Piezīmju veikšana ar pildspalvu uz papīra ir efektīvāka nekā pieraksti telefonā

Rakstīšana datorā un viedtālrunī lielai daļai cilvēku ir kļuvusi par ātrāko piezīmju veikšanas metodi, taču mūsu smadzenes vislielāko ieguvumu gūst no vecmodīgākas metodes - piezīmju veikšanas ar pildspalvu uz papīra.

FOTO: Shutterstock.com

Ar roku rakstītas piezīmes ir efektīvs veids, lai izprastu tikko veikto pierakstu. Otrkārt, kad veicam piezīmes ar roku, mūsu rokas izveido izturīgu ārējās atmiņas krātuvi: piezīmju grāmatiņu. 

Mēs dzīvojam digitālā laikmetā, kurā neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir digitālā komunikācija. Spēja ātri atbildēt, rakstot kādā no ierīcēm, arī ir svarīga mūsdienu prasme. Digitālās saziņas lietotnes un aplikācijas turpinās attīstīties un arī tām būs sava vieta. Taču digitālās tastatūras klabināšana nenodrošina sajūtamu atgriezenisko saiti smadzenēm, kādu sniedz kontakts starp zīmuli vai pildspalvu un papīru.
 

Informācijas apstrādes priekšrocība
Lai arī dators varētu šķist ātrāks un efektīvāks veids teksta saglabāšanai, ir pamatoti iemesli, kāpēc vienmēr līdzi būtu jābūt piezīmju grāmatiņai, kurā veikt piezīmes, rakstot ar pildspalvu.

Pētnieki ir atklājuši, ka piezīmju veikšana ar tastatūras palīdzību neietver informācijas apstrādāšanu, tāpēc to ir nodēvējuši par neproduktīvu piezīmju veikšanu. Turpretī, piezīmju veikšana ar roku ietver izzinošu iesaistīšanos teksta apkopošanā, pārfrāzēšanā, organizēšanā, locījumu veikšanā. Īsāk sakot, informācijas apstrādāšanā, kas noved pie dziļākas tās izpratnes.

Piezīmju veikšana kļūst par piezīmju veidošanu: aktīva iesaiste loģiskas informācijas izveidošanā, kuru pēc tam izmantot pildot mājasdarbus, kopā ar klasesbiedriem analizējot pierakstīto vai pārlasīšanai pirms pārbaudes darba. Tā ir spēcīga mācību stratēģija, jo pierakstīto pēcāk ir vieglāk izskaidrot ar paša vārdiem.
 

Piezīmju veikšana un zīmēšana jau senāk tika atzinīgi novērtēta
Arī skicēšana un zīmēšana rada līdzīgu efektu, Leonardo da Vinči ir rakstījis:’’…jo sīkāk jūs kaut ko aprakstīsiet, jo vairāk sajauksiet lasītāja prātu un jo vairāk jūs attālināsiet viņu no zināšanām par to, ko esat aprakstījis. Tāpēc ir nepieciešams izveidot zīmējumu…kā arī aprakstīt.’’

Reklāma
Reklāma

Florence Naitingeila (zināma kā veselības aprūpes uzlabošanas aizsācēja 1860. gados) izmantoja detalizētu piezīmju veikšanu, rūpīgu novērojumu pierakstīšanu, dokumentēšanu. Vēl kāds Florences ievērojams sasniegums bija sektoru diagrammas izveidošana, lai attēlotu viņas uzkrāto informāciju.


Piezīmju veikšana mūsdienās
Daudziem cilvēkiem mūsdienās joprojām patīk izmantot papīra kalendārus, plānotājus savas ikdienas grafika sastādīšanai vai veidot iepirkumu sarakstus. Skolēniem un studentiem piezīmju veikšana ar roku ir neaizstājama mācību un izziņas tehnika, kas veicina vieglāku mācību vielas apgūšanu.

 

 

Avots: http://bbc.com

Saistītie raksti