no tiem, par ko ieteicams konsultēties ar savu ārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Ķermeņa masas indekss
Ja sievietei ir liekais svars, pirms bērniņa ieņemšanas ieteicams jau laikus padomāt par atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem, jo aptaukošanās var izraisīt komplikācijas ne tikai grūtniecei, bet apdraudēt arī gaidāmā bērna veselību. Topošajai māmiņai vajadzētu izvirzīt sev par mērķi sasniegt normālu ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kas ir 19–26 punktu robežās. ĶMI aprēķināšanas formula ir šāda: ĶMI = svars (kg) : (garums (m) x garums (m)). Piemēram, 65 kg : (1,70 m x 1,70 m) = 65 : 2,89 = 22,49.

Ķermeņa masas indeksa klasifikācija
Mazāk par 19 — nepietiekams svars, kas var radīt veselības problēmas, piemēram, menstruālā cikla traucējumus, osteoporozi.
19–26 — optimāls svars, kas var nedaudz mainīties atkarībā no ķermeņa uzbūves.
26–29,9 — palielināts svars, kas izraisa nelielu veselības traucējumu risku.
29,9–36 — aptaukošanās, kas saistīta ar veselības problēmām.
Vairāk par 36 — stipra aptaukošanās, kas rada nopietnas veselības problēmas.

 

Ja māte ir korpulenta vai grūtniecības laikā ieguvusi pārlieku daudz lieko kilogramu, arī bērniņš var piedzimt ar lieko svaru.

Iespējamie riski

Reklāma
Reklāma

Ķermeņa masas indekss nav pilnīgi precīzs rādītājs, lai novērtētu palielinātu svaru un ar to saistītos riskus. Kaut arī būtiska ir kopējā tauku masa organismā, svarīgs ir arī tauku izvietojums. Tauki vēdera apvidū draud ar lielākām briesmām veselībai nekā tauki uz gurniem vai zemādā. Ja tev nav pietiekams svars, var rasties problēmas ar bērna ieņemšanu, bet, ja tev ir liekais svars, grūtniecības laikā var rasties tādas komplikācijas kā augsts asinsspiediens un cukura diabēts, asinsreces un ogļhidrātu vielmaiņas traucējumi, kā arī holesterīna daudzuma palielināšanās. Ja māte ir korpulenta vai grūtniecības laikā ieguvusi pārlieku daudz lieko kilogramu, arī bērniņš var piedzimt ar lieko svaru.

Kā rīkoties
Ja grūtniecības laikā ārsts konstatē, ka svara pieaugums ir pārāk liels:
*  ieteicams samazināt saldumu un maizes lietošanu uzturā;
*   lietot vairāk vārītus, nevis ceptus produktus;
*    ieteicams atteikties no piena šokolādes, krēmiem u. c. saldumiem, izņemot cukuru pie tējas un maza gabaliņa melnās šokolādes (organismam ir nepieciešams arī cukurs, bet tikai ar mēru);
*   vēlams atteikties no desas, cīsiņiem, pelmeņiem, pastētes u. tml., jo šajos produktos ir daudz tauku, sāls, konservantu, gaļas aizvietotāju un krāsvielu;
*  atceries, ka piens, kefīrs un sula nav dzēriens, bet šķidrs ēdiens;
*   lieto pietiekami daudz tīra ūdens (aptuveni 1,5–2 litrus dienā).

    Ārsti brīdina, ka grūtniecēm būtu jāatturas no diētām, kurās jāatsakās no kāda būtiska kaloriju avota, taču var ierobežot uzņemto taukvielu un ogļhidrātu daudzumu gadījumos, ja šo vielu patēriņš līdz šim bijis pārmērīgs. Tomēr tad labāk konsultēties ar profesionālu uztura speciālistu.


Konsultēja: profesors Valdis Pīrāgs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs
Izmantotā literatūra: Grūtniecība, dzemdības, jaundzimušais, Rīga, SCA Hygiene Products, 2003