Kas notiek, ja grūtniece saslimst ar gripu, skaidro ginekoloģe

Sabiedrībā un tai skaitā arī grūtnieču vidē joprojām valda kļūdaini stereotipi par to, ka grūtniecības laikā nedrīkst nedz lietot medikamentus, nedz arī vakcinēties. Ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vija Veisa atzīst, ka ļoti reti kura sieviete, novērojoties gaidību laikā pie speciālista, ir dzirdējusi par iespēju vakcinēties pret gripu jau tad, kad grūtniecība jau ir iestājusies. 

Vakcinēties pret gripu iesaka visā pasaulē.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinēties pret gripu iesaka visā pasaulē.

Grūtniecības laikā saslimšana ar gripu var noritēt īpaši smagi, skaidro ginekoloģe. Organisms ir uzņēmīgāks pret infekcijām, tam ir jāiztur daudz lielāka slodze, iznēsājot bērniņu, turklāt citādāk strādā sirds – asinsvadus un elpošanas sistēma. Saslimstot, ir ļoti liela iespēja piedzīvot smagas komplikācijas, proti, elpceļu problēmas un plaušukarsoni.

 

Ja ar gripu saslimst pirmajā grūtniecības trimestrī un norit ar augstu temperatūru, tad tas var izraisīt augļa anomālijas. Slimojot lielākā grūtniecības laikā, slimošana norit smagāk, tas var būt iemesls priekšlaicīgai bērniņa piedzimšanai

 

Katru gadu slimnīcās nonāk grūtnieces ļoti smagos stāvokļos, kur ir jādomā gan par mammas, gan gaidāmā bērna dzīvības glābšanu. Nozīme ir grūtniecības trimestrim, kurā sieviete ir saslimusi. Ja ar gripu saslimst pirmajā grūtniecības trimestrī un norit ar augstu temperatūru, tad tas var izraisīt augļa anomālijas. Slimojot lielākā grūtniecības laikā, slimošana norit smagāk. Gripa var komplicēties ar plaušu karsoni. Tad ir svarīgi nodrošināt skābekli gan mammai, gan bērnam. Ja tomēr rodas jautājums par to, ka ir jāglābj mammas dzīvība un bērniņš tiek piedzimst 6. grūtniecības mēnesī, tad ir tie jau priekšlaikus dzimuša bērniņa veselības riski. 
 

Ja grūtniece saslimst ar gripu, svarīgi to pareizi diagnosticēt, jo tad var saņemt specifisko gripas medikamentu “Tamiflu”, ko ir atļauts lietot ātrākai atveseļošanai. 



Mammas stāsta, kā saslimusi ar putnu gripu vēl tālajā 2009. gadā
"Grūtniecības laikā savu ikdienu un fizisko slodzi īpaši nesamazināju, ar vīru gājām garās pastaigās un kopumā dzīvoju veselīgi. Kādu dienu pēc pastaigas sajutu, ka esmu saaukstējusies. Tā kā mana vājā vieta vienmēr ir bijušas plaušas, bronhi un elpceļi, nolēmu, ka savā 7. grūtniecības mēnesī neliels klepus tas ir normāli un pāries pats par sevi. Klepus nepārgāja. Zvanīju ģimenes ārstam, kas teica, ka visiem tagad klepus, lai neuztraucos. Vēl pēc dažām dienām zvanīju savai ginekoloģei, kas arī teica, ka uztraukties nav iemesla, lai tik dzeru tējas. Tad sāka celties temperatūra. Izsaucu ģimenes ārstu uz mājām, kas man izrakstīja zāles pret temperatūru. Labāk nepalika, nevarēju pagulēt. Līdz kādu dienu spogulī ieraudzīju, ka esmu jau pelēki zila un nevaru pat paiet. Ar ātrajiem mani nogādāja slimnīcā, kur nonācu reanimācijā. Slimnīcā pavadīju pusotru mēnesi. Izrādījās, ka man ir cūku gripa, pēc kuras sākās plaušu karsonis, bet trešajā slimošanas arī iekšējā asins saindēšanās dēļ mazkustības. Toreiz neviens neticēja, ka es vispār izdzīvošu. Izoperēja dēlu, kuru ieraudzīju tikai 3. dienā. Es tolaik biju reanimācijā. Pēc tam pamazām sākām “ķepuroties” ārā. Uzskatu, ka, iespējams, būtu iztikusi bez vakcinēšanās, ja ārsti būtu laicīgi novērtējuši situāciju un diagnosticējuši gripu.”

Reklāma
Reklāma


Aicina vakcinēties
Ginekoloģe Veisa novērojusi, ka pieņemšanā ikreiz ir kāda sieviete, kas interneta forumos ir izlasījusi informāciju par vakcīnu kaitīgumu, tāpēc pret potēšanos izturas skeptiski. Nereti pēc tam viņa tomēr atgriežas, lai vakcināciju veiktu. Vakcinēties pirms grūtniecības iestāšanās vai tās laikā iesaka visā pasaulē. 

Lai arī dažkārt izskan neoficiāls ārstu viedoklis, ka potēties grūtniecības laikā nevajadzētu, oficiālā informācija liecina, ka vakcinācija jebkurā no grūtniecības trimestriem ir droša: “Pasaulē pret gripu vakcinē jau gadu desmitiem un šajā laikā komplikācijas pēc vakcīnas nav novērotas. Tiesa, ētisku apsvērumu dēļ plaši pētījumi ar grūtniecēm vakcīnu un medikamentu jomā netiek veikti, tomēr ilggadēji novērojumi liecina, ka saslimt un nomirt no gripas ir daudz lielāka iespēja nekā tikt pie komplikācijām pēc vakcīnas,” uzsver ārste. 
 

Gripas vakcīna ir tā saucamā "nedzīvā vakcīna", kas nestur dzīvus vīrusus un mikrobus, tāpēc ir droša gan grūtniecēm, gan maziem bērniem un veciem cilvēkiem, proti, šīs ir grupas, kurām var būt pazemināta imunitāte. ("Dzīvā vakcīna" ir masalas, masaliņas un cūciņas. To vakcinēt grūtniecēm nedrīkst!) 

Vakcinēties drīkst arī mammas, kas baro bērnu ar krūti. Viņas nesaslims gan pašas, gan no saslimšanas pasargā bērniņu, nododot imūnvielas pret gripu. 

 

Visu raidījumu var noklausīties LR-1 raidījuma "Ģimenes studija" arhīvā.

 

 

Saistītie raksti