Gripas pote grūtniecei. 4 svarīgi jautājumi

Gripas sezona nav aiz kalniem, taču šogad līdz ar Covid-19 izplatību situācija varētu būt daudz komplicētāka. Vai grūtniecei būtu ieteicams vakcinēties pret gripu un vai tas pasargā arī augli, stāsta Daiga Baranovska, ginekoloģe homeopāte ārstu praksē “Quartus” un medicīnas sabiedrībā “ARS”.

Gripas pote grūtniecei. 4 svarīgi jautājumi

FOTO: Shutterstock.com

Vai grūtniecei būtu ieteicams potēties pret gripu?

“Tā kā grūtnieces ir paaugstināta riska grupā dažādu fizioloģisku izmaiņu dēļ, viņām gripas vakcīna ir ieteicama. Tas ir arī iemesls, kāpēc grūtniecēm šī vakcīna ir bez maksas. Vakcinēties pret gripu grūtniecēm nebūtu ieteicams, ja ir alerģija pret medikamentiem, kas novērota jau iepriekš.”
 

Vai imunitāti, kas mammai izveidojas pēc gripas potes saņemšanas, iegūst arī mazulis?

“Teorētiski tiek uzskatīts, ka mazulis iegūst antivielas no mātes, taču galvenais pasargātības kritērijs ir tas, ka māte ir vakcinējusies, un tas samazina tieši mātes saslimšanas risku. Līdz ar to iespējamība gripas vīrusu tālāk nodot mazulim samazinās, jo māte, kas ir potēta, visticamāk, nesaslimst.”


Ir informācija, ka parasti nevar prognozēt, kāda tipa gripa katru sezonu izplatīsies. Kā tiek noteikts, kādu vakcīnu izstrādāt?

“Tie ir matemātiski modeļi, pēc kuriem vakcīnu ražotāji modulē, kādu vakcīnu izstrādāt. Tajos tiek ņemti vērā epidemioloģiskie dati par iepriekšējo sezonu vīrusu tipiem, apakštipiem un saslimstības rādītāji. Tās ir matemātiskas metodes, ar kurām tiek modelēts, kādi gripas tipi vai apakštipi varētu būt aktuāli konkrētajā sezonā. Protams, to nevar simtprocentīgi prognozēt, jo tikpat labi sezonā var cirkulēt arī vairāki tipi un apakštipi, tāpēc nav iespējams garantēt, ka cilvēks nesaskarsies ar citiem gripas apakštipiem, kas nav ņemti vērā, izstrādājot vakcīnu. Tomēr attiecībā uz vakcīnas sastāvu un to vīrusu, kas cirkulē sabiedrībā, tik milzīgas atšķirības nav.”

Reklāma
Reklāma


Vai Covid-19 izplatība varētu būt lielāka motivācija grūtniecēm vakcinēties pret gripu?

“Gripas vakcīna nepasargās no Covid-19, taču, vakcinējoties pret gripu, cilvēks samazina risku saslimt tieši ar gripu. Potējoties pret gripu, mazinās risks, ka cilvēkam zemākas, sliktākas imunitātes dēļ, kas var būt pēc gripas pārslimošanas, varētu pieķerties Covid-19 vīruss. Jebkura slimība novājina imunitāti. Ir jāsaprot, ka, smagi slimojot ar gripu un papildus sastopoties ar Covid-19 vīrusu, organismam, un jo īpaši grūtniecības laikā, var būt ļoti grūti ar to visu cīnīties. Tā ir slimību kombinācija, ko nevienam nevajadzētu iegūt, ne tikai grūtniecēm. Gripas vīruss rada salīdzinoši smagu intoksikāciju, kas klīniski izpaužas ar augstu temperatūru, kaulu laušanu, drudzi.  Tieši toksiskā reakcija ir tā, kas bojā sirdi, plaušu audus un rada nopietnas blakusparādības. Arī atveseļošanās pēc gripas ir salīdzinoši grūtāka. Gripas pārslimošana rada labvēlīgu augsni, lai pieķertos vēl kādi citi vīrusi, tāpēc gripas pote grūtniecēm ir rekomendējama.”

 

 

Saistītie raksti