Trīs ģimenes dalās ar lasīšanas veicināšanas trikiem bērniem

Lasīšanas veicināšanas projekts “Bibliotēka” uzsācis jaunu video sēriju “Iemīlēt grāmatu!”, kurā astoņas Latvijas ģimenes atklāj veidus, kā bērniem iemācīt mīlestību pret grāmatu jau mazotnē. Katrā video burtu apguve un lasītprasme atspoguļota mazliet citā gaismā, sniedzot idejas un paraugu vecākiem, kuru bērni pašreiz mācās lasīt vai veido savus lasīšanas paradumus.

Galvenais ir radīt bērnam interesi par grāmatu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Galvenais ir radīt bērnam interesi par grāmatu.

Galvenais ir radīt bērnam interesi par grāmatu – šo faktu atzīmē visu video sērijā intervētie vecāki. Ikvienā no astoņām ģimenēm lasīšana tiek uztverta kā vērtīga nodarbe, un mammas un tēti pieliek gan pūles, gan radošumu, lai palīdzētu literatūras vērtību ieraudzīt arī savām atvasēm.

Katrā ģimenē lasīšanas stāsts ir citādāks. Piemēram, Vaļku ģimenē tiek domāts par to, lai grāmatā sastaptos tēlus bērniem būtu iespējams sastapt arī dzīvē – filmās, teātra izrādēs, atrakciju parkos un citur.

Eihmaņu ģimenē, lai radītu bērnam interesei par burtu apguvi, mamma izveidojusi alfabētu ar tieši viņas dēlam interesējošām burtu ilustrācijām.

Savukārt Raudzepu ģimenē meitai vecāki vakaros lasa priekšā jau kopš pus gada vecuma
, un Lindu ģimenē kā iknedēļas piedzīvojums tiek veidots gājiens uz bibliotēku un personīgās bibliotēkas kartes izveide.

Trīs no kopā astoņiem video jau iespējams noskatīties projekta “Bibliotēka” mājas lapā un sociālajos tīklos Instagram, Facebook un Twitter. Pārējie pieci tiks publicēti laika posmā līdz decembrim. Ģimenes dalībai video sērijā tika izraudzītas konkursa kārtībā. Līdz 12. jūlijam ikviena ģimene Latvijā varēja pieteikt dalību, iesūtot pieteikumu projekta organizatoriem. 

Atskatoties uz sērijas “Iemīlēt grāmatu!” tapšanu projekta “Bibliotēka” idejas autore un iniciatore Jekaterina Belokoņa saka: “Vecāku mīlestība mēdz būt dažāda. Daži rūpējas, lai bērnam būtu visslābākās drēbes un rotaļlietas, daži ceļo rāda bērniem pasauli, vēl citi cenšas, lai bērns apmeklētu dažādus pulciņus. Vecāku iesaiste bērnu audzināšanā ir ļoti svarīga. Ko dod grāmatu lasīšana bērnam? Nedalītu uzmanību un emocionālo tuvību ar vecākiem un spēju uzticēties. Tieši to mēs gribējām parādīt, uzsākot šo video sēriju.



Ir pieņemts domāt, ka kopīgā vecāku-bērnu grāmatu lasīšanā ieguvējs ir bērns, tomēr, manuprāt, iegūst arī vecāki. Retais pieaugušais, lasot grāmatu bērnam, necenšas krāšņi pielietot dažādu varoņu intonācijas. It kā sīkums! Kas tur tāds? Tomēr pieaugušam cilvēkam tā ir iespēja uz brīdi atslēgt savu racionālo prātu un nonākt kontaktā ar jūtām un emocijām, par kurām bieži vien citu rūpju rutīnā mēs piemirstam.  Ir svarīgi kopt savas jūtas un emocijas jebkurā vecumā, un grāmatu lasīšana kopā ar bērnu rosina to darīt. Pārfrāzējot Dekarta slaveno citātu – es jūtu, tātad es esmu! Un spēt justs mums ir tik ļoti nepieciešams.”
 
Reklāma
Reklāma

Projekts “Bibliotēka” ir latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” iniciēts sociāls projekts ar mērķi veicināt lasīšanu un rakstniecību Latvijā. “Bibliotēka” savu darbību sāka 2018. gadā, publicējot interviju sēriju ar Latvijas literatūrā un kultūrā nozīmīgām personām par literatūras vērtību cilvēka dzīvē. Pateicoties plašajai sabiedrības atsaucībai un iesaistei, 2019. gadā projekts tika turpināts ar ceļojošās izstādes “Dzimtas grāmata” izveidi. Pašreiz projekta organizatori gatavojas izdevuma “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā” izdošanai, kas tiek veidots sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju un top ar “Baltic International Bank” finansiālu atbalstu. Projekta ietvaros regulāri tiek veidotas iniciatīvas un aicinājumi dažādām sabiedrības grupām, ar mērķi vērst uzmanību uz literatūru kā uz pārmantojamu vērtību un vecināt lasīšanas paradumu veidošanos sabiedrībā. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).