Speciālisti vērtē, vai tiešām ikvienai grūtniecei un ikvienam mazulim nepieciešama vakcīna pret gripu

No 2019. gada rudens vakcīnu kalendārā iekļauta pote pret gripu, paredzot, ka tā bez maksas pienāksies bērniem līdz 2 gadu vecumam un topošajām māmiņām. Vai tiešām gripas vakcīna ir nepieciešama ikvienam mazulim un ikvienai grūtniecei, vaicājām jomas speciālistiem. 

Cilvēkiem jāatceras, ka vakcīna patiesībā nav obligāta, vienkārši grūtniecēm un maziem bērniem valsts to nodrošinās bez maksas.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēkiem jāatceras, ka vakcīna patiesībā nav obligāta, vienkārši grūtniecēm un maziem bērniem valsts to nodrošinās bez maksas.

Aptaujājot jomas speciālistus, jāsecina, ka ne visi piekrīt gripas vakcīnas nepieciešamībai visām grūtniecēm un bērniem līdz 2 gadu vecumam. Taču, diemžēl, runāt publiski nepiekrīt, norādot, ka jautājums ir sarežģīts, un katrs gadījums būtu vērtējams individuāli. Ir ārsti, kuri norāda, ka vakcīna bez maksas var būt labs risinājums tām topošajām māmiņām un mazuļiem, kuru sadzīves apstākļi ir salīdzinoši slikti, piemēram, sliktā uztura vai veselības problēmu dēļ ir zema imunitāte. Šādām sievietēm vērtīgs var būt arī ietaupījums, kas nav jāizdod par vakcīnu (vakcīnu cenas 2017./2018. gada sezonā ir no 7 eur. - RED.). 


Lasi arī: Plaušas kā iekaisis gaļas gabals. Vai grūtniece drīkst vakcinēties pret gripu? 

 

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, ginekoloģe Dace Rezeberga uzskata, ka vakcīnu pret gripu nepieciešams apsvērt visām grūtniecēm neatkarīgi no grūtniecības laika, jo gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un var izraisīt dzīvību apdraudošas komplikācijas. Ārste norāda, ka gripas vakcīnas ir pārbaudītas, tādēļ to vakcinēšana tiek uzskatīta par labo praksi. Jāņem vērā, ka imunitāte pēc vakcinācijas izveidojas tikai 7 dienu laikā. Šo dienu laikā joprojām ir iespēja saslimt ar vīrusu. 

Imunitāte pēc vakcinācijas izveidojas tikai 7 dienu laikā. Šo dienu laikā joprojām ir iespēja saslimt ar vīrusu. 

Stradiņa slimnīcas infektologs un epidemiologs Uga Dumpis grūtnieces min kā vienu no iedzīvotāju grupām, kas ir visvairāk pakļauta gripas komplikāciju riskam. "Obligāti ir jāvakcinējas neatkarīgi no grūtniecības trimestra. Pasaules lielākajos medicīnas izdevumos ir publicēti pētījumi, kas apliecina, ka risku ne mātei, ne auglim pēc vakcīnas praktiski nav. Piemēram, Norvēģijā ir vakcinējušās puse no grūtniecēm, Latvijā šis cipars ir ļoti mazs."

 

"Tiesības uz veselību ir viena no cilvēka pamattiesībām. Pēc definīcijas veselība ir pakāpe, līdz kurai indivīds vai grupa spēj realizēt centienus un apmierināt vajadzības gan pieņemot veselībai labvēlīgus lēmumus, gan mainot vides ietekmi. Tā kā cilvēks kopumā ir bioloģiska, psiholoģiska, emocionāla un sociāla būtne, tad katram ir sava unikāla veselība, un lēmumus par sevi un saviem zīdaiņiem veselības sakarā katrs pieņem pats. Katrs pats izvēlas pēc savas pārliecības, katrs uzņemas arī atbildību par sevi. Gripas vakcīnu piedāvā izvēlētajām mērķa grupām bez maksas, neaizliedzot atteikties no šīs dāvanas.

Es personīgi domātu vairāk par grūtnieču pamatvajadzību apmierināšanu, lai mazuļu gaidīšanas laikā viņas justos laimīgas - veselīgi paēdušas, pietiekami atpūtušās un izgulējušās, labi izkustējušās svaigā gaisā, mīlošas un mīlētas, mazāk stresinātas un baidītas par visu ko. Tāda labklājība nav pieejama visām vai pašas nespēj, vai negrib tādu izvēlēties.

Es ticu, ka ārsta kabinetā pirms vakcīnas piedāvājuma veltīs pietiekami laika, lai par šo vakcīnu sniegtu godīgu, objektīvu informāciju, balstītu uz pieredzi, zināšanām, statistiku, ļaujot grūtniecēm un zīdaiņu vecākiem nesteidzīgi apdomāties un pieņemt pašiem savu pārdomāto lēmumu. Būs, kas vakcinēsies un kam to patiešām vajadzēs, būs arī atteikumi.

Reklāma
Reklāma

Medicīnā ir ļoti jāuzmanās ar interpretāciju un kategoriskiem apgalvojumiem, jo mēs par cilvēku vēl pārāk maz zinām. Lielāka jēga būtu iespējai katram savest savus gremošanas ceļus kārtībā no mutes dobuma līdz ānusam, no kvalitatīvas veselības mācības skolā un no daudz kā cita, tad par vakcīnām varbūt nemaz nebūtu jādiskutē," pārdomās dalās vecmāte Astrīda Millere

 

Domājot par vakcīnām bērniem līdz 2 gadu vecumam, sertificēta pediatre, bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne stāsta, ka kopumā bērni līdz 5 gadu vecumam ir paaugstinātā riska grupā, jo pie dažādām saslimšanām šajā vecumā ir lielāks risks atūdeņoties. Speciāliste atzīst, ka gripas vakcīnas iekļaušana vakcinācijas kalendārā ir apsveicams lēmums par spīti tam, ka sabiedrībā valda pretrunas par vakcīnas nepieciešamību. Kā pozitīvo aspektu arī šī daktere min faktu, ka ikvienai topošajai māmiņai un ikvienam mazulim vajadzības gadījumā valsts šo vakcīnu nodrošinās bez maksas, kas īpaši nozīmīgi maznodrošinātām un trūcīgām personām.

 

Slimību profilakses un kontroles sniegtie dati liecina, ka 2016. gadā no gripas komplikācijām mirušas 2 grūtnieces (pavisam - 51 cilvēks), kas ir ļoti augsts rādītājs. Šobrīd Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

 

Veselības ministrijas iecere paredz, ka plaša bērnu vakcinēšana varētu sākties nākamā gada rudenī, kad iecerēts potes iedot 20% bērnu, bet jau nākamajos gados vakcinēto bērnu un grūtnieču skaitu palielināt līdz 75%.