Vai jādzemdē ar masku un testu? Dzemdības Covid-19 laikā Rīgā un citās Latvijas slimnīcās

Šobrīd ir noteikts, ka visās sabiedriskās vietās, tai skaitā slimnīcās, ir jānēsā sejas maskas infekcijas Covid-19 izplatības ierobežošanai. Aktuāls ir jautājums, kādas prasības ir jāievēro grūtniecei, kas dodas dzemdēt kādā no Latvijas slimnīcu dzemdību nodaļām.

 

Dzemdībās masku lieto gan personāls, gan topošā mamma.

FOTO: Shutterstock.com

Dzemdībās masku lieto gan personāls, gan topošā mamma.

Slimību profilakses un kontroles centrs  informē, ka slimnīcās, kā arī citās ārstniecības iestādēs epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību, ir minēto iestāžu pārziņā. Tie ir katras iestādes iekšējās kārtības noteikumi, kas paredz Covid-19 infekcijas ierobežošanas pamatprincipus un piesardzības pasākumus gan attiecībā uz personālu, gan apmeklētājiem un pacientiem.

Uz jautājumiem, kā pandēmijas laikā notiek dzemdības Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā, atbilde vecmāte, "Skolas mammām un tētiem" lektore Baiba Trifanova. Slimnīca jau no pandēmijas sākuma pavasarī pieņem grūtnieces, kurām varētu būt pozitīvs Covid-19 tests. Drošības noteikumi slimnīcā ir nemainīgi jau kopš marta. Vasarā bija atļauts dzemdēt bez maskām, bet šobrīd prasības ir stingrākas. 

 

Slimnīcās, kā arī citās ārstniecības iestādēs, epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību, ir minēto iestāžu pārziņā. 

Ierodoties slimnīcā, visām grūtniecēm tiek veikti Covid-19 testi. Tests tiek veikts arī tad, ja sieviete dzemdību nodaļā nepaliek, bet ir ieradusies uz pārbaudi, kā arī grūtniecēm, kurām ir sākušās priekšlaicīgas dzemdības. Piedaloties dzemdībās, tēvam Covid-19 tests nav vajadzīgs.  

Visiem, kas atrodas slimnīcas koplietošanas telpās, ir jālieto sejas maksas. Dzemdētāja to drīkst nelietot aktīvajā dzemdību fāzē un izspiešanas posmā. 

Reklāma
Reklāma

Ja ir paredzēts veikt ķeizragrieziena operāciju, tad uz operāciju zāli sieviete dodas ar masku, bet operācijas laikā viņai liek skābekļa masku, caur kuru papildus saņem skābekli. Dodoties no operāciju zāles prom, jau ar bērniņu, sievietei uzliek masku, atrodoties koplietošanas telpās. Ja ķeizargrieziena operācijā piedalās tēvs, arī viņam ir nepieciešama sejas maska un 48 stundas derīgs Covid-19 tests. 

Stingrāki noteikumi no 31. oktobra ieviesti arī Rīgas Dzemdību namā. Visām Uzņemšanas nodaļā hospitalizētām grūtniecēm, dzemdētājām un nedēļniecēm, kā arī viņu pavadošajām personām, tiek veikta Covid-19 testēšana. Ja persona var uzrādīt negatīvu Covid-19 testa atbildi, kas nav vecāka par 48h, atkārtoti tests nav jāveic. Pacientes ar apstiprinātu COVID-19 infekciju, pacientes, kuras atrodas pašizolācijā vai kurām ir izteikta akūtas respiratorās vīrusu infekcijas simptomātika un nevar tikt izslēgta COVID-19 infekcija, piemēram, sauss klepus un temperatūra virs 38°C, tiek ievietotas Infekciju izolatorā. (Vairāk lasi: Lai pasargātu personālu un pacientus no Covid-19, Rīgas Dzemdību namā iekārtots Infekcijas slimību izolators
No 4. novembra pavadošās personas drīkstēs piedalīties plānveida operācijās, tikai uzrādot negatīvu Covid-19 testa atbildi, kas nav vecāka par 48h.

No 5.novembra piedalīties ģimenes dzemdībās un uzturēties kopā ar pacienti ģimenes palātās drīkstēs tikai tās pavadošās personas, kuras varēs uzrādīt negatīvu COVID-19 testu, kas ir ne vecāks par 48h.

 

Kuldīgas slimnīcas pārstāve Signeta Lapiņa portālu Mammamuntetiem.lv informēja, ka slimnīcā dzemdību laikā maskas izmanto gan speciālisti, bet ne māmiņas. Šobrīd slimnīcā ir atļautas ģimenes dzemdības, kurās drīkst piedalīties tikai bērna tēvs. Covid-19 testu veic visām grūtniecēm, ierodoties dzemdību nodaļā, tomēr, neatkarīgi no testa rezultātiem, dzemdības norit kā plānots, ievērojot visus piesardzības pasākumus. Testu uz vietas veic arī priekšlaicīgu dzemdību gadījumā.

Liepājas slimnīcas pārstāve Indra Grase pastāstīja, ka Covis-19 tests ir jānodod gan topošajai māmiņai, gan pavadošajai personai, kas piedalās dzemdībās. Šī kārtība attiecas arī uz priekšlaicīgām dzemdībām. Maskas jālieto personālam, dzemdētājai un pavadošajai personai.