Covid-19 atstātās sekas bērniem, kuri vīrusu izslimojuši. Stāsta BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece

Latvijā ar Covid-19 slimojuši 700 bērnu. Tie ir aptuveni 16% no visiem inficētajiem pacientiem. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) 65 bērni piedalījušies pētījumā par postvirālajiem simptomiem jeb ilgtermiņa sekām, kādas Covid-19 atstāj bērniem, informē "TV3 Ziņas".

 

Ir meitenīte, kas stāsta – mēģinājumā nogurst. Sākumā domāja, ka tas būs nedēļu, bet viņa arī pēc mēneša ir nogurusi, lai gan iepriekš viņa bija spējīga turēt stipri lielāku fizisko slodzi.

FOTO: Shutterstock.com

Ir meitenīte, kas stāsta – mēģinājumā nogurst. Sākumā domāja, ka tas būs nedēļu, bet viņa arī pēc mēneša ir nogurusi, lai gan iepriekš viņa bija spējīga turēt stipri lielāku fizisko slodzi.

Ožas un garšas zudums līdz pieciem un pat sešiem mēnešiem ilgi, – tādas sekas ir atsevišķiem Latvijas bērniem, kas Covid-19 izslimoja martā un aprīlī. Spēja saost un sagaršot vairumam gan daļēji atjaunojās pēc mēneša vai trim.

"Piemēram,  jūt tikai kādas smaržas un citādāk nekā iepriekš. Ir smaržas, kuras vispār vairs nejūt. Līdzīgi ir arī garšu. Tas ir psiholoģiski nomācoši un traucējoši, " stāsta BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece Jana Pavāre. 

Liela daļa Covid-19 izslimojušo bērnu mēnešiem ilgi kā sekas izjūt hronisku, spēcīgu nogurumu. Pat, pieceļoties no rīta, kad parasti jābūt možiem, bērni ir bez spēka. Nespēj kājām iet garākus posmus, nespēj vairs nodarboties ar hobijiem, kas prasa fizisku kustēšanos.

“Ir meitenīte, kas stāsta – mēģinājumā nogurst. Sākumā domāja, ka tas būs nedēļu, bet viņa arī pēc mēneša ir nogurusi, lai gan iepriekš viņa bija spējīga turēt stipri lielāku fizisko slodzi.''

Tāpat saglabājas sūdzības par migrējošām muskuļu un locītavu sāpēm, kuras ir grūti precizēt un aprakstīt," stāsta Pavāre.

Citiem bērniem kā Covid-19 postvirālās sekas ir periodiski paaugstināta temperatūra un ilgstošas galvassāpes.

Reklāma
Reklāma

"Ir zināmas koncentrēšanās grūtības, grūtāk iemācīties kādus teksta apjomus vai dzejolīšus no galvas, grūtāk atcerēties. Grūtāk koncentrēties mācību procesam.

Tos sauc par kognitīvo funkciju traucējumiem. Tā ir šā vīrusa daba – atstāt ietekmi uz daudzām orgānu sistēmām, un viena no tām ir centrālā nervu sistēma, " atzīst  klīnikas vadītāja vietniece.

Pētījums par Covid-19 ilgtermiņa sekām bērniem nav noslēdzies, tas turpināsies vēl ilgāku laiku. Tāpēc Bērnu klīniskajā universitātes slimnīca joprojām aicina atsaukties tos vecākus, kuru bērni izslimojuši Covid-19. Vecākiem tā būs arī drošības garantija. Regulāri tiks pārbaudīts bērnu veselības stāvoklis – gadu vai vismaz divus.

 

No: http://jauns.lv