Zēnu veselība: Fimoze jeb šaura priekšādiņa

Zēnam augot, priekšādiņa no dzimumlocekļa galviņas atbīdās pakāpeniski un nevienmērīgi. Šajā procesā var veidoties saaugumi un salipumi, kas vecākus mēdz uztraukt.
Jo puika ir vecāks, jo sūdzības var būt izteiktākas.

FOTO: Shutterstock.com

Jo puika ir vecāks, jo sūdzības var būt izteiktākas.

Par mazo zēnu veselību stāsta stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uroloģe Natālija Bozotova.

Var būt redzami “graudiņi”, kas pildīti ar dzeltenu un baltu saturu. Kad priekšādiņa atlīp, apakšā veidojas kabatiņas, kas ir pildītas ar biezpienveida masu – smegmu. Šos veidojumus nebūtu jāaiztiek vai jāmēģina izspiest, bet, ja rodas jautājumi, vispirms jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Dabīgi atbīdīt priekšādiņu no galviņas palīdz arī erekcija, ko piedzīvo arī pavisam mazi zēni. Atvelkot priekšādiņu ar spēku, galā var veidoties mikroskopiski plīsumi, kas sadzīstot veido ļoti mazas, bet neelastīgas rētiņas, līdz ar to priekšādiņas atvilkšana var palikt problemātiska. Ar gadiem priekšādiņas pats gals var kļūt šaurāks, un tad jau ārsts uzstāda diagnozi – fimoze, kas traucē gan normālai urīna strūklai, gan var radīt dažādus citus veselības riskus nākotnē. 

 

  • Fizioloģiskā fimoze ir līdz 3 gadiem.  Tas nozīmē, ka priekšādiņa anatomiski nav izmainīta, ir rezerve izstiepties un ar laiku pašai izaugt, lai varētu atsegt galviņu.
  • Patoloģiska fimoze ir tad, kad audi ir aizvietojušies ar saistaudiem. Var veidoties fimozes gredzens, uz priekšādas galiņa veidojas balti, neelastīgi audi. Ja parādās izdalījumi, sūdzības, iekaisums, bieža čurāšana, iečurāšana biksēs, nepatīkama sajūta, tad noteikti ir jāmeklē ārsts.

 

Reklāma
Reklāma

Jo puika ir vecāks, jo sūdzības var būt izteiktākas. 

Saistītie raksti