Vienotā realitātes sajūta jeb kā rodas saikne starp diviem it kā svešiem cilvēkiem

Daudzi no mums to ir piedzīvojuši vismaz vienreiz: tu kādu satiec un jau dažu minūšu laikā saproti, ka ar šo cilvēku tev izveidosies laba draudzība vai kas vairāk. Bieži vien tas, kas satuvina divus cilvēkus, ir dalīšanās ar savu viedokli par kādu tēmu, atklājot, ka jums abiem patīk baudīt mākslu vai arī neiet pie sirds mūzika konkrētajā kafejnīcā.

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī kas būtu šīs saikni veidojošās dzirksteles ierosinātājs, jūs uzsākat sarunu un brīdi vēlāk jau dalaties ar rekomendācijām un papildināt viens otra jokus. Pirms tu vispār esi noskaidrojis, no kurienes nāk šis cilvēks vai kur strādā, jūs esat izveidojuši abpusējas saiknes sajūtu. Tavs sarunu biedrs, šķiet, vienkārši tevi saprot. Noslēpums tam, kas padara sarunas ar kādu cilvēku tik magnētiskas un piepildošas, kamēr sarunājoties ar citiem saruna vienkārši izplēn, var būt saistīts nevis AR ko mēs sarunājamies, bet gan PAR ko.

 

Kopīgas realitātes piedzīvošana

Kolumbijas Universitātes psiholoģe Maija Rosignaka-Milona citē rakstnieku K.S. Lūisu: ‘’Cilvēkus vilina draudzība, jo viņi redz vienu un to pašu patiesību. Viņi tajā dalās.’’

Ilgstošās attiecībās šī vienotās realitātes sajūta var kļūt par tādu kā vienu objektīvu, caur kuru partneri filtrē apkārtējo pasauli; prāti satiekas, sinhronizējas un saplūst.

Pētījumos par vienoto realitāti pētnieki lūdz katru partneri raksturot viņu piekrišanu vai nepiekrišanu tādiem apgalvojumiem kā ‘’Mēs bieži domājam vienu un to pašu vienā un tajā pašā laikā’’ vai ‘’Diskusiju laikā mēs bieži nonākam pie kopīgas perspektīvas’’. Izmantojot šo metodi, psiholoģe ir atradusi pierādījumus, ka cilvēki, kuri piedzīvo vairāk vienotās realitātes sajūtu ar partneri, jūtas emocionāli tuvāki viens otram. 

Reklāma
Reklāma

Eksperti norāda, ka vienādas intereses ar randiņa partneri vai draugiem nav pietiekams iemesls, lai izveidotos savstarpējā saikne. Tiek uzskatīts, ka vienotam skatījumam uz dzīvi ir lielāka loma.

 

Informācija no BBC

Saistītie raksti